null

Eroziunea dentara - ce este, cauze, preventie

Eroziunea dentara este procesul prin care smaltul, suprafata exterioara dura si protectoare a dintilor, sufera o distructie, ca urmare a unei agresiuni chimice (acide). In functie de gradul de extensie al eroziunii, precum si de agentul cauzator, pot aparea diferite complicatii nedorite, astfel ca identificarea cat mai timpurie a problemei si aplicarea masurilor de combatere si preventie sunt esentiale pentru incetarea din evolutie a patologiei dentare si evitarea unor recurente viitoare. 

Cauzele aparitiei eroziunii dentare 

In functie de produsele pe care le consumi, precum si de anumite afectiuni de care poti suferi sau ai suferit in trecut, cantitatea de substante acide, responsabile pentru eroziunea smaltului, poate fi mai mare decat este de dorit. Cu cat factorii declansatori si cei de risc sunt identificati mai repede, cu atat se poate reduce suprafata de smalt afectata.

Printre principalii factori responsabili de aparitia eroziunii dentare se afla:

Alimentatia

Fara sa iti dai seama, anumite produse pe care le consumi frecvent se pot afla in spatele unui smalt afectat. Acest fenomen se produce din cauza acizilor pe care multe alimente din dieta obisnuita le contin. 

Exemple de alimente cu un continut ridicat de acizi:

  • Majoritatea sucurilor din comert - in special cele acidulate (indiferent daca sunt indulcite sau nu), bauturile energizante, sucurile de fructe, kombucha;
  • Citricele - portocalele, lamaile;
  • Alte bauturi care pot contine citrice - ex: ceaiul de lamaie;
  • Diferite bauturi alcoolice - de la simplul vin pana la cocktailurile complexe in ingrediente;
  • Apa cu vitamine sau vitamina C sub forma efervescenta;
  • Otetul.

Afectiuni digestive

De multe ori, o afectiune digestiva nediagnosticata sau chiar una de care stii ca suferi iti poate genera o cantitate suplimentara de acid in cavitatea bucala, deci si implicit la nivelul smaltului dintilor. 

Principala afectiune care poate trece neobservata multa vreme este refluxul gastroesofagian. Ca urmare a producerii refluxului, in special a celui cronic, o cantitate de acid gastric cu un pH extrem de scazut (aproximativ 1.5) ajunge in cavitatea bucala si incepe sa afecteze structura smaltului. In special in cazul in care nu ai sesizat ca suferi de reflux gastro-esofagian sau daca nu te-ai adresat medicului, cu scopul instituirii unui tratament, acesta isi continua activitatea si determina aparitia eroziunii dentare.

Alta modalitate prin care poate ajunge secretia acida gastrica in cavitatea bucala este ca urmare a varsaturilor, cauzate de o patologie digestiva sau de una psihica (ex: bulimia). 

Indiferent de patologia care sta in spatele ajungerii secretiei gastrice la nivel dentar, adoptarea unui tratament impotriva ei este crucial, intrucat, fara rezolvarea sursei problemei, alte modalitati de tratare a eroziunii dentare vor fi incetinite sau chiar impiedicate de revenirea acizilor la nivelul smaltului.

Secretia salivara scazuta 

In general, un om poate consuma alimente acide sau poate chiar suferi de reflux gastroesofagian, iar eroziunea dentara sa nu se produca. Acest fapt este posibil datorita secretiei salivare, care functioneaza ca un tampon asupra pH-urilor acide, reducand efectul nociv al acestora asupra smaltului si prevenind eroziunea dentara.

In cazul unei secretii salivare scazute, bariera normala de aparare scade, la randul ei, astfel ca scade per total si eficienta tamponarii; implicit, creste riscul aparitiei eroziunii dentare.

Cum iti dai seama daca ai eroziune dentara

De multe ori, poti crede ca identificarea unei probleme la nivelul smaltului este o misiune dificila. Daca acesta este si cazul tau, atunci consulturile stomatologice periodice reprezinta cu atat mai mult o necesitate, intrucat micile schimbari ale structurii dentare normale pot fi identificate de timpuriu. 

Totusi, eroziunea dentara poate fi semnalata chiar si inainte sa mergi la consultul periodic. Printre principalele simptome care urgenteaza vizita la medicul stomatolog se numara:

  • Cresterea sensibilitatii dentare - dintele sau dintii afectati devin mult mai sensibili la contactul cu alimentele fierbinti, reci sau dulci;
  • Aspectul lucios al unuia sau mai multor dinti - este unul dintre primele semne vizibile;
  • Aparitia unor depresiuni la nivelul smaltului, de culoare galbuie/mai inchise la culoare decat restul dintelui - reprezinta un stadiu mai avansat al eroziunii dentare, astfel ca necesita o vizita cat mai rapida la medicul stomatolog. 

