Cat de des ar trebui sa iti schimbi periuta de dinti si de ce
Periuta de dinti Curaprox - 5460 Ultrasoft
Periajul dentar efectuat corect si cu o frecventa adecvata reprezinta primul pas catre obtinerea unei igiene orale corespunzatoare. Pe langa tehnica propriu-zisa a periajului, care trebuie insusita, perfectionata si aplicata in cadrul fiecarui periaj, este important de retinut ca exista si alte variabile care pot influenta rezultatul obtinut.
Un bun exemplu de factor variabil il reprezinta uzura periutei, indiferent ca este vorba despre cea clasica sau de cea electrica. Ambele tipuri de periute sunt supuse la degradare in timp si, astfel, ele pot ajunge nu numai sa impiedice efectul maxim oferit de periaj, ci si sa dauneze sanatatii orale.
Tocmai de aceea, este esential sa fie recunoscute primele semne de degradare a materialului si periuta sa fie schimbata cu alta noua, respectiv capatul periutei electrice sa fie inlocuit.
La cat timp se schimba periuta de dinti (clasica)
Pentru a sti cu siguranta la cat timp se schimba periuta de dinti (pe baza unor semne clare), este important de stiut, in primul rand, cum ar trebui sa arate o periuta atunci cand este in stare optima de functionare.
Pe langa aspectul sau general curat, vizibil cu ochiul liber, un foarte bun indicator (chiar cel cheie) il reprezinta perii. Acestia, desi pot varia ca duritate in functie de necesitatile particulare ale fiecarei persoane, trebuie sa aiba o fermitate si o orientare cat mai aproape de cea din momentul cumpararii periutei.
In momentul in care perii incep sa arate deteriorati, momentul schimbarii periutei se apropie rapid, deoarece, in procesul de uzare a perilor, nu doar aspectul lor are de suferit, ci si performanta de curatare.
Prin urmare, niste peri care isi pierd din fermitate si a caror orientare nu mai este una corespunzatoare nu vor mai putea indeparta placa, fapt ce va scadea calitatea periajului. De asemenea, perii pot deveni, la randul lor, un mediu pentru bacterii restante, ce pot fi raspandite ulterior la nivelul intregii cavitati orale.
De multe ori, producatorii pot mentiona pe ambalajul periutei de dinti un interval orientativ in care periuta se afla in stare optima de functionare. In general, acest interval poate fi cuprins intre 12 si 16 saptamani.
Totusi, desi este util sa existe un interval de timp in care periuta este in stare buna (oferit chiar de catre producatorul produsului folosit de tine), trebuie intotdeauna sa te adaptezi si sa observi semnele obiective de degradare a periutei tale. Astfel, vei beneficia de efectul maxim oferit de aceasta.
Conform CDC (Center for Disease Prevention and Control), periutele ar trebui schimbate fie la un interval de 3-4 luni, fie atunci cand apar semne de degradare.
La cat timp se schimba capul periutei electrice
Periuta electrica Curaprox Hydrosonic PRO
Periutele sonice reprezinta o tehnologie avansata pentru o curatare mai buna a dintilor si gingiilor. Acestea sunt periute electrice particulare, cu proprietatea cheie fiind faptul ca detin capete de curatare interschimbabile (diferite din punct de vedere al functiei indeplinite).
Schimbarea periutei de dinti respecta acelasi nivel de importanta indiferent de tipul periutei folosite (clasica vs electrica). In schimb, perii intalniti la periuta normala difera in comparatie cu cei de la periuta electrica, astfel ca intervalele si modul de apreciere al degradarii pot diferi.
Spre deosebire de periuta clasica, cea electrica pastreaza componenta principala, iar capetele ce realizeaza periajul propriu-zis sunt interschimbabile. Astfel, focusul ramane asupra monitorizarii perilor capatului periutei, pentru a sti la cat timp se schimba periuta de dinti.
Intrucat miscarile din timpul periajului sunt realizate majoritar de catre componenta electrica, perii sunt mai mici, deci mai predispusi la degradare, astfel ca se vor uza intr-un interval mai mic de timp (aproximativ 12 saptamani).
De asemenea, aceste miscari controlate electric sunt rotative si vibratorii (mecanismele mecanic si hidrodinamic ale periutelor sonice), aspect ce poate contribui la o degradare suplimentara a perilor, in comparatie cu cei ai periutei clasice. In schimb, periajul se realizeaza mai eficient si mult mai usor decat prin intermediul unei periute clasice.
Prin urmare, in cazul in care folosesti o periuta electrica, este important sa iei in considerare un interval putin mai mic (maximum 12 saptamani), in comparatie cu periuta normala, in timp ce continui sa evaluezi starea perilor si eventualele urme de degradare timpurie.
Retine faptul ca, desi intervalul in care capatul periutei electrice se afla in stare optima de functionare pare mai mic decat cel al periutelor clasice, cel mai important aspect este eficienta curatarii danturii (aspect indeplinit perfect de catre periutele electrice sonice).
Cum sa ai grija de periuta ta de dinti
Sa cunosti la cat timp se schimba periuta de dinti, respectiv capul periutei electrice reprezinta informatii extrem de utile, care te vor ajuta sa mentii o stare de sanatate orala corespunzatoare.
De asemenea, poate fi extrem de util sa cunosti cum iti poti proteja periuta impotriva unei degradari timpurii, beneficiind cat mai mult timp de ea, intr-o stare buna de functionare.
Astfel, tine cont de urmatoarele recomandari:
- Clateste-ti periuta cu apa dupa fiecare periaj (indiferent cat de curata pare);
- Pune-o intr-un pahar/suport pentru periute si nu ii pune capac - astfel, descurajezi umezeala si acumularea de bacterii;
- Pastreaza periuta ta doar pentru tine si nu o imparti niciodata cu altcineva (nici macar cu membrii familiei);
- Citeste pe ambalaj la cat timp se schimba periuta de dinti cumparata de tine si noteaza-ti undeva, pentru a nu uita; acest obicei te va ajuta sa o reinnoiesti la timp, chiar daca are un aspect inca favorabil.
De asemenea, pentru o mai buna indepartare a placii bacteriene si, implicit, o degradare mai lenta a perilor periutei de dinti, se recomanda ca rutina de curatare sa includa toti pasii necesari: periajul, clatirea cu apa de gura si folosirea atei dentare si/sau a dusului bucal.
Apa de gura Curasept Caries Biosmalto
Ata dentara Curasept superfloss
Dus bucal Waterpik Complete Care 5.0 WP-861
In concluzie, tinand cont de aceste recomandari si evaluand periodic starea periutei tale de dinti, vei putea mentine permanent o stare de igiena orala adecvata, eliminand sansa unor patologii orale, cauzate de o periuta uzata.
Sursa foto: Dentamerica Distribution
Postări Recente
-
Utilizarea corecta a atei dentare si a dusului bucal
Ata dentara si dusul bucal sunt doua instrumente esentiale pentru sanatatea cavitatii bucale si a da …21.10.2022 -
Recomandari pentru sanatatea orala a persoanelor in varsta
Sanatatea, la modul general, poate fi definita ca o stare de buna functionare a organismului, atat d …14.10.2022 -
Curatarea limbii – ce beneficii are si cum o faci eficient
Este deja bine cunoscut faptul ca igiena orala joaca un rol esential in sanatatea organismului, insa …14.09.2022