Gingivita: ce este și cum se tratează
Gingivita: cum o recunoști și cum o tratezi
Gingivita debutează cu o ușoară inflamație a gingiei și, netratată, poate progresa până la boală parodontală sau, uneori, pierderea dintelui. Din fericire, gingivita poate fi tratată la medicul stomatolog și se poate preveni printr-o igienă orală adecvată.
În continuare, descoperi tot ceea ce trebuie să știi despre gingivită, de la cauze și factori de risc, la simptome, tratament și mod de prevenire.
- Ce este gingivita?
- Tipuri de gingivită
- Cauzele apariției gingivitei
- Factori de risc în gingivită
- Simptomele gingivitei
- Complicații posibile
- Gingivita la copii
- Diagnosticarea gingivitei
- Tratamentul gingivitei la adulți
- Prevenirea gingivitei
- Mituri despre gingivită
- Întrebări frecvente și recomandări pentru pacienți
Ce este gingivita?
Gingivita este un termen de specialitate folosit pentru a defini inflamația gingiei și, în general, apare ca urmare a acumulării bacteriilor.
Dacă nu cureți cu grijă dinții și spațiile interdentare, se formează placa bacteriană mai ales la limita gingivală, iar bacteriile se înmulțesc și încep să acționeze. Ulterior, gingia se umflă, sângerează, apoi devine dureroasă. Netratată, gingivita progresează treptat.
Tipuri de gingivită
Fiecare tip de gingivită are cauze și evoluție specifice, fapt ce influențează diagnosticul și tratamentul.
Gingivita acută
- Debutează spontan.
- Se manifestă prin simptome precum durerea intensă, sângerarea și umflarea gingiei.
- Poate fi cauzată de infecții bacteriene, fungice sau virale, de un traumatism în zona gingiei sau, mai rar, de unele medicamente.
Gingivita cronică
- Se dezvoltă în timp.
- Simptomele sunt de intensitate moderată și includ roșeață ușoară, sângerări ocazionale și respirație neplăcută.
- Cauza principala este igienă orală neadecvată, combinată cu acumularea de placă bacteriană pe dinți.
Important! Atât gingivita acută, cât și gingivita cronică pot progresa până la boala parodontală, o afecțiune stomatologică gravă, ce poate duce la pierderea dintelui.
Cauzele apariției gingivitei
Există două cauze majore în apariția gingivitei: igiena orală deficitară și acumularea de placă bacteriană și tartru. Descoperă mai multe informații despre fiecare, în rândurile de mai jos.
Igienă orală deficitară
Adesea, cauza principală a gingivitei este periajul incorect al dinților, așa cum arată și un studiu publicat în Journal of the American Dental Association, în anul 2011. Cavitatea bucală este un loc ideal în care se înmulțesc bacteriile, deoarece se hrănesc cu resturile alimentare. Mai apoi, apare o peliculă de biofilm pe dinți și pe linia gingiei și se dezvoltă placa bacteriană.
Placa bacteriană și tartrul
Placa bacteriană, combinată cu mineralele din salivă, contribuie la apariția tartrului. Periajul și curățarea dinților ajută la îndepărtarea bacteriilor, însă nu și a tartrului, o materie dură, care poate fi eliminată doar de către medicul stomatolog.
Factori de risc în gingivită
În continuare, vom explora în detaliu factorii care cresc probabilitatea de apariție a gingivitei, de la gura uscată, până la anumite boli sau medicamente.
Gura uscată
Fenomenul de gură uscată (xerostomia) este un factor de risc secundar în gingivită. Astfel, persoanele cu placă bacteriană au risc mai mare de gură uscată, ceea ce contribuie la agravarea gingivitei, conform unei cercetări publicate în Journal of Periodontal Research.
Fumatul
Fumatul are un impact negativ asupra circulației sângelui, inclusiv la nivelul vaselor fine de sânge de la nivelul cavității orale, potrivit unui studiu publicat în Journal of Updates în Cardiovascular Medicine, în 2024. Gura uscată și lipsa nutrienților la acest nivel cresc riscul de gingivită.
Stresul
Stresul poate slăbi sistemul imunitar și crește riscul de inflamații, inclusiv de gingivită. Aceste rezultate apar într-o lucrare apărută în revista științifică Advances în Gingival Diseases and Conditions.
Schimbările hormonale
Schimbările hormonale afectează circulația sângelui la gingii. De aceea, gingivita apare mai des la pubertate, în sarcină, la menstruație sau la menopauză, așa cum arată un studiu publicat în National Library of Medicine.
