null

Diastema (strungareata) - cauze si solutii

Diastema, regasita adesea si sub denumirea populara de strungareata, reprezinta un spatiu liber situat intre doi dinti vecini. Acest spatiu se poate situa intre oricare doi dinti alaturati, insa cel mai adesea o observam cand se localizeaza intre cei doi incisivi centrali. 

In functie de motivul de producere a diastemei, se poate opta sau nu pentru corectarea acesteia prin inchiderea spatiului dintre cei doi dinti. In cazul in care acest lucru nu este necesar din punct de vedere medical, ramane o motivatie personala daca se doreste inchiderea spatiului sau lasarea danturii sub forma curenta. 

De ce apare diastema 

De multe ori, diastema poate fi o etapa tranzitorie in dezvoltarea danturii permanente, astfel ca la aproape jumatate dintre copiii cu varste intre 6 si 8 ani aceasta poate fi prezenta, inchizandu-se ulterior in multe dintre cazuri. 

Daca diastema nu s-a inchis pana la atingerea formei finale a dintilor frontali (in special a caninilor), acest lucru se intampla din cauza mai multor motive:

  • Dimensiunea mica a dintilor - in cazul in care dintii nu sunt de o dimensiune suficient de mare cat sa completeze locul alocat, spatiul suplimentar determina aparitia diastemei;
  • Pozitia si/sau forma anormala a dintilor vecini - daca anumiti dinti au forma si pozitie diferite de cele anatomice, acest fapt conduce la impingerea dintilor vecini, cu adoptarea unei pozitii vicioase si formarea unei diasteme drept consecinta;
  • Dinti lipsa - in cazul in care exista o lipsa a unor dinti, in special cei frontali, spatiul ramas restant va favoriza deplasarea dintilor vecini, cu formarea de spatii suplimentare intre ei;
  • Impingerea excesiva a limbii in timpul deglutitiei - cea mai intalnita cauza pentru diastema dintilor inferiori, dar care se poate intalni si la cei superiori, ca urmare a impingerii repetitive a limbii in dintii frontali in timpul deglutitiei;
  • Frenul labial de dimensiuni mari - frenul este o structura anatomica sub forma de pliu, intalnita atat la nivelul buzei superioare, cat si al celei inferioare, ce detine rolul de a imparti o arcada in doua jumatati „in oglinda”; in cazul in care frenul este de dimensiuni mai mari decat in mod normal, acesta poate conduce la formarea diastemei intre incisivii centrali superiori sau inferiori;
  • Patologii ale gingiei - afectiunile gingiilor pot interfera cu stabilitatea dintilor in alveolele dentare, fapt ce poate conduce la aparitia unor mici spatii interdentare. 

Cum se poate corecta diastema 

In general, diastema se poate observa usor si, in functie de cauza ce a stat la baza dezvoltarii ei, poate sau nu sa reprezinte un motiv de ingrijorare pentru sanatatea danturii. 

In urma unui consult stomatologic, medicul poate evalua starea de sanatate orala, poate identifica ce motiv a condus la aparitia diastemei si poate oferi una sau mai multe optiuni terapeutice sau estetice. 

Aparatul dentar 

Aparatul dentar este cea mai intalnita metoda de corectare a spatiilor interdentare, precum si una dintre cele mai eficiente. 

Chiar daca spatiul este unic, aplicarea aparatului nu se poate realiza partial, intrucat modificarea pozitiei chiar si a unui dinte implica formarea unui nou spatiu interdentar cu dintele urmator. 

Kit de buzunar pentru periutele interdentare - pentru patrunderea in spatiile interdentare inguste, precum si cele formate de aparatul dentar

Dus bucal Waterpik WF-06 Whitening - indeparteaza placa bacteriana cu o eficienta de 99.9%; ideal pentru purtatorii de aparat dentar, dar si pentru cei care isi doresc o curatare completa

Fatetele dentare 

Uneori, problema diastemelor poate surveni ca urmare a existentei unor dinti mai mici decat dimensiunea lor normala. Astfel, intrucat dintii nu pot completa tot spatiul disponibil si apar diastemele, corectarea se poate realiza cu ajutorul fatetelor dentare. 

Fatetele dentare sunt niste piese construite cel mai adesea din portelan, ce se pot atasa pe suprafata dintilor, schimband complet aspectul acestora. Astfel, in cazul unor dinti de dimensiuni mai mici sau pur si simplu cand patologia dentara nu poate fi corectata prin alte procedee, se poate recurge la aplicarea fatetelor dentare. 

Compozitul 

In unele cazuri, spatiul interdentar poate sa fie unul suficient de mic, astfel incat acoperirea acestuia poate sa nu necesite in mod obligatoriu aparat sau fatete dentare, ci doar aplicarea unui compozit care se intareste si mareste suprafata dentara, eliminand diastema. 

Implanturile 

Uneori, diastema poate fi generata chiar de lipsa unui dinte, din cauza unui viciu de formare sau a unei patologii (ex: parodontoza). In acest caz, se poate opta pentru executarea unui implant dentar ce va completa spatiul alocat dintelui lipsa. 

De asemenea, poate fi necesara aplicarea unui aparat dentar pentru ajustarea spatiului la noile dimensiuni ale dintelui implantat. 

Cum se poate preveni diastema

Diastema nu apare intotdeauna dintr-o cauza patologica si nici nu pune de fiecare data sanatatea danturii in pericol. In cazul in care in urma consultului stomatologic medicul considera ca problema este doar de natura estetica, tine de tine daca vrei sau nu sa aplici un tratament de corectare a acesteia.

Totusi, anumite masuri de preventie pot scadea sansele de aparitie a diastemei, in special a celei de natura patologica. Printre aceste masuri profilactice se pot numara:

  • Efectuarea corecta a periajului dentar si folosirea produselor adecvate pentru igiena orala (apa de gura, ata dentara) - in acest fel, scad sansele de aparitie a bolilor gingivale si, implicit, a spatiilor interdentare aparute in mod patologic;

Periuta ortodontica cu sant

Periuta unidentara ortodontica 1009

  • Frecventarea consultatiilor stomatologice - medicul stomatolog poate sa evalueze starea danturii si natura diastemei inca din stadiile incipiente ale acesteia;
  • Urmarirea starii danturii copiilor - in cazul descoperirii unei diasteme inca de la varste  mici, metodele terapeutice pot fi aplicate mai devreme si corectarea se poate realiza timpuriu.  

In concluzie, in cazul in care diastema a aparut dintr-o cauza patologica, identificarea si tratarea acelei cauze reprezinta pasi cruciali nu numai pentru corectarea defectului, ci si pentru mentinerea sanatatii danturii. Daca diastema reprezinta doar o neplacere din punct de vedere estetic, tine de fiecare persoana in parte daca doreste sau nu sa aplice o metoda de reducere a spatiului interdentar respectiv. 

Sursa foto: Dentamerica Distribution

01.03.2022 Postat de Echipa Dentamerica Distribution

Postări Recente