Rolul si importanta periutei interdentare in igiena orala
Periajul conventional, cu periute manuale/clasice ori electrice, si folosirea atei dentare sunt eficiente pana la un punct, pentru ca nu permit curatarea in profunzime a spatiilor foarte inguste sau greu accesibile. Odata cu dezvoltarea diverselor modele de periute interdentare, tot mai multi oameni descopera ca sunt mult mai usor de folosit si mai eficiente.
Ce sunt, mai exact, periutele interdentare? Care este rolul lor in igiena orala? Cum le folosesti corect? In continuare, ti-am pregatit un scurt ghid in care iti raspundem la aceste intrebari.
Ce sunt periutele interdentare
Periutele interdentare sunt special concepute pentru curatarea spatiilor dentare, chiar si a acelora in care ata dentara obisnuita nu poate patrunde. Ele sunt disponibile in mai multe dimensiuni, pentru a se potrivi cu marimea spatiilor interdentare pe care trebuie sa le igienizeze. Periutele interdentare pot fi conice sau cilindrice si pot fi recomandate inclusiv in perioada tratamentelor parodontale sau dupa implanturi.
Retine ca periajul este doar unul dintre aspectele importante care definesc igiena orala eficienta, aceasta bazandu-se pe trei principii esentiale:
● continuitatea - este indicat ca timpul dintre doua periaje sa nu depaseasca 24 de ore;
● realizarea igienei orale corecte - mergi la controale stomatologice regulate si asigura-te ca tehnicile de periaj si produsele de ingrijire dentara sunt cele adecvate nevoilor danturii tale;
● asigurarea unei igiene orale complete - periajul corect al dintilor si al limbii nu este suficient; este nevoie si de igienizarea spatiilor interdentare, cu ajutorul unei periute interdentare, al atei dentare, al unui dus bucal; nu uita sa folosesti cu regularitate si apa de gura, potrivit recomandarilor medicului stomatolog.
Vezi AICI oferta noastra de PERIUTE INTERDENTARE
De ce sa alegi periuta interdentara - rolul ei in igiena orala
Rolul periutelor interdentare este sa completeze realizarea igienei orale corecte. Indepartarea resturilor alimentare, inclusiv din spatiile greu accesibile, este foarte importanta pentru a preveni formarea placii bacteriene sau a o elimina la timp, pentru a evita dezvoltarea afectiunilor gingivale sau aparitia cariilor dentare, care, netratate, pot duce la caderea dintilor.
Retine ca periuta interdentara nu inlocuieste nici periuta clasica sau electrica, nici ata dentara. Pentru o igiena orala corecta, este nevoie de folosirea amandurora. Explicatia vine din faptul ca spatiul interdentar nu este ca un perete perfect drept si cu o textura uniforma, astfel ca pot exista zone in care ata dentara nu poate ajunge. Periutele interdentare, in schimb, pot patrunde in diferitele concavitati formate intre dinti, cu ajutorul perilor speciali. Cu alte cuvinte, ata dentara este eficienta pentru indepartarea resturilor din spatiile interdentare mari, iar periuta interdentara completeaza igienizarea si in spatiile inguste, foarte greu accesibile.
Pentru ca ne dorim sa fii bine informat si sa faci alegeri adecvate nevoilor tale, iata cateva recomandari de produse pe care le poti gasi in portofoliul nostru:
Curaprox CPS Prime - Periuțe interdentare
Gama CPS Prime include cinci marimi de periute interdentare, adaptabile pentru 95% dintre spatiile interdentare, chiar si pentru cele care au dimensiuni de sub 1 mm. Astfel, datorita filamentelor Cural®, subtiri, foarte flexibile si rezistente, asigura o curatare eficienta a dintilor, in cazul in care utilizezi un aparat dentar fix, greu de igienizat folosind metodele clasice de periaj.
Curaprox CPS 516 Soft Implant - set 3 periuțe interdentare
Daca urmezi un tratament parodontal sau ai avut nevoie de implanturi dentare, este bine sa stii ca spatiile interdentare raman mai mari decat in mod obisnuit. Periutele interdentare CPS Soft Implant de la Curaprox sunt create special pentru astfel de situatii. Perii lor sunt mai lungi decat cei ai altor tipuri de periute interdentare si mai fini, astfel ca patrund usor in spatiile greu accesibile, curatandu-le delicat.
Masurarea spatiilor interdentare
Pentru folosirea corecta a periutei interdentare, este necesar sa cunosti distanta dintre dinti, ca sa stii ce tip de periuta ti se potriveste. Testul este foarte simplu si se realizeaza cu ajutorul unei sonde pentru masurarea spatiilor interdentare, cum este si sonda IAP Curaprox. Pentru utilizarea ei corecta, este nevoie de manerul din plastic, folosit si la periutele interdentare in sine. Masurarea se face pe baza unui cod de culori.
Concret, ca sa iti dai seama mai usor cum se realizeaza aceasta masurare, te invitam sa vizionezi materialul video de mai jos:
Cum folosesti corect periuta interdentara?
Igiena orala este bine sa fie adaptata in functie de nevoile personale ale fiecarui individ, de anatomia cavitatii bucale, varsta si abilitati. Din aceasta perspectiva, este esential sa mergi la controale regulate si sa tii cont de indicatiile medicului stomatolog, care iti va explica pe ce zone sa folosesti ata dentara, care spatii interdentare necesita curatarea cu ajutorul periutei interdentare si ce dimensiuni ar trebui sa aiba aceasta. Retine ca este foarte important si sa eviti pastele de dinti cu un coeficient RDA (abraziune) mai mare de 100 sau, in cazul copiilor, mai mare de 30. Acest lucru este esential pentru a nu accentua microfisurile ce pot sa apara pe suprafata smaltului.
Ca sa te asiguri ca folosesti corect periuta interdentara, este bine sa tii cont de urmatoarele recomandari:
● fixeaza varful periutei la baza spatiului interdentar;
● tine periuta in pozitia corecta, adica la 90 de grade fata de dinte;
● misca periuta inainte si inapoi, pe toata lungimea ei; in cazul periutelor Curaprox, este suficient sa faci acest lucru o singura data, nu de mai multe ori; cand impingi periuta in spatiul interdentar, este nevoie de o presiune usoara, dar nu forta, ca sa nu iti ranesti gingiile;
● foloseste periuta interdentara cel putin o data pe zi, mai ales seara;
● schimba periuta, cand firele se uzeaza.
Periutele interdentare au rolul de a completa igiena orala eficienta. Ele nu inlocuiesc periutele clasice sau electrice, ata dentara sau apa de gura, ci doar ofera un ajutor in plus pentru curatarea corecta a spatiilor interdentare greu accesibile. Retine ca este important sa tii cont de recomandarile medicului dentist pentru alegerea periutei potrivite nevoilor tale, dar si pentru utilizarea ei corecta.
Sursa video: Youtube Dentamerica Distribution
Sursa foto: Dentamerica Distribution
Postări Recente
-
Utilizarea corecta a atei dentare si a dusului bucal
Ata dentara si dusul bucal sunt doua instrumente esentiale pentru sanatatea cavitatii bucale si a da …21.10.2022 -
Recomandari pentru sanatatea orala a persoanelor in varsta
Sanatatea, la modul general, poate fi definita ca o stare de buna functionare a organismului, atat d …14.10.2022 -
Curatarea limbii – ce beneficii are si cum o faci eficient
Este deja bine cunoscut faptul ca igiena orala joaca un rol esential in sanatatea organismului, insa …14.09.2022