null
Curatarea limbii – ce beneficii are si cum o faci eficient

Curatarea limbii – ce beneficii are si cum o faci eficient

Este deja bine cunoscut faptul ca igiena orala joaca un rol esential in sanatatea organismului, insa, ceea ce putine persoane stiu este ca pentru o rutina de igiena orala completa e necesara si curatarea limbii. Afla din randurile urmatoare care sunt functiile limbii, de ce este necesara curatarea ei si care sunt metodele recomandate.

Limba si rolurile pe care le indeplineste

Limba este un organ cu structura musculara, situat in cavitatea bucala si in faringe. Este organul de simt al gustului, fiind acoperita de papile gustative pe intreaga suprafata superioara. Exista patru tipuri de papile gustative, fiecare avand propria pozitionare si propriile roluri: papilele filiforme, papilele fungiforme, papilele foliate, respectiv papilele circumvalate. In ceea ce priveste structura anatomica a limbii, aceasta este formata din partea dorsala (posterioara), reprezentata de radacina limbii, respectiv partea anterioara (varful limbii sau apexul). 

Limba indeplineste o serie de roluri deosebit de importante pentru organismul uman, fiind implicata in procesul alimentatiei, in vorbire, dar si in dezvoltarea dentitiei:

  • perceperea gustului - diferitele tipuri de papile gustative sunt responsabile pentru distingerea celor patru gusturi (sarat, dulce, amar si acru);
  • mestecarea alimentelor - in timpul masticatiei, limba ajuta la amestecarea alimentelor cu saliva si la impingerea acestora intre arcadele dentare;
  • deglutitia - odata finalizat procesul de masticatie, limba impinge catre faringe alimentele maruntite si amestecate cu saliva;
  • fonatia - limba sustine, prin miscarile sale, pronuntia sunetelor si articularea cuvintelor;
  • interactiunea cu dantura - prin pozitionarea sa in cavitatea bucala, limba poate influenta aliniamentul arcadelor dentare.

Gel pentru curatarea limbii Tung

De ce este importanta curatarea limbii

Fiind un organ multifunctional, limba este expusa la diferite probleme sau afectiuni:

  • glosita - reprezinta o inflamatie a limbii si este provocata, cel mai frecvent, de anumite tulburari ale sistemului digestiv;
  • diferite leziuni - aparute ca urmare a muscaturilor necorespunzatoare, in urma interactiunii cu anumite alimente ce pot zgaria suprafata limbii sau din cauza temperaturilor ridicate ale bauturilor sau ale alimentelor;
  • aftele bucale - pot aparea la nivel gingival, la nivelul boltii palatine, dar si pe suprafata limbii si sunt cauzate, de regula, de scaderea imunitatii sau de infectiile cu diferiti agenti patogeni;
  • candidoza bucala - Candida albicans este un agent infectios din clasa fungilor (ciupercilor) si poate afecta limba si mucoasele din cavitatea bucala.

Multe dintre aceste probleme de sanatate care afecteaza limba provoaca sau favorizeaza acumularea de toxine, bacterii sau alti agenti infectiosi pe suprafata limbii. In aceste situatii, curatarea corecta a limbii poate sa impiedice evolutia respectivelor probleme de sanatate, dar si sa previna aparitia lor. Printre beneficiile pe care le are curatarea limbii se numara:

  • eliminarea mirosurilor neplacutehalitoza (halena sau respiratia urat mirositoare) este o afectiune intalnita frecvent care poate avea numeroase cauze (alimentatia, obiceiurile vicioase, xerostomia, unele medicamente etc.). Curatarea limbii poate reduce sau chiar elimina neplacerile produse de aceasta tulburare;
  • mentinerea unei igiene corespunzatoare a cavitatii bucale - prin curatarea limbii, sunt inlaturate toxinele si, astfel, este evitata reabsorbtia lor in organism. De asemenea, respectarea acestei rutine de igiena previne acumularea bacteriilor si dezvoltarea de infectii ale cavitatii bucale;
  • imbunatatirea simtului gustativ - odata inlaturate depunerile de pe suprafata limbii, are loc si o ameliorare a gustului.

Periuta pentru curatarea limbii Tung

Cu ce se curata limba incarcata

Curatarea limbii este un obicei benefic, insa este foarte important sa se realizeze la intervale potrivite de timp (limba nu trebuie curatata mai des de doua ori pe zi, pentru a nu irita suprafata acesteia) si folosind instrumente adecvate. Se va evita utilizarea periutei de dinti pentru curatarea limbii, intrucat aceasta este destinata igienizarii dintilor si, in acest scop, are perii mai aspri decat ar putea tolera limba.

Printre instrumentele si produsele recomandate pentru curatarea limbii se numara:

  • spatula pentru curatarea limbii - are o forma anatomica, evitandu-se, astfel, senzatia de greata care ar putea fi creata de contactul spatulei cu limba. In afara de spatulele propriu-zise, exista si variante de spatule care pot fi atasate la capatul dusului bucal.
  • periuta pentru curatarea limbii - are perii mai scurti decat cei ai periutelor de dinti si o forma mai lata, special conceputa pentru reducerea reflexului faringian. Se recomanda inlocuirea periutei pentru limba o data la  3 luni.
  • gelul special conceput pentru curatarea limbii - se utilizeaza impreuna cu periuta destinata curatarii limbii si, la fel ca in cazul acesteia, nu este recomandata utilizarea la copii mai mici de 10 ani. Gelul nu se inghite, ci se clateste cu apa la final.

Curatarea limbii se incepe din spate si dinspre zona mediana inspre partile laterale. Se recomanda clatirea temeinica a gurii, atat inainte, cat si dupa rutina de curatare a limbii.

Spatula pentru curatarea limbii Curaprox

Curatarea limbii ar trebui sa faca parte dintr-o rutina zilnica de igiena a cavitatii bucale. In acest fel, pot fi prevenite o serie de afectiuni ale limbii sau ale cavitatii orale si poate fi imbunatatita starea generala de sanatate. Totusi, in cazurile in care afectiunile anterior mentionate persista, este recomandat sa se consulte medicul stomatolog pentru a beneficia de un tratament corect si complet. 

Sursa foto: Dentamerica Distribution, Shutterstock

14.09.2022 Postat de Echipa Dentamerica Distribution

Postări Recente