null
Maseaua de minte

Maseaua de minte

Molarii de minte au avut, vreme de mii de ani, un rol deosebit de important in procesul de hranire, ajutand la mestecarea alimentelor tari, precum carnea, radacinile sau nucile. Acestia se dovedeau a fi cu atat mai importanti cu cat oamenii incepeau sa piarda o parte din molari, astfel ca maselele de minte preluau sarcinile lor. Odata cu trecerea timpului, maselele de minte si-au pierdut din utilitate si, in zilele noastre, au ajuns chiar sa provoace probleme, uneori. Unul dintre motivele pentru care molarii pot deveni un pericol pentru sanatatea danturii este faptul ca, odata cu evolutia in timp a corpului omenesc, mandibula omului din zilele noastre este mai mica decat cea a omului preistoric, astfel ca, de regula, nu mai exista suficient spatiu pentru ca molarii de minte sa erupa si sa se dezvolte corespunzator. Afla, din randurile urmatoare, tot ce trebuie sa stii despre riscurile, simptomele eruptiei si extractia molarilor de minte.

  • Ce este o masea de minte? Cate masele de minte avem?
  • Eruptia maselei de minte - simptome, tratament
  • Molarii de minte - ingrijire
  • Ce este un molar de minte inclus?
  • Extractie masea de minte - recuperare, complicatii

Pasta de dinti BE YOU - CANDY LOVER

Ce este o masea de minte? Cate masele de minte avem?

Maseaua de minte este cel de-al treilea molar si este localizata in cel mai indepartat punct al mandibulei, respectiv al maxilarului. Molarii de minte apar, de regula, la varsta de 17-25 de ani, insa sunt situatii cand pot aparea mai tarziu sau chiar deloc. Exista inclusiv cazuri in care maselele de minte au erupt in copilarie sau chiar dupa varsta de 90 de ani. 

Variatiile pot exista si in privinta numarului de molari de minte ce apar de-a lungul vietii, astfel ca o persoana poate avea de la 1 pana la 4 masele de minte si, in cazuri rare, chiar mai multe. In acest sens, nu exista o regula care sa imparta situatiile in cazuri normale sau anormale, totul depinzand de fiecare persoana in parte.

Eruptia maselei de minte - simptome, tratament

Eruptia molarilor de minte poate fi un proces rapid, aproape insesizabil, ori dimpotriva, unul lent sau cu neplaceri. Deseori, aparitia maselelor de minte poate provoca inrosirea si inflamatia gingiei din proximitatea molarului, care se poate manifesta vreme de cateva zile. Desigur, aceasta inflamatie aduce cu sine durere locala, uneori, cu transmiterea durerii inspre gat, ureche sau sinusuri, dificultati de masticatie sau disconfort la inghitire. De cele mai multe ori, procesul inflamator dispare de la sine, cateodata fiind, insa, necesara administrarea de medicamente cu rol antiinflamator.

Molarii de minte - ingrijire

Din cauza pozitiei lor, igiena maselelor de minte poate fi una dificila, intrucat, prin periaj, pacientul nu poate avea intotdeauna acces complet la ele. Din acest motiv, este indicat sa se utilizeze metode suplimentare de igiena, pentru a preveni aparitia de carii, inflamatii sau infectii la nivelul molarilor de minte.

Periuta de dinti Curaprox 5460

Un periaj corect, care sa acopere si molarii de minte, presupune urmarea unor pasi simpli:

  • o priza corecta a periutei de dinti presupune prinderea manerului intre degetul mare si cel aratator (degetul aratator sa fie in contact si paralel cu manerul periutei). De asemenea, este recomandata folosirea unei paste de dinti cu un continut ridicat de clorhexidina, datorita efectului antiseptic.
  • indepartarea cu mana a obrazului, pentru a avea acces mai usor la molarul de minte;
  • efectuarea a minim 5-10 miscari de periere pe fiecare fata a dintelui.

Medicul stomatolog poate recomanda pacientului sa foloseasca o apa de gura care sa ajute atat la prevenirea formarii de placa bacteriana sau carii, cat si la reducerea sensibilitatii dentare in zona molarilor de minte. De asemenea, prin formarea de efervescenta, apa de gura are proprietatea de a elimina resturile alimentare de la nivelul maselelor de minte, ajutand, astfel, la o mai buna igiena locala.

