null
Igiena dentara atunci cand porti aparat dentar

Igiena dentara atunci cand porti aparat dentar

Igiena dentara atunci cand porti aparat dentar: cum te ajuta periuta Curaprox Hydrosonic 

Igiena dentara este esentiala in orice circumstanta, dar mai ales cand este purtat un aparat dentar. Acesta poate ingreuna practica uzuala de curatare a dintilor, de aceea cunoasterea anumitor tehnici este utila pentru a avea dinti curati si sanatosi. 

  • Perierea dentara
  • Periuta Curaprox Hydrosonic
  • Dusul bucal
  • Apa de gura
  • Dieta
  • Controlul periodic la medicul ortodont
  • Aparatul ortodontic fix
  • Aparatul ortodontic mobil

Perierea dentara 

Spalarea dintilor este de preferat a fi efectuata dupa fiecare masa. In cazul purtarii unui aparat dentar, resturile alimentare se pot cantona nu doar interdentar, ci si la nivelul componentelor aparatului dentar. Prin perierea dintilor dupa consumul de alimente, riscul de formare a placii bacteriene este mai scazut. 

Pentru o curatare optima in cazul purtarii aparatului dentar sunt necesare urmatoarele:

  • perierea zonei de contact a gingiei cu dintii prin miscari circulare;
  • perierea usoara a dintilor (fara a apasa);
  • curatarea limbii, a obrajilor, a palatului (cerul gurii);

O periere corespunzatoare a dintilor are o importanta vitala in mentinerea sanatatii bucale. Cu toate acestea, este esential a fi realizata corect. In cazul purtarii unui aparat dentar, cea mai optima varianta de curatare este o periuta de dinti sonica. Aceasta are avantajul ca perii sai ajung in cele mai mici spatii, ceea ce determina o curatare completa a danturii. 

Periuta Curaprox Hydrosonic

Gama periutelor sonice de la Curaprox cuprinde 3 modele, adaptate nevoilor fiecaruia:

  • Periuta electrica Curaprox Hydrosonic EASY;
  • Periuta electrica Curaprox Hydrosonic Black is White;
  • Periuta electrica Curaprox Hydrosonic PRO. 

Periuta electrica Curaprox Hydrosonic EASY

Periuta electrica Curaprox Hydrosonic EASY are un design ergonomic, care o face usor de utilizat. Prezinta trei trepte de intensitate:

  • start - are 22 000 de miscari ale periei pe minut;
  • clean - are 32 000 de miscari ale periei pe minut;
  • smile - are 42 000 de miscari ale periei pe minut.

Astfel, poti opta pentru oricare dintre aceste variante. Pentru dinti sensibili este recomandata cea mai mica treapta de intensitate, iar pentru un periaj mai viguros, este indicata treapta cea mai puternica. 

Avantajul acestei periute consta in faptul ca beneficiaza de tehnica hidrosonica, ceea ce permite o curatare facila, inclusiv a zonelor mici dintre dinte si aparatul dentar. 

Periuta electrica Curaprox Hydrosonic Black is White

Periuta electrica Curaprox Hydrosonic Black is White

Acesta este singurul model din seria Curaprox care are 3 trepte de viteza. De asemenea, are un capat special, care contribuie la mentinerea unui zambet stralucitor. Perii acestuia sunt acoperiti cu carbon activ, ceea ce contribuie la absorbtia petelor dentare intr-un mod bland, fara a distruge smaltul dentar. 

Periuta electrica Curaprox Hydrosonic PRO

Periuta electrica Curaprox Hydrosonic PRO

Periuta este potrivita pentru persoanele care se confrunta cu afectiuni gingivale, precum gingivita sau parodontoza. Caracteristica acesteia consta in capetele special concepute pentru a curata si cele mai mici spatii. Imbogatite cu tehnologia CURACURVE, acestea prezinta peri octogonali. Gratie formei si orientarii acestora, patrund chiar si in cele mai greu accesibile locuri pentru o curatare optima si delicata. 

Indiferent de modelul ales, te vei bucura de o experienta inedita. Iar prin intermediul bateriei ce are o durata de viata de aproximativ 2 saptamani, vei uita de grija incarcatului. Un alt avantaj al bateriei consta in faptul ca periuta prezinta aceeasi putere de spalare, chiar daca este aproape descarcata, asa incat calitatea perierii dentare nu scade. 

Dusul bucal

Acesta are rolul de a indeparta resturile alimentare dintre spatiile interdentare sau din jurul brachetilor. Este mai usor de utilizat comparativ cu ata dentara si este si prietenos cu mediul, la finalul curatarii neexistand materiale nereciclabile. In plus, folosirea corecta a dusului nu conduce la leziuni ale gingiei, cum se poate intampla in cazul atei dentare. 

O alta varianta a dusului bucal este reprezentata de periutele interdentare. Daca doresti sa utilizezi periutele interdentare, intreaba medicul stomatolog care este cea mai potrivita pentru tine. 

