null

Cum sa ai un zambet perfect: tehnici si tratamente de albire a dintilor

Igiena corespunzatoare a danturii este primul si cel mai important pas in pastrarea sanatatii si a aspectului  acesteia. Totusi, in unele cazuri, chiar si in urma indeplinirii tuturor pasilor din rutina zilnica de curatare, zambetul poate beneficia de un plus de stralucire, fapt ce poate fi oferit cu ajutorul albirii dintilor.

Albirea se poate realiza atat acasa, cu ajutorul unor produse special create, cat si in clinica, in cazul in care se doreste obtinerea unui efect bun in cel mai scurt timp. 

Optarea pentru o varianta in favoarea celeilalte este ideal sa se realizeze la indrumarea medicul stomatolog, care poate evalua starea danturii si oferi sfaturi cu privire la varianta potrivita.

Albirea dintilor - semnificatie si procedeu stomatologic

Albirea dintilor este un procedeu prin care nuanta de alb deja existenta a dintilor este imbunatatita catre o alta nuanta mai pronuntata. Metodele prin care sunt indepartate imperfectiunile si este obtinuta nuanta ideala de alb difera.

Astfel, exista doua metode de obtinere a nuantei de alb:

  • Indepartarea petelor extrinseci – aceste pete apar cel mai adesea ca urmare a consumului unor substante precum tutunul, cafeaua sau ceaiul, si sunt indepartate cu ajutorul periajului profesional, astfel readucand dantura la nuanta de alb precedenta;
  • Indepartarea petelor intrinseci (albirea propriu-zisa) – presupune folosirea unor produse specializate capabile sa indeparteze petele ce au penetrat smaltul si care nu pot fi indepartate doar prin intermediul periajului profesional. 

Produsele de albire capabile sa indeparteze petele intrinseci au in compozitia lor o substanta activa pe baza de peroxid de hidrogen sau peroxid de carbamida. Aceasta substanta activa patrunde la nivelul petelor ce au strabatut smaltul (intrinseci), corecteaza defectul creat de acestea si aduce dintii la nuanta de alb dorita de pacient. 

Produse ce pot fi adaugate in rutina de curatare 

In cazul in care nuanta de alb dorita nu este departe de cea existenta in mod curent, ajustarea rutinei de curatare prin inlocuirea sau adaugarea unor produse de albire poate fi o metoda suficienta pentru obtinerea rezultatului dorit.

Un consult stomatologic este ideal pentru obtinerea informatiilor despre ce produse ti se potrivesc si cum sa le adaugi in rutina ta zilnica de curatare. Medicul stomatolog iti poate evalua starea danturii si, astfel, poate recomanda anumite produse in favoarea altora. 

Produsele ce pot fi adaugate/inlocuite in rutina de curatare sunt reprezentate de:

  • Pasta de dinti pentru albire;
  • Apa de gura pentru albire.

Pasta de dinti pentru albire Yotuel all.in.one

Apa de gura pentru albirea dintilor Yotuel

Albirea in cabinetul stomatologic

Modul optim de obtinere a procedeului de albire a danturii este numai in cadrul unei clinici stomatologice, realizat de catre un medic stomatolog. Acest fapt este important din mai multe puncte de vedere:

  • Medicul stomatolog poate face diferenta intre petele extrinseci si cele intrinseci si poate recomanda optarea pentru o modalitate de albire in favoarea celeilalte;
  • Medicul stomatolog poate identifica anumite obiceiuri din rutina ta zilnica ce pot afecta aspectul dintilor si care vor trebui eliminate pentru mentinerea efectului dorit post albire (de exemplu, consumul excesiv de cafea, fumatul);
  • In cadrul cabinetului stomatologic, albirea este realizata intr-o maniera profesionala, astfel ca dispar riscurile posibile aferente albirii cu kituri pentru acasa. 

Cum se realizeaza albirea in cabinet

Albirea dintilor in cabinetul stomatologic este una rapida si, cu toate ca poate avea un cost mai mare decat cea realizata acasa, efectul de durata si calitatea obtinuta depasesc beneficiile aduse de costul redus al kiturilor de albire pentru acasa.

Medicul stomatolog parcurge cativa pasi importanti cu scopul obtinerii celui mai bun rezultat pentru tine:

  • Nuanta dintilor tai este comparata cu o paleta ce contine mai multe nuante de alb, cu ajutorul careia se va alege nuanta dorita;
  • Sunt indepartate depunerile de la nivelul danturii (de exemplu, placa bacteriana, tartrul);
  • Gingia este acoperita pentru a asigura lipsa unui contact dintre substanta activa si tesutul gingival;
  • Substanta folosita pentru albire este aplicata la nivelul danturii si este lasata, in general, pentru o durata de aproximativ o ora;
  • Daca este necesar, medicul stomatolog intervine in timpul perioadei de o ora in care substanta este aplicata pe dantura si foloseste o lumina ce activeaza substanta cu scopul obtinerii unui rezultat mai bun;
  • La sfarsitul perioadei propriu-zise de albire, se foloseste o apa de gura ce contine fluor, pentru a clati gura;
  • Nuanta este comparata cu cea aleasa din paleta inaintea inceputului procedurii si este ajustata in cazul in care este nevoie. 

Albirea acasa 

Cu toate ca albirea dintilor se realizeaza cel mai usor si eficient in cadrul cabinetului stomatologic, in unele cazuri poate exista o dorinta pentru realizarea acestui procedeu acasa. Principalele metode de albire acasa sunt prin intermediul folosirii unui kit sau a unui gel special.

In cazul in care doresti sa iti albesti dintii de unul singur, un pas ideal ar fi sa ceri sfatul medicului stomatolog despre ce produse iti sunt potrivite si ce kit de albire, gel sau alt produs este eficient. In plus, este important sa tii cont de riscurile asociate efectuarii albirii acasa:

  • In mod accidental, gingia poate veni in contact cu substanta activa din kitul de albire, fapt ce cauzeaza o sensibilitate locala;
  • In cazul lipsei unei recomandari de kit din partea unui medic stomatolog, cel ales intamplator poate contine o cantitate insuficienta de substanta activa, astfel ca efectul obtinut nu va fi cel dorit;
  • Folosirea incorecta a kitului si, implicit, a substantei active poate conduce la aparitia unor patologii dentare nedorite. 

Kit profesional pentru albirea dintilor Yotuel - 35%

Gel pentru albire in gutiere Yotuel - 16%

Astfel, pentru a putea obtine rezultatul ideal prin albirea dintilor acasa, nu uita sa efectuezi un consult stomatologic in cadrul caruia poti identifica impreuna cu medicul stomatolog kitul ideal pentru tine, precum si modul corect de folosire al acestuia. Daca pasii de albire sunt efectuati in mod corect, atunci si aspectul final al danturii poate fi asemanator cu cel realizat de un medic stomatolog. 

Nu in ultimul rand, pentru a putea avea un zambet frumos, asigura-te ca respecti o rutina de curatare adecvata. In cazul in care totusi doresti o nuanta mai pronuntata de alb, cere sfatul medicului stomatolog pentru a afla despre tehnicile de albire recomandate. 

Sursa foto: Dentamerica Distribution

01.03.2022 Postat de Echipa Dentamerica Distribution

Postări Recente