null

Totul despre procedura de airflow dentar

Procedura de airflow dentar reprezinta o modalitate de curatare in profunzime a dintilor. Ca metoda de actiune, procedura airflow presupune aplicarea cu presiune a unui jet de apa si aer. Astfel, sunt indepartate resturile alimentare dintre dinti si de la nivel gingival, impiedicand formarea placii bacteriene.

Tehnica de airflow prezinta mai multe beneficii, comparativ cu folosirea atei dentare. Aceasta are ca scop indepartarea resturilor alimentare din spatiul interdentar. Cu toate acestea, prin utilizarea excesiva si incorecta, pot aparea leziuni la nivel gingival. In plus, spatiul dintre gingie si dinte nu este curatat. Alte beneficii ale procedurii airflow sunt reprezentate de:

  • indepartarea petelor dentare;
  • distrugerea biofilmului bacterian;
  • scaderea incidentei aparitiei cariilor;
  • diminuarea sensibilitatii dentare;
  • reducerea sangerarilor dentare;
  • posibilitatea folosirii si in cazul aparatelor dentare sau al implanturilor;
  • lipsa durerii;
  • senzatia de curatare profunda a danturii. 

In ceea ce priveste partea ecologica, dusul bucal este mai avantajos decat ata dentara. Spre deosebire de aceasta, care se foloseste o singura data, iar apoi este aruncata, neputand fi reciclata, dusul bucal utilizeaza doar apa. In acest fel, contribuie la pastrarea unui mediu mai curat. 

Dus bucal Waterpik WP-660 Aquarius

Tehnica de airflow este aplicata in cabinetul stomatologic pentru o curatare in profunzime a danturii, dar poate fi utilizata si in confortul propriei case. In prezent, exista dusuri bucale care folosesc aceasta tehnica de igienizare. Un astfel de dus bucal este cel dezvoltat de catre Waterpik. Spre deosebire de alte modele, acesta are avantajul de a furniza mai multe tipuri de capete. Acestea sunt extrem de utile, deoarece permit exercitarea mai multor functii:

  • cap dentar ortodontic - poate fi utilizat de catre persoanele care poarta aparat ortodontic. In cazul acestora, ata dentara este dificil de utilizat, iar acest dus bucal permite curatarea spatiilor dintre dinti, fara a interfera cu aparatul dentar. Eficienta acestuia in indepartarea placii bacteriene este de 3 ori mai mare, comparativ cu cea a atei dentare.
  • cap pentru indepartarea placii bacteriene - avantajul acestui cap consta in faptul ca poate fi utilizat de catre cei care au diferite tipuri de lucrari dentare, precum implanturile.
  • cap dedicat spatiului dintre gingie si dinte - acest accesoriu permite indepartarea resturilor alimentare si a bacteriilor de la nivelul zonei de contact dintre gingie si dinte. Astfel, pungile parodontale sunt curatate in proportie de 90%. Acest spatiu este greu accesibil si, de cele mai multe ori, printr-o periere obisnuita, nu beneficiaza de o curatare optima.
  • cap clasic - acesta este destinat utilizarii uzuale.

Waterpik WP-861 Complete Care 5.0 - Duș bucal cu periuță sonică

Utilizarea unui dus bucal este foarte facila. Primul pas consta in umplerea cu apa calduta a rezervorului. Ulterior, este introdus capul dorit si se selecteaza programul care se doreste a fi folosit. Capul se introduce in gura si se incepe curatarea dentitiei dintre posterior spre anterior. Pentru a obtine cele mai bune rezultate, capul se orienteaza perpendicular pe suprafata care se vrea a fi curatata. De asemenea, la nivelul zonelor interdentare, capul dusului bucal se mentine un timp mai indelungat, comparativ cu alte zone. Astfel, se asigura eliminarea in totalitate a resturilor alimentare. 

Pe parcursul procedurii, buzele se tin cat mai apropiate, pentru a evita imprastierea apei. De asemenea, este indicat a se mentine capul inclinat deasupra chiuvetei. Durata optima recomandata a unei curatari interdentare este de aproximativ 1 minut: 30 de secunde pentru fiecare arcada (superioara si inferioara).

Suplimentar, dusul bucal de la Waterpik are si avantajul reglarii presiunii. Acesta permite utilizarea si de catre persoanele care prezinta sensibilitate gingivala. Prin setarea unei presiuni de intensitate mai scazuta, se poate efectua si masajul gingival. Acesta are rolul de a imbunatati circulatia sanguina a gingiei. In acest fel, este prevenita retractia gingivala. 

Eficacitatea tehnicii airflow in albirea dintilor este net superioara fata de periere. Este utila in eliminarea petelor dentare, cauzate de fumat sau de consumul de cafea, ceai ori vin rosu. Studiile au demonstrat capacitatea acestui procedeu de a elimina si petele cauzate de anumite medicamente, dar si unele dintre petele dentare conditionate genetic. 

Dusul bucal prezinta un nivel ridicat de siguranta. De aceea, este recomandat atat adultilor, cat si copiilor. Deprinderea unor tehnici optime de igiena inca din perioada copilariei are un rol esential in sanatatea dentara si la varsta adulta. 

Este important de mentionat ca sanatatea dentara nu poate fi asigurata in totalitate de utilizarea dusului bucal. Este necesara respectarea catorva reguli de igiena, printre care si perierea dintilor de cel putin doua ori pe zi. Pentru o eficienta cat mai crescuta in eliminarea placii bacteriene, se recomanda periutele de dinti electrice, care folosesc miscari de oscilatie-rotatie. 

Periuta electrica Curaprox Hydrosonic Black is White

Se recomanda ca, pentru a te bucura de un zambet stralucitor si de o sanatate dentara optima, igiena dentara sa fie:

  • continua - este necesar a se realiza minimum 2 perieri ale dintilor si a nu lasa sa treaca mai mult de 24 de ore intre acestea (perierea sa se efectueze dimineata si seara);
  • corecta - pentru o igiena corecta, este indicata achizitionarea unei periute de dinti si a unei paste de dinti corespunzatoare nevoilor tale. Intreaba medicul stomatolog care sunt cele mai bune alegeri pentru tine.
  • completa - este important ca, in cadrul igienizarii dentare, sa se realizeze perierea dentara, impreuna cu ata dentara sau dusul bucal si apa de gura.

Daca nu detii un dus bucal, poti folosi ata dentara sau periutele interdentare. Ambele variante au scopul de a curata spatiile interdentare si de a impiedica aparitia placii dentare si a cariilor. De asemenea, este important sa efectuezi vizite regulate la medicul stomatolog pentru a te informa despre metodele de curatare recomandate.

Pasta de dinti Curasept Protective cu clorhexidina

Folosirea dusului bucal si a tehnicii airflow este sigura si nu determina aparitia niciunui tip de leziuni la nivel dentar sau gingival, in cazul unei utilizari corecte. Este o procedura nedureroasa, care, folosita frecvent, contribuie substantial la mentinerea sanatatii dentare si a unui zambet stralucitor. 

Sursa foto: Dentamerica Distribution

31.03.2022 Postat de Echipa Dentamerica Distribution

Postări Recente