null
Periajul corect al dintilor - cum se realizeaza si ce produse sunt recomandate

Periajul corect al dintilor - cum se realizeaza si ce produse sunt recomandate

Pentru a putea mentine starea optima de sanatate orala, un periaj corect reprezinta nu numai punctul de pornire, ci si un ritual ce trebuie invatat, perfectionat si mentinut permanent. In momentul in care periajul este realizat intr-un mod corespunzator, produsele de curatare folosite vin ca un ajutor, nu ca un inlocuitor si, astfel, se poate obtine un aspect sanatos si frumos al dintilor. 

De multe ori, periajul poate fi pus in practica intr-un mod necorespunzator sau chiar incorect. Acest fenomen, desi poate parea un lucru inofensiv la inceput, in timp, poate conduce la aparitia patologiilor dentare. 

Astfel, este important ca tehnica periajului sa fie intotdeauna discutata cu medicul dentist si ajustata ori de cate ori acesta simte ca este necesar. In acest fel, sanatatea orala va beneficia de cea mai buna stare. 

Cum ne periem dintii corect

Indiferent ca este vorba despre un adult sau de un copil, periajul dintilor este necesar sa fie realizat de cel putin doua ori pe zi. 

Ideal, atat in cazul adultilor, cat si al copiilor durata trebuie sa depaseasca doua minute, intrucat fiecare suprafata dentara si interdentara are nevoie de indepartarea filmului bacterian depus. 

In scopul obtinerii unui unghi bun de actiune, periuta se pozitioneaza la aproximativ 45 de grade. In acest fel, se obtine accesul mai usor la suprafetele dentare. Pe suprafata periutei se pune o cantitate de pasta de dinti echivalenta unui bob de mazare. 

Miscarile sunt repetitive si blande, aplicand o presiune usoara sau cel mult moderata. Pentru suprafetele implicate in masticatie, se folosesc miscari inainte-inapoi. In cazul suprafetelor interne si externe, miscarile sunt de tip sus-jos si/sau circulare. 

Ordinea in care se curata suprafetele dentare nu este una obligatorie, insa este important sa nu fie niciun spatiu ramas necuratat. 

Spatiile interdentare beneficiaza de produse special adaptate (periutele interdentare, dusul bucal, ata dentara), care pot patrunde in aceste locuri greu accesibile. 

Despre spalatul pe dinti. Produse necesare

Periajul corect este, intr-adevar, punctul de pornire si baza adevarata a unei sanatati orale mentinute permanent. Totusi, pentru a putea obtine efectul maxim in urma curatarii dintilor, este la fel de important sa folosim produsele potrivite.

Principalele produse ce este de preferat sa fie folosite in cadrul fiecarui periaj includ:

  1. Periuta de dinti;
  2. Pasta de dinti;
  3. Apa de gura;
  4. Ata dentara si/sau dusul bucal. 

1. Periuta de dinti 

Alegerea unei periute de dinti nu ar trebui sa devina o sarcina dificila. In principiu, aceasta poate fi obisnuita sau electrica, in functie de preferinte si/sau de recomandarile medicului dentist. 

                              

Periuta electrica Curaprox Hydrosonic PRO

Indiferent de tipul de periuta pentru care s-a optat, o regula extrem de importanta este ca perii acesteia sa fie moi. De asemenea, schimbarea periutelor sau a capetelor periutelor electrice este esentiala si contribuie la efectul optim al periajului. 

In plus, intrucat suprafata limbii si spatiile interdentare nu pot fi curatate cu ajutorul periutei normale, este necesar sa se foloseasca produse adaptate: periuta de limba, periute interdentare. 

Periuta pentru curatarea limbii Tung

2. Pasta de dinti 

Pasta de dinti trebuie intotdeauna aleasa in functie de nevoile si caracteristicile danturii fiecarei persoane in parte. 

Medicul stomatolog poate recomanda pasta de dinti cu fluor (cea mai larg utilizata) sau poate recomanda o pasta ce va ajuta la prevenirea sau la tratarea unor afectiuni stomatologice, precum gingivita, eroziunea dentara sau chiar sensibilitatea dentara. 

Pasta de dinti Curasept Biosmalto pentru dinti sensibili

De asemenea, in cazul in care se doreste albirea dintilor, medicul poate recomanda o pasta de dinti creata in acest scop, ceea ce va facilita obtinerea si mentinerea nuantei dorite. 

3. Apa de gura 

De multe ori, chiar si in urma unui periaj complet si corect, placa bacteriana nu poate fi indepartata in totalitate. Tocmai din aceasta cauza, clatirea dupa un periaj este de preferat sa nu se realizeze cu apa normala, ci cu apa de gura.

Precum pasta de dinti, si apa de gura e recomandat sa fie adaptata nevoilor persoanelor aflate in diferite situatii: dinti sensibili, chirurgie dentara recenta, tartru etc. 

Apa de gura Curasept cu clorhexidina 0.05%  

4. Ata dentara. Dusul bucal 

Nu in ultimul rand, spatiile interdentare necesita o atentie suplimentara si o curatare particulara. Dat fiind faptul ca acestea pot fi extrem de greu accesibile, periajul normal si apa de gura pot fi insuficiente. 

Astfel, pentru a beneficia de o curatare completa, poti folosi ata dentara ori dusul bucal sau chiar ambele. 

Ata dentara patrunde in spatiile interdentare, ajungand la baza acestora, in timp ce dusul bucal se foloseste de jetul de apa cu presiune reglabila, pentru a ajunge in spatiile greu accesibile.  

Ata dentara Henry Schein 11 m - Menta

In concluzie, periajul corect al dintilor nu include doar tehnica bine insusita si mentinuta permanent, ci si utilizarea produselor ajutatoare potrivite. In cazul in care exista orice nelamurire legata de o rutina de curatare a dintilor, aceasta poate fi oricand discutata impreuna cu medicul dentist. Acesta poate sa aduca sfaturi si recomandari asupra tehnicii de periaj, dar si sa ofere exemple de produse adaptate nevoilor fiecarei persoane in parte. 

Sursa foto: Dentamerica Distribution 

17.06.2022 Postat de Echipa Dentamerica Distribution

Postări Recente