null

Placa bacteriana: ce este si cum o previi

Placa bacteriana sau placa dentara este o pelicula foarte aderenta, alb-galbuie, formata din bacterii si zaharuri, care se depun pe diferite suprafete din cavitatea bucala, precum: dinti, gingii, proteze dentare, implanturi dentare, resturi dentare sau bonturi protetice.

Cu toate ca nu exista o metoda de a opri definitiv dezvoltarea placii bacteriene in cavitatea bucala, aceasta poate fi eliminata temporar intr-un mod eficient, inainte de a cauza probleme stomatologice specifice.  

Pentru a-ti putea asigura o sanatate orala buna, este necesar sa cunosti modul in care se formeaza placa dentara, in ce fel aceasta poate fi prevenita, dar si cum depistezi prezenta placii bacteriene in cavitatea ta bucala. In cele ce urmeaza, vom raspunde la toate aceste intrebari si iti vom oferi o serie de sfaturi, prin care sa preintampini atat formarea acesteia, cat si dezvoltarea unor probleme stomatologice mai grave. 

Cum se formeaza placa dentara

Placa bacteriana se formeaza prin acumularea de bacterii, proteine salivare, toxine si resturi alimentare, care se pot localiza atat supragingival, pe suprafata dintilor, pe cerul gurii si pe limba, dar si subgingival, in pungile parodontale si in santul gingival. Odata formata, placa bacteriana se va extinde in mod continuu, iar daca nu este indepartata, va putea fi observata chiar si cu ochiul liber. Modul de formare a placii dentare este unul complex, insa foarte rapid, si include o serie de etape specifice.

In prima faza, bacteriile si resturile alimentare din cavitatea bucala vor forma un strat subtire pe suprafata dentara. In continuare, se va produce adeziunea bacteriilor la stratul depus pe dinti, timp in care va avea loc o serie de reactii la nivel molecular, care vor favoriza inmultirea bacteriilor si formarea unui nou strat.

Primul strat bacterian se formeaza in circa 2-3 ore de la ultimul periaj, in timp ce adeziunea bacteriilor la primul strat si, implicit, formarea unui biofilm pe suprafata dentara poate dura chiar si 30 de zile. Dupa aceasta perioada, placa se va mineraliza si se va transforma in tartru dentar, o depunere mult mai daunatoare pentru sanatatea orala, care poate avea efecte negative asupra danturii si gingiilor, uneori ireversibile. 

Care sunt cauzele formarii placii bacteriene si cum poate fi depistata 

Exista anumiti factori care pot favoriza formarea de bacterii. Dintre acestia enumaram: alimentatia, varsta, cantitatea si calitatea salivei, anumite afectiuni, dar si o igiena orala necorespunzatoare sau lipsa acesteia. 

Placa bacteriana este simplu de depistat, aceasta avand forma unui strat bacterian alb-galbui, format fie pe suprafata dentara, fie la nivelul limitei dintre dinte si gingie. De asemenea, o persoana care se confrunta cu placa bacteriana va observa ca dintii isi pierd din stralucire, capatand un aspect mat. 

Cum poti preveni aparitia placii bacteriene

Pentru ca placa bacteriana este o problema comuna pentru toate persoanele, gasirea unor solutii eficiente de prevenire a aparitiei acesteia este necesara. Cel mai bun mod prin care poti indeparta placa bacteriana este o igiena orala corespunzatoare, cu un periaj corect efectuat, cu miscari dinspre gingie spre dinte, dupa fiecare masa, dar si prin folosirea o data pe zi a atei dentare sau a periutelor interdentare. De asemenea, prin utilizarea zilnica a unui dus bucal, se pot elimina pana la 99% din bacteriile care formeaza placa bacteriana. Pentru a obtine cele mai bune rezultate, asigura-te ca folosesti o pasta de dinti care poate sa inhibe formarea placii bacteriene, sa remineralizeze smaltul dintilor si sa previna cariile, precum Caries Biosmalto

O igiena dentara optima trebuie sa respecte trei principii importante: in primul rand, aceasta trebuie sa fie continua, adica intre periaje sa nu existe o perioada mai lunga de 24 de ore, sa fie corect efectuata, folosind o tehnica de periaj corect dobandita si produse de ingrijire dentara alese conform nevoilor danturii tale dar si completa, adica sa includa atat periajul, cat si folosirea atei dentare si, preferabil, a periutei interdentare sau a dusului bucal

Foarte importanta pentru prevenirea formarii placii bacteriene este si apa de gura, care contine o serie de substante cu rol dezinfectant si bacteriostatic, cu ajutorul careia vei elimina toate resturile alimentare acumulate in cavitatea bucala si vei preveni dezvoltarea bacteriilor. 

Pe langa o igiena orala corespunzatoare, si alimentatia joaca un rol foarte important pentru prevenirea acumularii placii bacteriene. Consumul de alimente bogate in antioxidanti naturali, precum ceaiul verde se poate dovedi cu adevarat eficient in prevenirea formarii placii bacteriene.

Cand este necesara vizita la medicul stomatolog 

Cu toate ca o igiena orala optima si o alimentatie corespunzatoare sunt necesare pentru a preveni formarea placii dentare, un mod foarte bun prin care sa te asiguri ca iti mentii sanatatea dentara si ca agentii bacterieni sunt indepartati din cavitatea bucala este prin vizite periodice la cabinetul medicului stomatolog. In cadrul acestora, vor fi executate anumite proceduri profesionale, care vor asigura o curatare eficienta a danturii si indepartarea tuturor reziduurilor prezente in cavitatea bucala. In cadrul unui control stomatologic de rutina, cele mai comune proceduri prin care iti este asigurata sanatatea dentara sunt detartrajul urmat de periajul profesional.

Este important de retinut faptul ca placa bacteriana este un fenomen normal, cu care fiecare persoana se confrunta. Totusi, este important sa o tii sub control si sa previi dezvoltarea acesteia prin stabilirea unei rutine optime de ingrijire orala, printr-o alimentatie echilibrata, cu alimente bogate in antioxidanti si prin vizite regulate la cabinetul medicului stomatolog.Toate aceste masuri vor contribui la mentinerea sanatatii tale orale pe termen lung. 

Sursa Foto: Shutterstock 

04.11.2020 Postat de Echipa Dentamerica Distribution

Postări Recente