Utilizarea dusului bucal este recomandata dupa fiecare masa. In acest mod, resturile alimentare nu raman cantonate in spatiile dentare sau intre bracheti, iar riscul de formare a cariilor sau a altor complicatii scade. 

Apa de gura

Apa de gura are rolul de a impiedica formarea placii bacteriene, prin continutul in substante antibacteriene. Alegerea unui produs cu un continut ridicat de substante minerale poate contribui si la mineralizarea dintilor. 

De asemenea, dupa utilizarea apei de gura, respiratia va fi improspatata. Iar in cazul purtarii aparatului dentar, aceasta patrunde si in cele mai mici spatii dintre dinti si aparat, optimizand curatarea dentara. 

Dieta 

Purtarea unui aparat dentar poate constitui o provocare din punctul de vedere al alimentatiei. Astfel, exista o serie de alimente ce este indicat sa fie evitate, pentru a nu deteriora aparatul dentar si a nu favoriza aparitia cariilor dentare. Printre acestea, se afla:

  • dulciurile;
  • alimentele lipicioase (guma de mestecat, jeleurile);
  • oleaginoasele (se recomanda consumul acestora sub forma bucatelelor mici, nefiind indicata masticatia nucilor intregi);
  • alimentele tari (este indicat a fi portionate);
  • bauturile dulci si acidulate (acestea favorizeaza deteriorarea smaltului dentar si, in timp, conduc la aparitia cariilor).

De asemenea, este util a nu te spala pe dinti imediat dupa consumul alimentelor acide sau dulci. Perierea dintilor cand pH-ul bucal este scazut favorizeaza degradarea smaltului dentar. Pentru a evita acest lucru, clateste gura cu apa sau cu apa de gura, iar dupa aproximativ jumatate de ora te poti spala pe dinti. O alta varianta de a restabili rapid pH-ul bucal este de a consuma alimente bazice, precum branzeturile. 

Renuntarea la fumat este esentiala pentru a nu determina aparitia petelor dentare. Suplimentar, nicotina contribuie la scaderea cantitatii de saliva, ceea ce favorizeaza aparitia cariilor dentare

Controlul periodic la medicul ortodont 

Este important ca dupa montarea aparatului dentar, vizita la medicul ortodont sa fie efectuata la 6 saptamani. In acest fel, medicul poate observa daca apar modificari ale pozitiei aparatului dentar si le poate corecta in timp util. 

De asemenea, medicul efectueaza si o examinare a cavitatii bucale. Prin intermediul acesteia poate determina daca s-au format carii, placa bacteriana sau chiar tartru. O igiena neadecvata determina formarea placii dentare, mai ales in zonele greu accesibile cu o periuta manuala: in jurul brachetilor sau in zonele apropiate de gingie.

Ca urmare a formarii placii bacteriene, gingia se poate inflama. Astfel, apar sangerari gingivale si sensibilitate dentara. Inflamatia gingiei poate aparea si ca urmare a prezentei aparatului dentar. In astfel de situatii, este esential a consulta medicul pentru recomandarea celui mai optim tratament. 

Aparatul ortodontic fix

Acest dispozitiv este fixat de catre medicul ortodont. Initial, pacientul poate resimti un grad redus de disconfort, dar acesta va disparea in timp. Provocarea pacientilor este in a mentine o igiena riguroasa, deoarece brachetii aparatului constituie veritabile suporturi pentru resturile alimentare. 

Pentru a preveni aparitia afectiunile dentare, sunt recomandate urmatoarele:

  • spalarea pe dinti dupa fiecare masa;
  • alegerea unei periute de dinti care sa asigure o curatare eficienta a dintilor;
  • utilizarea dusului bucal sau a periutelor interdentare;
  • folosirea apei de gura;
  • evitarea alimentelor ce pot deteriora smaltul dentar (dulciurile, bauturile acide, nucile).

Aparatul ortodontic mobil 

Aceste aparate dentare pot fi date jos periodic. Chiar si asa, este recomandat a le purta minimum 16 ore. Persoanele care au un aparat dentar mobil necesita respectarea acelorasi reguli de igiena stricte. In plus, este indicat si a curata acest dispozitiv. 

Curatarea aparatului dentar se face cu o periuta speciala, care sa nu altereze structura acestuia. Este necesara si o solutie destinata curatarii aparatului. Dupa curatare, daca nu este purtat, se recomanda pastrarea acestuia intr-un recipient special, pentru a fi protejat. 

Ingrijirea dentara in cazul purtarii aparatului dentar trebuie sa fie riguroasa. Spalarea dintilor dupa fiecare masa, utilizarea dusului bucal si a apei dentare sunt obiceiuri obligatorii. De asemenea, alegerea unei periute de dinti electrice, precum Periuta CURAPROX Hydrosonic, este o varianta optima pentru a beneficia de o curatare cat mai completa si mai corecta a danturii. 

Sursa foto: Shutterstock, Dentamerica Distribution

18.08.2022 Postat de Echipa Dentamerica Distribution

Postări Recente