null

Tot ce trebuie sa stii despre dintii de lapte: eruptia, ingrijirea si schimbarea

Pe parcursul dezvoltarii copilului, in cavitatea bucala apar schimbari importante, caracterizate de inlocuirea succesiva a dintilor temporari cu cei definitivi. Dintii de lapte sau dintii temporari sunt primii care cresc inca de la 6 luni, pentru ca, odata cu aparitia primilor molari permanenti, in jurul varstei de 6 ani, sa existe o dentitie mixta.  

Ce este dentitia primara? Cand erup si cand se schimba dintii de lapte? Cum pot fi ingrijiti corect? Acestea sunt cateva dintre intrebarile la care iti raspundem in cele ce urmeaza.

  • Ce este dentitia primara/temporara
  • Cand apar si cand se schimba dintii de lapte
  • Importanta dintilor de lapte
  • Ingrijirea dintilor de lapte - recomandari utile

Ce este dentitia primara/temporara

Dentitia primara sau deciduala este reprezentata de primii dinti care apar la copii si care sunt denumiti si temporari sau de lapte. Acestia sunt in numar de 20, cate 10 pe fiecare arcada, si vor fi inlocuiti de cei 32 de dinti permanenti, mai puternici, adaptati la alimentatia variata, de adult. 

Dintii de lapte sunt mai mici. Culoarea lor este mai alba, pentru ca stratul de smalt care ii acopera este mai subtire. Radacinile sunt mai scurte si mai firave si se absorb, lasand loc eruptiei dintilor permanenti.  

Cand apar si cand se schimba dintii de lapte

Ordinea aparitiei dintilor de lapte, pe arcada superioara si inferioara

Mugurii dintilor de lapte se formeaza inca din saptamana a 6-a de sarcina. Acestia nu erup decat dupa nastere. Primii dinti temporari sunt incisivii de pe arcada inferioara, care erup la varsta de 6 luni, urmand ca pana la 2 ani si jumatate sa erupa si restul. De regula, in toata aceasta perioada, apar grupuri dentare, la fiecare 6 luni, pana in jurul varstei de 6 ani. 

Retine, insa, ca eruptia dintilor temporari este strans legata de dezvoltarea corecta a maxilarelor si a intregului organism al copilului. Astfel, se pot inregistra anumite variatii individuale, cum ar fi:

  • eruptiile natale si neonatale - de obicei, bebelusii se nasc fara dinti, dar, in unele cazuri exceptionale, acestia pot fi prezenti inca de la nastere (dinti natali) sau pot erupe in prima luna de viata (dinti neonatali); acesti dinti dispar foarte repede de pe arcada, de cele mai multe ori fiind vorba despre tulburari ale smaltului dentar, lipsa radacinii, mobilitate crescuta; 
  • eruptiile precoce - cand primii dinti de lapte apar inainte de 4 luni si dentitia temporara este completa inainte de varsta de 2 ani;
  • eruptii intarziate - primii dinti de lapte apar dupa varsta de 1 an, iar incheierea eruptiei poate sa se intinda pana la varsta de 3 ani.

Aceste variatii pot sa apara fie din cauze normale (greutatea bebelusului la nastere, nasterea prematura, varsta mamei, numarul de nasteri) sau patologice (rahitism, anomalii cromozomiale, sifilis congenital). 

Eruptia primilor dinti poate crea disconfort bebelusului, pentru ca pot sa apara inflamari ale gingiei si hipersalivatie. Totodata, copilul poate resimti dureri la nivelul gingiilor, ceea ce ii va afecta starea generala: va fi mai agitat, nu va avea pofta de mancare, nu se va odihni. Pot sa apara chiar si dureri abdominale, febra si diaree. 