Alți factori
- Perierea agresivă a dinților.
- Punctele de presiune de la aparatele dentare sau de la proteze - acestea pot apărea sub aparatele dentare sau proteze și se pot inflama, pe fondul acumulării de bacterii.
- Unele medicamente - imunosupresoare, antiepileptice, inhibitori ai enzimei de conversie ai angiotensinei (recomandate în hipertensiune arterială).
- Unele infecții virale sau fungice.
- Unele boli - precum afecțiunile metabolice, diabetul, COVID-19, leucemia.
- Deficiențele de fier sau de vitamine (vitamina D, B12).
Simptomele gingivitei
În general, gingivita acută nu cauzează durere și dispare de la sine, în 1-2 săptămâni, dacă dedici suficient timp igienei orale. Dacă infecția nu trece de la sine, este indicat să mergi la un consult la medicul stomatolog.
În cazul în care este vorba despre gingivită cronică, aceasta se manifestă prin următoarele simptome:
Gingii roșii
Inflamarea gingiilor este printre primele simptome. Acestea se înroșesc, se umflă și devin sensibile la atingere.
Sângerări în timpul periajului
Sângerarea în timpul periajului, al folosirii aței dentare sau al mestecatului reprezintă alte indicii ale gingivitei. Ea apare ca urmare a inflamării gingiei și a deteriorării vaselor delicate de sânge de la acest nivel.
Halitoza (respirația urât mirositoare)
Respirația urât mirositoare poate apărea odată ce bacteriile metabolizează anumite resturi alimentare și se evaporă compuși de sulf (în special, hidrogen sulfid și metil mercaptan).
? Vrei să afli mai multe despre cauzele apariției respirației urât mirositoare? Citește articolul, pentru a afla care sunt cele 3 tipuri de halitoza și cum se tratează.
Complicații posibile
Boala parodontală este o complicație a gingivitei. Inflamația persistă, iar bacteriile pătrund tot mai adânc, până la os și la țesuturile care susțin dintele. În continuare, se formează un buzunar în care se acumulează bacterii ce deteriorează structura de susținere a dintelui. Într-un final, în lipsa tratamentului, dintele este tot mai slăbit și cade.
Gingivita la copii
În ciuda unor opinii împărtășite pe scară largă, gingivita apare inclusiv la copii. Conform unui studiu publicat în Journal of clinical and diagnostic research, gingivita la copii poate apărea chiar de la vârste fragede, atunci când afectează dinții de lapte.
La fel ca în cazul adulților, gingivita ar trebui detectată din timp, pentru a preveni progresul spre boli parodontale. Este bine de știut că există o asociere între bolile parodontale și afecțiunile sistemice (de exemplu, boli ale sistemului endocrin sau ale sângelui) la copii. Iată și câteva statistici și date pe scurt:
- 73% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 7 și 11 ani din țările dezvoltate se confruntă cu gingivită, iar procentul celor cu gingivită crește, odată cu înaintarea în vârstă.
- În adolescență, prevalența gingivitei crește semnificativ, cu un procent cuprins între 50 și 99%.
- Fetele au un risc mai mic de gingivită decât băieții.
Diagnosticarea gingivitei
Diagnosticarea gingivitei implică trei etape: evaluarea istoricului medical (și a obiceiurilor de igienă), examinarea clinică și realizarea de investigații suplimentare.
Evaluarea istoricului medical și a obiceiurilor de igienă
Medicul dentist va adresa întrebări despre:
- Obiceiurile de igienă orală.
- Frecvența controlului stomatologic.
- Obiceiurile dăunătoare - fumat, consum de alcool, alimente dulci sau băuturi acide.
- Medicamente - inclusiv cele fără rețetă medicală.
- Afecțiunile medicale existente - diabet, boli cardiace, afecțiuni autoimune, tulburări ale sângelui.
- Sarcină sau menopauză.
- Istoric de gingivită și/sau boli parodontale.
Examinarea clinică a cavității bucale
Stomatologul examinează gingiile, pentru a identifica:
- Roșeață și umflături.
- Sângerare.
- Retracție gingivală.
- Sensibilitate la palpare.
- Mobilitate dentară - poate indica distrugerea țesuturilor care susțin dintele.
Investigații suplimentare
- Radiografii dentare - oferă o imagine de ansamblu asupra arcadei dentare.
- Analize de laborator - pentru a exclude alte afecțiuni ce pot cauza sângerare gingivală.
- Teste pentru diferite infecții - mai ales pentru infecții bacteriene sau fungice.
