null
Recomandari pentru sanatatea orala a persoanelor in varsta

Recomandari pentru sanatatea orala a persoanelor in varsta

Sanatatea, la modul general, poate fi definita ca o stare de buna functionare a organismului, atat din punct de vedere fizic, cat si mental, precum si prin absenta starilor patologice. Toate aceste elemente rezulta intr-o calitate optima a vietii.  

O parte componenta extrem de importanta si, de multe ori, decisiva pentru obtinerea acestei functionari ideale a organismului este starea de sanatate orala, fara de care sanatatea ca intreg nu ar fi posibila.

Tocmai de aceea, inca din copilarie si pana la varste mai inaintate, trebuie sa facem cu totii o prioritate din mentinerea unei igiene orale corespunzatoare. Cu cat obiceiurile bune sunt implementate mai devreme, cu atat procesul de imbatranire va fi resimtit mai putin de catre sanatatea noastra orala si vom putea preveni multe dintre posibilele afectiuni nedorite.

Sanatatea orala si procesul de imbatranire. Afectiuni comune 

Pe masura ce o persoana inainteaza in varsta, tesuturile incep sa isi piarda din proprietatile lor obisnuite, permitand factorilor agresori sa patrunda in corp. 

La nivelul cavitatii bucale, exista mai multe structuri care ajuta in mod natural la protectia impotriva acestor factori (ex: glandele salivare produc saliva, ce contine componente antimicrobiene). Atunci cand acestea sunt supuse procesului de imbatranire fiziologica, treptat, nu isi mai pot desfasura activitatea normala si necesita ajutor suplimentar.

Exemple de modificari fiziologice ale cavitatii bucale ce apar la persoanele in varsta:

  • Scaderea activitatii glandelor salivare - acest fenomen conduce la o gura uscata si la reducerea apararii antimicrobiene;
  • Modificarea tesuturilor mucoasei orale (imbatranire a tesuturilor acesteia);
  • Modificare a structurii si rezistentei dentare.

In cazul in care igiena orala nu a fost corect implementata inca din copilarie si/sau, pur si simplu, exista o predispozitie personala catre dezvoltarea unor afectiuni ale cavitatii bucale, anumite patologii se pot regasi la persoanele in varsta:

  • Carii dentare;
  • Boala parodontala;
  • Edentulism (pierderea dintilor);
  • Gura uscata;
  • Cancer oral (in cazuri severe). 

Sfaturi si recomandari pentru igiena orala a persoanelor in varsta 

Indiferent de caracteristicile fiecarei persoane in parte si de momentul in care a fost implementata o rutina de igiena orala adecvata (inclusiv daca aceasta nu a fost inca pusa in aplicare), niciodata nu este tarziu sa fie deprinse si puse in aplicare obiceiurile bune.

Astfel, in cazul in care te gandesti ca este prea tarziu sa inveti care sunt aceste obiceiuri, dar si cum le poti implementa, nu te ingrijora, intrucat cel mai important este sa incepi cat mai curand posibil.

Reguli de igiena orala 

In principiu, regulile de igiena orala sunt universal valabile, indiferent de varsta, sex si timp disponibil. Totusi, acestea pot avea o mai mare importanta la unele categorii de persoane, cum ar fi cele care prezinta anumite afectiuni dentare sau ale cavitatii bucale, precum si persoanele in varsta.

Astfel, urmatoarele reguli trebuie intotdeauna respectate:

1. Realizarea periajul dentar de cel putin doua ori pe zi si cu o durata suficient de indelungata (mai mare de doua minute);

Periuta de dinti Curaprox 5460 Ultra Soft

2. Folosirea atei dentare si a dusului bucal;

Ata dentara Henry Schein Menta

Dus bucal Waterpik WP-861 Complete Care

3. Clatirea cu apa de gura dupa fiecare periaj (a nu se clati din nou cu apa de la robinet, dupa folosirea apei de gura);

Apa de gura Curasept cu Clorhexidina 0,05%

4. Folosirea produselor adecvate - acestea pot diferi in functie de starea de sanatate orala si de varsta; pentru a putea utiliza produsele corecte, se incurajeaza consultarea medicului stomatolog;

Pasta de dinti Curaprox Enzycal 1450pp cu Enzime si Fluor

5. Frecventarea consultatiilor stomatologice periodice - lucru valabil pentru oricine, insa cu preponderenta la persoanele in varsta, data fiind probabilitatea mai mare de a dezvolta afectiuni orale. 

Reguli, recomandari si sfaturi suplimentare 

Sanatatea orala a persoanelor in varsta este un subiect important si necesita o atentie pe masura, pentru a le putea asigura acestora o calitate a vietii cat mai buna.

La fel precum sanatatea altor organe, a sistemelor de organe sau chiar a intregului organism, sanatatea orala necesita un stil de viata adecvat, pentru a putea combate instalarea starilor patologice si, totodata, a sprijini rutina de curatare si ingrijire a dintilor si a cavitatii bucale.

Tocmai de aceea, orice persoana (dar, din nou, cu preponderenta persoanele in varsta) ar trebui sa respecte un set suplimentar de reguli:

  1. Evitarea fumatului si a tutunului masticabil;
  2. Evitarea alimentelor dure, precum si a celor bogate in zahar;
  3. Implementarea unei alimentatii sanatoase, ce nu agreseaza structura dentara si pe cea a restului cavitatii bucale;
  4. Evitarea, pe cat de mult posibil (si cu acordul medicului specialist), a tratamentelor medicamentoase ce reduc cantitatea de saliva produsa;
  5. Vizitarea medicului stomatolog ori de cate ori apar semne ale unei afectiuni dentare, chiar daca nu a venit inca timpul urmatoarei consultatii periodice.

Toate aceste reguli vor fi explicate, cu siguranta, si de catre medicul stomatolog. Acesta va putea formula si alte sfaturi si recomandari, in functie de cazul fiecarui pacient in parte, pe care il va putea ajuta, totodata, sa isi aleaga produsele corecte si sa adopte un stil de viata sanatos, ce ii va permite obtinerea unor rezultate rapide si de durata. 

In concluzie, sanatatea orala a persoanelor in varsta este un subiect de mare importanta in lumea medicala, intrucat, fara o stare optima de sanatate orala, nu putem vorbi despre o stare generala buna a organismului per total si, implicit, de o calitate superioara a vieti. Date fiind particularitatile persoanelor in varsta, igiena orala trebuie sa ocupe unul dintre primele locuri in topul prioritatilor acestora si, astfel, trebuie sa existe indrumare spre indeplinirea acestui obiectiv.

Sursa foto: Dentamerica Distribution, Shutterstock

14.10.2022 Postat de Echipa Dentamerica Distribution

Postări Recente