In acelasi timp, spatiul dintre molarul 2 si molarul 3 (de minte) poate fi curatat mai usor, folosind o periuta interdentara, avand in vedere faptul ca igiena precara a acestei zone poate duce la formarea de carii intre cei doi molari.

Periuta interdentara CPS 06 Prime

Ce este un molar de minte inclus?

Molarul de minte inclus este o masea de minte care erupe in directie oblica sau orizontala, putand afecta tesutul gingival sau molarii adiacenti si ducand la parodontoza, inflamatii, abcese sau chiar modificarea aliniamentului arcadei dentare. Molarii de minte inclusi pot continua sa isi modifice pozitia, indiferent de varsta, de aceea este importanta monitorizarea periodica a acestora. Singurul mod in care se poate observa un molar inclus este in urma unei radiografii panoramice.

Extractie masea de minte - recuperare, complicatii

Teoria conform careia maselele de minte trebuie scoase doar atunci cand pacientul resimte durere nu este chiar corecta. Acesti molari pot ascunde probleme de sanatate a danturii, fara ca pacientul in cauza sa le observe. Medicul stomatolog va decide daca este necesara extractia molarului de minte numai in anumite situatii:

  • Maseaua de minte erupe partial - eruptia incompleta a molarului de minte poate favoriza acumularea de resturi alimentare in spatiul dintre molar si gingie, acest lucru putand conduce la inflamarea tesutului moale din zona adiacenta (pericoronarita) sau chiar la infectii severe ale oaselor maxilare (abces vestibular, maxilar, genian ori abces de loja);
  • Molarul de minte este inclus sau semiinclus - molarii de minte crescuti orizontal ori oblic pot provoca dureri, carii sau infectii. De asemenea, o masea de minte crescuta spre obraz poate deteriora tesutul moale, iar pacientul poate acuza disconfort sau se poate confrunta cu rani la nivelul cavitatii bucale care nu se vindeca;
  • Gingia este inflamata sau infectata - resturile alimentare care patrund intre gingie si molarul de minte pot afecta atat gingia, cat si molarii adiacenti, intrucat in spatiile greu accesibile se pot dezvolta bacterii patogene;
  • Molarul de minte provoaca durere;
  • Pacientul urmeaza un tratament endodontic si maseaua de minte impiedica buna desfasurare a acestuia.

Extractia molarului de minte se face fie printr-o operatiune de extractie obisnuita (atunci cand molarul este erupt complet, fara complicatii), fie printr-o interventie chirurgicala, atunci cand maseaua este inclusa, semiinclusa ori are raporturi cu formatiuni anatomice importante (canal mandibular, tuberozitate maxilara). Medicul dentist va indruma pacientul catre cea mai potrivita varianta, luand in calcul caracteristicile molarului in cauza.

Recuperarea dupa extractia maselei de minte poate sa dureze intre 5 si 14 zile, in functie de complexitatea interventiei. O gingie umflata dupa extractie sau aparitia durerii la nivelul gingiei nu reprezinta neaparat un semn de alarma, atata vreme cat inflamatia scade in cateva zile, insa, daca aceasta persista si provoaca disconfort, poate fi vorba despre o infectie locala si este recomandat sa consulti medicul stomatolog.

Dupa extractia molarului de minte, medicul dentist sau chirurgul te va sfatui:

  • sa mentii presiune minim 30 de minute la locul extractiei, cu ajutorul compresei sterile, aplicate de medic;
  • sa eviti masticatia pe partea respectiva;
  • sa nu consumi alcool;
  • sa eviti consumul de produse lactate;
  • sa nu consumi alimente foarte reci sau foarte fierbinti;
  • sa nu lezezi tesutul adiacent in timpul periajului.

 Igiena dentara este un aspect deosebit de important pentru sanatatea maselelor de minte, acestea necesitand atentie sporita, o tehnica de periaj corecta si produse de igiena eficiente. Fie ca este vorba despre un molar de minte sanatos sau unul care trebuie extras, este indicata examinarea periodica si curatarea corespunzatoare, pentru a evita afectarea dintilor din vecinatatea lui.

Sursa foto: Dentamerica Distribution

08.11.2021 Postat de Echipa Dentamerica Distribution

Postări Recente