Tratamentul gingivitei la adulți
Tratamentul gingivitei include atât obiceiuri sănătoase de igienă orală, cât și anumite intervenții stomatologice și administrarea de medicamente.
Igiena orală corectă
Deși gingiile pot sângera, igienă orală este obligatorie pentru a lupta împotriva acumulărilor de bacterii. În general, gingivita acută trece de la sine, doar cu o igienă orală corectă. Spală-te pe dinți cu grijă, cu o periuță cu peri moi.
Pe lângă periajul dentar și lingual, curățarea spațiilor interdentare este și ea foarte importantă, deoarece bacteriile se pot acumula și în spațiile dintre dinți.
Ce înseamnă un periaj corect?
Periajul corect al dinților te ajută să scapi mai ușor de placa bacteriană, conform unui studiu publicat în revista științifică International journal of dental hygiene. Iată care sunt pașii pentru un periaj corect al dinților:
- Ține periuța de dinți lejer, la un unghi de 45 de grade față de dinți.
- Curăță fațetele dinților și ale molarilor, dinspre gingii spre exterior, cu mișcări regulate și blânde.
- Perie suprafața molarilor, prin mișcări circulare mici, fără a pune presiune.
La fel de importanți sunt cei trei C ai unei igiene dentare:
- Continuă - nu întrerupe igiena orală mai mult de 24 de ore.
- Corectă - folosește o periuță și o pastă de dinți potrivite danturii tale.
- Completă - curăță dinții și spațiile interdentare cu ață dentară sau cu o periuță interdentară. Completează igiena orală cu periajul lingual și cu o apă de gură sau un duș bucal.
Cauți o periuta interdentara profesionistă? Alege produsele de care ai nevoie de la Dentamerica Distribution, aliatul tău în stomatologie de peste 20 de ani.
Intervenții stomatologice
Gingivita poate fi tratată prin intervenții stomatologice moderne, precum detartrajul sau chiuretajul gingival.
Detartrajul
Detartrajul constă în îndepărtarea plăcii bacteriene și a tartrului format pe suprafața dinților, deasupra și sub linia gingivală. Prin detartraj se elimină cauza principala a inflamației și se previne progresul bolii.
Chiuretaj gingival
Prin chiuretajul gingival se îndepărtează țesutul afectat și depunerile de tartru de sub linia gingivală. Procedura este vitală pentru a trata gingivita și a preveni evoluția acesteia în boală parodontală, ceea ce ar putea duce la pierderea dintelui.
Tratament medicamentos
Tratamentul medicamentos al gingivitei se realizează mai ales prin geluri antiseptice și administrarea de antibiotice, la recomandarea medicului stomatolog.
Geluri antiseptice
Gelurile antiseptice conțin substanțe active cu proprietăți antibacteriene și antiinflamatoare, așa cum este clorhexidina. De asemenea, poți folosi o apă de gură pentru gingii inflamate pe bază de clorhexidină sau alte ingrediente cu efect bactericid.
Completează-ți rutina de igienă orală cu apa de gura de la Dentamerica Distribution. Astfel, te vei bucura de soluții inovative de la branduri de renume.
Antibiotice
Antibioticele pentru gingivită sunt indicate în caz de infecție severă, dacă ai un sistem imunitar slăbit sau dacă alte tratamente (precum îndepărtarea tartrului) au eșuat. Acestea se administrează doar la recomandarea medicului dentist și urmând indicațiile acestuia în ceea ce privește doza.
Prevenirea gingivitei
Prevenirea gingivitei și menținerea sănătății orale sunt posibile, dacă acorzi atenție mai multor aspecte precum rutina de îngrijire a dinților, alimentația și vizita periodică la stomatolog.
Rutina zilnică de igienă orală
Igienă orală corectă și completă te ajută să previi bolile gingivale. Spală-te pe dinți cu o periuță adaptată nevoilor tale, de două ori pe zi, timp de două minute, și curată spațiile interdentare o dată pe zi.
Alege ata dentara de la Dentamerica Distribution, pentru o curățenie a spațiilor dintre dinți. Este simplu de folosit, delicată și eficientă.
Alimentația echilibrată și evitarea fumatului
Conform unui studiu publicat în BMC Oral Health, în 2016, o alimentație echilibrată și sănătoasă, pe bază de legume, fructe, nuci, semințe, pește și carne slabă este mai bună pentru sănătatea gingivală, prin comparație cu o dietă pe bază de zahăr, făină albă, carne procesată și băuturi dulci.
