Sangerarile gingivale: de ce apar si cum se trateaza
Printre neplacerile cu care se confrunta pacientii in privinta danturii, se numara si sangerarile gingivale. De altfel, cele mai multe persoane nu acorda atentie acestor manifestari, considerandu-le ceva obisnuit. In realitate, insa, sangerarile gingivale reprezinta un semnal de alarma pentru unele probleme de sanatate, care, netratate, duc la complicatii serioase. In randurile urmatoare, vei afla ce sunt afectiunile gingivale, de ce sangereaza gingiile si cum pot fi prevenite aceste afectiuni.
- Ce sunt afectiunile gingivale?
- Sangerari gingivale - cauze
- Sangerari gingivale - complicatii
- Tratament sangerari gingivale. Preventie
Ce sunt afectiunile gingivale?
Problemele de sanatate orala nu afecteaza doar dintii, ci intreaga cavitate bucala, iar gingiile au de suferit cel mai frecvent. Exista o serie de afectiuni gingivale, care nu numai ca pot deveni extrem de neplacute si pot afecta stilul de viata al pacientilor, dar pot si degenera in boli severe cum ar fi pierderea dintilor, daca nu sunt tratate. Sangerarea gingiilor nu este o afectiune in sine, ci un simptom care ridica un semnal de alarma asupra unor afectiuni periculoase, precum gingivita, parodontita sau retractia gingivala.
Gingivita este una din cele mai frecvente afectiuni intalnite la nivelul tesuturilor moi din cavitatea bucala. Aceasta se manifesta prin inflamarea gingiilor, sangerari gingivale si sensibilitate la atingere. Gingivita poate aparea la orice varsta, dar este agravata de fumat, de anumite tratamente medicamentoase, de modificari hormonale sau de afectiuni ale sistemului imunitar.
Parodontita, spre deosebire de gingivita, afecteaza intregul parodontiu (ansamblu format din tesuturile si oasele dintelui), nu numai gingiile. Aceasta afectiune este mai severa decat gingivita, intrucat poate duce la pierderea dintilor afectati.
Sangerari gingivale - cauze
Cauzele aparitiei sangerarilor gingivale sunt diverse, unele tin de o igiena orala precara, iar altele au legatura cu afectiunile preexistente ale pacientului in cauza. Cei mai frecventi factori declansatori ai sangerarilor gingivale sunt:
- periajul dentar necorespunzator;
- diferitele leziuni ale tesutului gingival;
- infectiile localizate la nivelul cavitatii bucale;
- aliniamentul necorespunzator al arcadelor dentare;
- modificarile sau dezechilibrele hormonale, in special in randul femeilor;
- lucrarile protetice neadecvate;
- diabetul;
- afectiunile digestive (excesul de enzime in saliva sau refluxul gastroesofagian);
- carenta de vitamina C (scorbut);
- regimul alimentar dezechilibrat;
- administrarea de medicamente, atat prin prisma potentialelor reactii adverse, cat si prin lezarea gingiilor, ca urmare a administrarii defectuoase (de exemplu, tabletele masticabile).
Sangerari gingivale - complicatii
Atunci cand apar sangerari la nivelul gingiilor, tesuturile devin vulnerabile in fata infectiilor. Unele bacterii prezente in cavitatea bucala pot ataca, astfel, tesuturile lezate si pot provoca daune majore la nivelul cavitatii bucale. Boala parodontala este una dintre complicatiile sangerarilor gingivale si reprezinta principala cauza a pierderii dintilor. In ceea ce priveste evolutia bolii parodontale, se disting trei stadii ale acesteia: gingivita, parodontita superficiala si parodontita profunda (avansata). In cazul formei avansate a bolii, apare mobilitatea dintilor iar, in timp, aceasta provoaca pierderea lor.
Tratament sangerari gingivale. Preventie
Sangerarile gingivale necesita un tratament rapid si eficient prin care sa fie evitata aparitia complicatiilor si agravarea starii tesuturilor. Astfel, metodele de tratament pentru sangerarile de la nivel gingival sunt:
- igienizarea profesionala realizata in cabinetul stomatologic, ce include detartraj supragingival si subgingival si periaj profesional;
- administrarea de suplimente pe baza de vitamina C, in situatiile in care cauza sangerarilor este reprezentata de o carenta a acestei vitamine;
- modificarea sau intreruperea, sub supravegherea medicului curant, a tratamentelor medicamentoase care provoaca sangerarile gingivale;
- imbunatatirea stilului de viata (renuntarea la fumat, adoptarea unei diete sanatoase);
- administrarea, la recomandarea medicului dentist, de produse pe baza de vitamina K (fitomenadiona), in cazuri rare.
De asemenea, preventia joaca un rol deosebit de important in ceea ce priveste sanatatea gingiilor si a intregii cavitati bucale, in general. Din acest motiv, este necesara o igiena orala zilnica, realizata corespunzator: periaj dentar efectuat de doua ori pe zi, utilizarea atei dentare si a apei de gura. In acelasi timp, pentru a preveni aparitia afectiunilor gingivale sau dentare, sunt esentiale vizitele regulate la medicul stomatolog, o data la 6 luni. In acest mod, starea danturii va fi monitorizata indeaproape si problemele identificate vor fi tratate la timp.
Pasta de dinti Enzycal 1450pp cu enzime si fluor
Pasta de dinti pentru sangerari gingivale
Nu numai modul in care se realizeaza periajul dentar este important, ci si tipurile de produse folosite. Pentru gingii sensibile, este recomandata o pasta de dinti bogata in enzime si fluor, fara Lauril Sulfat de Sodiu (SLS). Aceasta sustine sanatatea dintilor si a gingiilor si previne formarea cariilor si boala parodontala. Enzimele ajuta la mentinerea unei flore bacteriene echilibrate la nivelul mucoasei bucale, iar fluorul intareste smaltul dentar si previne formarea cariilor. Atunci cand necesarul de fluor nu este unul ridicat, se poate utiliza cu succes o pasta de dinti cu un continut moderat de fluor, iar pentru pacientii alergici sau pentru cei care urmeaza tratamente homeopate, este indicata folosirea unei paste de dinti bazate doar pe enzime, fara fluor si uleiuri mentolate.
Sangerarea gingivala, un simptom aparent inofensiv, indica o sanatate orala precara si necesita consult stomatologic, in special atunci cand se manifesta pe o perioada indelungata. Igiena corespunzatoare si vizitele regulate la medicul stomatolog au o importanta majora in prevenirea acestei manifestari si in prelungirea duratei de viata a danturii.
Sursa foto: Dentamerica Distribution
Postări Recente
-
Utilizarea corecta a atei dentare si a dusului bucal
Ata dentara si dusul bucal sunt doua instrumente esentiale pentru sanatatea cavitatii bucale si a da …21.10.2022 -
Recomandari pentru sanatatea orala a persoanelor in varsta
Sanatatea, la modul general, poate fi definita ca o stare de buna functionare a organismului, atat d …14.10.2022 -
Curatarea limbii – ce beneficii are si cum o faci eficient
Este deja bine cunoscut faptul ca igiena orala joaca un rol esential in sanatatea organismului, insa …14.09.2022