Daca te confrunti cu o astfel de situatie, este foarte important sa te prezinti la medicul stomatolog, sa te informezi corect si sa alegi produsul adecvat pentru tratarea acestor probleme, cum ar fi gelul pentru dureri gingivale Primi Denti, realizat din ingrediente naturale precum galbenelele, nalba si acidul hialuronic. Acesta ofera rezultate bune, fara a utiliza anestezice locale, zahar sau alcool, avand un efect rapid asupra durerilor gingivale si mucoaselor iritate. Practic, gelul contribuie la accelerarea procesului de vindecare a gingiilor si reduce umflaturile aparute la nivelul acestora. Totodata, este recomandat si in cazul salivatiei excesive. 

Inlocuirea dentitiei temporare si completarea cu dinti permanenti are loc in mai multe etape si dureaza in jur de 6-7 ani. Concret, acest proces incepe la 6-7 ani, cu incisivii centrali, si se incheie la 12-13 ani, cu molarii secundari. Practic, dezvoltarea in interiorul oaselor maxilarelor a dintilor definitivi determina resorbtia radacinilor dintilor temporari, astfel ca acestia devin mobili, cad si sunt inlocuiti, pe rand, de catre dinti permanenti similari, cu exceptia molarilor, in locul carora apar premolarii definitivi. Cu alte cuvinte, exista o perioada de tranzitie, cand dintii de lapte coexista cu cei permanenti. Motivul este ca primii molari permanenti nu inlocuiesc niciun dinte temporar. Ei erup distal de ultimul molar de lapte, adica in spatele acestuia. 

Arcada superioara

Varsta la care erup dintii

Varsta la care se schimba dintii

incisivii centrali

8-12 luni

6-7 ani

incisivii laterali

9-13 luni

7-8 ani

caninii

16-22 luni

10-12 ani

molarii primari

13-19 luni

9-11 ani

molarii secundari

25-33 luni

10-12 ani

Sursa: Asociatia Dentara Americana (ADA)

Arcada inferioara

Varsta la care erup dintii

Varsta la care se schimba dintii

molarii secundari

23-31 luni

10-12 ani

molarii primari

14-18 luni

9-11 ani

caninii

17-23 luni

9-12 ani

incisivii laterali

10-16 luni

7-8 ani

incisivii centrali

6-10 luni

6-7 ani

Sursa: Asociatia Dentara Americana (ADA)

Dupa varsta de 12-13 ani, dentitia permanenta se dezvolta constant, pana in jurul varstei de 21 de ani, cand erup si ultimele masele de minte. Exista, insa, si exceptii, cand molarii de minte apar la varste fragede sau inaintate. De pilda, in Cartea Recordurilor este inregistrat cazul unui copil, care la 9 ani a avut prima extractie a unui molar de minte, in vreme ce un barbat de 94 de ani a aflat, in urma unui control stomatologic obisnuit, ca abia atunci ii erupea o masea de minte. Asadar, o dentitie permanenta, cu 28 de dinti, este considerata normala, pentru ca cele patru masele de minte pot sa apara oricand pe parcursul vietii si exista situatii in care nici nu erup toate.

Ce importanta au dintii de lapte

Dintii de lapte au un rol foarte important pentru sanatatea fizica a copiilor, dar si pentru dezvoltarea lor armonioasa la nivel emotional si mental. Concret, iata care sunt principalele functii ale dentitiei temporare si de ce ingrijirea ei corecta este esentiala: 

  • asigura masticatia corecta - copiii au nevoie de o alimentatie variata, care sa includa fructe si legume proaspete; pentru ca ei sa le poata consuma cu placere, este nevoie de dinti sanatosi; dintii de lapte asigura o masticatie corecta, ceea ce are un impact major asupra calitatii digestiei si absorbtiei nutrientilor necesari cresterii; afectiunile dintilor de lapte duc la dureri si la evitarea mestecarii in zona respectiva;
  • asigura vorbirea clara - copii care isi pierd dintii de lapte prea devreme pot dezvolta probleme de vorbire; pot exista dificultati in invatarea pronuntiei corecte a cuvintelor;
  • ajuta la pozitionarea corecta a dintilor permanenti - dintii definitivi se dezvolta in gingii, iar cei temporari mentin spatiul pe arcada pentru momentul in care acestia vor erupe; daca dintii de lapte sunt pierduti prematur, ei au tendinta de a se apropia unul de altul, ceea ce poate afecta dezvoltarea armonioasa a dentitiei permanente;
  • contribuie la buna dezvoltare a maxilarelor - dintii de lapte au un rol important in formarea si dezvoltarea corecta a oaselor maxilarelor, dar si a musculaturii faciale. 