Vizita regulată la medicul dentist
Vizita la stomatolog, de două ori pe an, este ideală pentru a-ți menține sănătatea orală. Dentistul va recunoaște primele semne ale gingivitei și va trata problema înainte ca aceasta să avanseze. De asemenea, curățarea profesională a dinților ajută la eliminarea plăcii bacteriene și a tartrului.
Procedura de AirFlow dentar este un mod simplu, eficient și nedureros de a scăpa de placa bacteriană. Află mai multe, din articolul Totul despre procedura de AirFlow dentar.
De ce să alegi produse și soluții de la Dentamerica Distribution?
- Beneficiezi de produse alese de personal supraspecializat, o mare parte a reprezentanților fiind absolvenți ai Facultății de Medicină Dentară.
- Acces la produse inovative, testate și validate în timp, pentru a asigura calitatea și eficiența.
- Disponibilitate ridicată a produselor și livrare rapidă, pentru a putea continua rutina de îngrijire orală fără întreruperi.
- Acces la o gamă largă de produse care se potrivesc nevoilor și preferințelor personale.
Mituri despre gingivită
Mulți cred că gingivita este o problemă minoră, fără consecințe asupra sănătății generale, sau că sângerarea gingivală este normală. Astfel de mituri pot duce la neglijarea îngrijirii orale și la amânarea drumului la medicul stomatolog sau la medicul parodontolog. În continuare, poți vedea care sunt câteva mituri despre gingivită.
Mit: „Gingivita trece de la sine”
Deși forma acută a infecției poate trece în câteva zile, majoritatea cazurilor sunt de gingivită cronică, apărută ca urmare a acumulării de placă bacteriană și tartru, care pot fi eliminate doar la stomatolog. În lipsa tratamentului, gingivita poate evolua în boală parodontală.
Mit: „Periajul agresiv ajută”
În realitate, periajul agresiv poate duce la:
- lezarea gingiilor sensibile;
- retracția gingivală;
- eroziunea smalțului;
- cronicizarea inflamației.
Mit: „Nu am carii, deci nu pot avea gingivită”
Doar pentru că nu ai carii nu înseamnă că nu există gingivită. Uneori, inflamația gingivală poate fi fără simptome, iar alteori, sângerarea să fie ocazională. Detectarea timpurie, drumul la stomatolog și o igienă orală adecvată te ajută să previi progresul bolii.
Întrebări frecvente și recomandări pentru pacienți
Gingivita este o afecțiune complexă, ce ridică multe întrebări. Iată care sunt cele mai populare dintre ele.
De ce mi se umflă gingia?
Cauzele umflării gingiei pot fi multiple:
- igiena orală deficitară;
- boala parodontală;
- schimbările hormonale - la menstruație sau în sarcină;
- unele medicamente precum anticonvulsivele sau pentru hipertensiune;
- deficiențele de vitamine sau minerale;
- traumatismele - de exemplu, leziunile gingiei.
Cum arată gingiile inflamate la bebeluși?
Gingiile inflamate la bebeluși apar mai ales în contextul erupției dentare. Iată care sunt semnele:
- roșeață;
- umflături;
- sângerare ușoară;
- iritabilitate;
- salivație excesivă;
- tendința de a mușca obiecte.
Ce medicamente sunt recomandate pentru gingii umflate?
Medicamentele pentru gingii inflamate trebuie administrate doar la recomandarea medicului dentist. Iată ce tipuri de medicamente ți se pot prescrie:
- antiinflamatoare (ibuprofen, naproxen etc.);
- antibiotice;
- analgezice (de exemplu, paracetamol).
De ce am gingie inflamată la dinți puși?
Deși ți-ai făcut o lucrare dentară, tot există riscul de inflamare a gingiei. Iată care sunt posibilele cauze:
- O igienă orală neadecvată - placa bacteriană se poate acumula în jurul lucrării și poate irita gingia.
- Mici spații între gingie și lucrare - aici pot pătrunde bacterii ce irită țesutul.
- Reacție alergică la materialele folosite.
- Lucrare neadaptată cavității bucale.
De ce se inflamează gingia sub proteză?
Gingia se poate inflama sub proteză din mai multe motive:
- Nepotrivirea protezei.
- Stomatită dentară - o infecție fungică ce poate apărea sub proteză, mai ales dacă o porți perioade lungi de timp fără a o curăța.
- Traumatismele - manevrarea incorectă a protezei sau o mușcătură greșită.
- Unele boli cronice - mai ales diabetul sau un sistem imunitar slăbit ar putea crește riscul de inflamație a gingiei.
Ce particularități are gingivita în sarcină?