In cazul in care identifici oricare dintre semnele specifice unei eroziuni dentare, este de preferat sa programezi o consultatie cat mai rapid, pentru a putea identifica gradul afectarii smaltului si a stabili abordarea terapeutica potrivita.

Ce complicatii pot interveni 

O patologie dentara trebuie intotdeauna adresata medicului stomatolog. Principalele motive pentru care acest pas este extrem de important sunt cele de a confirma sau infirma o suspiciune a pacientului, de a pune diagnosticul corect si de a oferi abordarea terapeutica potrivita patologiei respective. Eroziunea dentara nu face exceptie, astfel ca este extrem de important ca aceasta sa fie evaluata cat mai timpuriu cu putinta.

De obicei, eroziunea dentara care incepe sa avanseze genereaza o simptomatologie care te va impinge inspre solicitarea unui consult stomatologic. In cazul in care, totusi, amani acea vizita, este important sa stii ca poate atrage dupa sine anumite consecinte, precum posibilele complicatii generate de o eroziune dentara:

  • Extinderea suprafetei de eroziune si adancirea depresiunilor preexistente, cu expunerea dentinei;
  • Colorarea in galben a dintilor;
  • Agravarea sensibilitatii dentare;
  • Aparitia cariilor sau agravarea celor preexistente;
  • Aparitia unui strat transparent la suprafata dintilor - ca urmare a distructiei smaltului;
  • Fisurarea facila.

Cum se trateaza eroziunea dentara

In functie de gradul de severitate al eroziunii, simptomatologia resimtita si momentul in care te-ai prezentat pentru consultul stomatologic, se poate opta sau nu pentru un tratament invaziv. In cazurile usoare si moderate, abordarea poate fi de a nu aplica un tratament specific, ci de a pune accent pe igiena orala riguroasa si pe utilizarea produselor potrivite. Daca eroziunea este avansata, se va interveni mai intensiv. 

Igiena dentara 

Un periaj corect poate face diferenta intre un smalt cu potential de degradare si unul sanatos. Trebuie sa tii cont ca periajul dintilor trebuie sa dureze mai mult decat cele doua minute de care, probabil, ai mai auzit inainte, sa nu fie agresiv si sa fie folosite miscari scurte, repetitive. Se periaza mai intai suprafata exterioara a dintilor de sus, apoi a celor de jos, se continua cu suprafetele interioare ale dintilor, cele ocluzale si, la final, se curata suprafata limbii. 

Dent-A-America Distribution ofera o gama larga de periute de dinti Curaprox, potrivite necesitatilor si preferintelor fiecarei persoane in parte, astfel ca poti gasi periuta perfecta pentru tine.

Periuta de dinti Curaprox Velvet

Produsele de curatare necesare in cazul unei eroziuni dentare sunt reprezentate de pasta de dinti si apa de gura bogate in fluor, care ajuta la refacerea stratului protector de smalt de la suprafata dintilor. 

                                                                     Pasta de fluorizare Biosmalto

Apa de gura Caries Biosmalto

In cazul aparitiei sensibilitatii dentare, se poate opta pentru pasta de dinti si apa de gura special fabricate pentru aceasta simptomatologie.

                                                          Apa de gura pentru dinti sensibili Biosmalto

Tratament stomatologic

In cazurile avansate de eroziune dentara, medicul stomatolog poate alege sa intervina si sa trateze structura afectata. Principalele optiuni terapeutice sunt:

  • Refacerea structurii smaltului folosind compozit;
  • Umplerea obturatiilor prin fotopolimerizare;
  • Aplicarea fatetelor dentare sau a coroanelor.

Preventia eroziunii dentare

Precum in cazul multor patologii, preventia reprezinta cea mai utila metoda de combatere a eroziunii dentare. Principalele modalitati de preventie sunt:

  • Respectarea indicatiilor medicului stomatolog;
  • Mentinerea unei igiene riguroase - periajul corect, folosirea produselor potrivite;
  • Evitarea produselor acide;
  • Consumarea fructelor alaturi de alte alimente care nu sunt acide;
  • Tratarea tulburarilor digestive (ex: refluxul gastroesofagian);
  • Reducerea consumului de bauturi alcoolice - in special vinul si cocktailurile;
  • Hidratarea corespunzatoare - evitarea deshidratarii si scaderii secretiei salivare;
  • Mestecarea gumei fara zahar dupa mese - promovarea cresterii secretiei salivare.

Astfel, eroziunea dentara este o patologie dentara care necesita sa fie adresata cat mai timpuriu medicului stomatolog, cu scopul stabilirii unui plan terapeutic si instituirii unei rutine de igiena si a altor modalitati de preventie a recurentelor. 

Sursa foto: Dentamerica Distribution

22.10.2021 Postat de Echipa Dentamerica Distribution

Postări Recente