Ingrijirea dintilor de lapte - recomandari utile

Respectarea regulilor de igiena orala pentru copii este esentiala nu doar pentru mentinerea sanatatii cavitatii bucale, ci a intregului organism (unele afectiuni dentare pot fi corelate cu probleme ale tubului digestiv sau chiar cu cele cardiace). Totodata, copilaria este perioada in care cel mic dobandeste deprinderi ce il vor ajuta sa aiba o dantura sanatoasa ca adult. O ingrijire precara a dintilor de lapte poate duce la aparitia cariilor, care, netratate, pot duce la dureri, infectii, abcese, chiar extractii premature. Pentru a te asigura ca periajul este realizat corect si ca alegi produsele de ingrijire orala cele mai potrivite pentru nevoile celui mic, este important sa-l duci la controale stomatologice regulate. Periajul in sine este doar unul dintre aspectele ce definesc o igiena orala eficienta. Aceasta se bazeaza pe trei principii, pe care copilul este bine sa le cunoasca de la varste fragede:

  • continuitatea - durata dintre doua periaje nu ar trebui sa fie mai mare de 24 de ore;
  • realizarea igienei corecte - mergi cu cel mic la medicul dentist si asigura-te ca stie care sunt tehnicile de periaj corecte si ca produsele de ingrijire dentara sunt cele potrivite nevoilor danturii lui;
  • asigurarea unei igiene orale complete - igiena orala completa nu inseamna doar un periaj corect al dintilor si al limbii, ci si igienizarea spatiilor interdentare. 

Vezi AICI oferta noastra de produse de IGIENA ORALA PENTRU COPII

Un aspect foarte important este alegerea pastei de dinti. Ca sa te asiguri ca folosesti produsul potrivit, iata cateva informatii importante despre pastele de dinti pentru copii, recomandate de Dent-a-America 2000: 

  • nu necesita clatire, pentru ca nu contin substante ce pot provoca probleme in timp;
  • cantitatea optima per periaj este cat cea a unui bob de floarea-soarelui;
  • poti opta pentru pastele de dinti cu fluor (sau fara), asa cum este si pasta Baby-Kid (6 luni- 6 ani) Biosmalt cu Fluor; retine ca, daca cel mic inghite o cantitate mica de pasta, nu reprezinta un pericol faptul ca aceasta contine fluor, pentru ca nu fluorul in sine este nociv, ci substantele cu potential daunator, pe care pastele de dinti pentru copii de la Dent-a-America 2000 nu le contin;
  • indicele RDA este mentionat pe eticheta; pentru copii, este recomandat ca gradul de abraziune sa fie mai mic de 30 RDA, ca si in cazul pastei Baby-Kid (6 luni- 6 ani) Biosmalt fara Fluor.

Chiar daca, la prima vedere, dintii de lapte par neimportanti, pentru ca oricum vor fi inlocuiti de cei definitivi, ei au un rol esential in dezvoltarea armonioasa a acestora si nu numai. Retine ca vizitele regulate la medicul stomatolog, alegerea produselor potrivite pentru igiena orala si realizarea corecta a acesteia pot preveni aparitia unor afectiuni dentare si gingivale, ce pot afecta starea generala a copilului. Totodata, daca, exista, totusi, unele probleme la nivelul cavitatii bucale, acestea pot fi tinute sub control si gestionate eficient. 

Sursa foto: Dent-america2000, Shutterstock

30.08.2021 Postat de Echipa Dentamerica Distribution

Postări Recente