Gingivita în sarcină prezintă o serie de particularități. Un nivel crescut de estrogen și progesteron crește fluxul de sânge din gingii și acestea pot deveni mai sensibile. De asemenea, schimbările hormonale afectează răspunsul imunitar la infecțiile bacteriene și cresc riscul de gingivită.
Poți folosi o pastă de dinți specială pentru gingii inflamate?
Dacă te confrunți cu gingivită, poți folosi o pastă de dinți specială pentru gingii inflamate, așa cum este cea care conține fluorură de staniu. Aceasta are un pronunțat efect bactericid și reduce din placa bacteriană.
Sângerările gingivale pot indica o boală de ficat?
Uneori, sângerările gingivale pot fi un semn al unei boli de ficat. De ce se întâmplă asta? Ficatul este implicat în coagularea sângelui. Atunci când suferi de o boală hepatică, scade capacitatea ficatului de a produce factori de coagulare, ceea ce contribuie la sângerarea excesivă, inclusiv la nivelul gingiei.
De ce apare gingia umflată în spatele dinților?
Gingia umflată în spatele dinților poate fi cauzată de:
- placa bacteriană la linia gingivală;
- carii dentare;
- erupția molarului de minte;
- abcesul dentar;
- boala parodontala;
- leziuni;
- reacții alergice la alimente sau la produse de igienă orală.
Care este cauza sângerării gingiilor sub lucrare?
Sângerările gingiilor sub lucrare pot avea numeroase cauze:
- igiena orală necorespunzătoare sau incompletă;
- o lucrare dentară neadaptată nevoilor;
- o infecție dentară sub lucrare;
- o boală parodontală.
Gingivita este o boală des întâlnită, care poate fi prevenită. O igienă orală corectă și completă, care să includă periajul și curățarea spațiilor interdentare și vizita de cel puțin două ori pe an la medicul stomatolog, te va ajuta să previi inflamația gingiei. Dacă detectezi din timp semnele inflamației gingivale și urmezi tratamentul, vei putea menține atât sănătatea gingivală, cât și pe cea a dinților. Nu uita că sănătatea orală este importantă pentru sănătatea întregului organism.
Disclaimer: Produsele stomatologice menționate pot contribui la ameliorarea simptomelor și la menținerea unei bune igiene orale. Cu toate acestea, în cazul afecțiunilor severe sau al apariției complicațiilor, este esențial să consulți un medic stomatolog specialist, pentru un diagnostic corect și un tratament adecvat. Informațiile oferite nu înlocuiesc sfaturile medicale profesionale și nu trebuie utilizate pentru autodiagnosticare sau automedicație.
Surse foto: Shutterstock 1, Shutterstock 2, Shutterstock 3, Shutterstock 4, Shutterstock 5.
Bibliografie:
Gum Disease Facts, https://www.cdc.gov/oral-health/data-research/facts-stats/fast-facts-gum-disease.html
Dental plaque and oral health during the first 32 years of life, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21454848/
Plaque and tartar on teeth, https://medlineplus.gov/ency/article/002044.htm
Relationship between xerostomia and gingival condition in young adults, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24697562/
Atherogenic Biomarkers and Gingival Bleeding Among Smokers, https://www.jucvm.com/articles/atherogenic-biomarkers-and-gingival-bleeding-among-smokers/doi/ejcm.galenos.2024.2023-17-44
Gingival Disease as a Symptom of Stress, https://www.intechopen.com/chapters/89456
The effect of elevated ovarian hormones on periodontal health: oral contraceptives and pregnancy, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8372477/
Toothbrushing and gingival recession, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12731692/
Vitamin D Deficiency and Gingival Enlargement: A Case Report, https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10171242/
Periodontitis and cardiovascular diseases: Consensus report, https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7027895/
An oral health optimized diet can reduce gingival and periodontal inflammation in humans - a randomized controlled pilot study, https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4962497/
Gingival Diseases in Childhood – A Review, https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4253289/
Postări Recente
-
Ce este AirFlow dentar? Ghid pentru un zâmbet sănătos
Ce este AirFlow dentar, când ai nevoie de el și ce beneficii are Menținerea unei sănătăț …10.04.2025 -
Utilizarea corecta a atei dentare si a dusului bucal
Ata dentara si dusul bucal sunt doua instrumente esentiale pentru sanatatea cavitatii bucale si a da …21.10.2022 -
Recomandari pentru sanatatea orala a persoanelor in varsta
Sanatatea, la modul general, poate fi definita ca o stare de buna functionare a organismului, atat d …14.10.2022