null

Ce este smaltul dintilor si care este rolul acestuia

Smaltul dintilor se poate eroda sub actiunea acizilor, a unor substante chimice sau a unor factori mecanici. Rolul sau este sa protejeze tesuturile sensibile ale dintelui si este esential sa previi deteriorarea lui.

In cele ce urmeaza, iti explicam care sunt cauzele care duc la degradarea smaltului dintilor si iti recomandam cateva reguli pentru o ingrijire corecta a acestuia. 

Ce este smaltul dintilor si ce rol are

ce-este-smaltul-dintilor-si-ce-functie-are_34647807

Din punct de vedere anatomic, dintele este format din:

coroana - partea de deasupra gingiilor;

linia mucogingivala - punctul de contact al coroanei cu gingia;

radacina/radacinile - partea din interiorul oaselor maxilare;

smaltul - stratul de la suprafata dintelui;

dentina - stratul de sub smaltul dentar;

pulpa - tesutul moale ce contine terminatii nervoase si vase sanguine.

Suprafata coroanei este acoperita de smalt, avand o grosime medie de 2,58 mm. Este cel mai dur tesut din corpul uman, fiind compus din 95% minerale, 4% apa si 1% proteine. 

Smaltul are un rol important, pentru ca:

protejeaza straturile sensibile ale dintilor in fata actiunii acizilor - straturile sensibile, aflate sub smalt, sunt dentina si pulpa; la nivelul coroanei, dentina este protejata de smalt, iar in interiorul oaselor maxilare, de cement;

izoleaza dintele - fata de expunerea la alimente si bauturi fierbinti sau prea reci ori alte substante chimice;

asigura aspectul sanatos - cu cat nivelul de mineralizare al smaltului este mai mare, cu atat dintele este mai alb; odata cu eroziunea acestuia, dentina alb-galbuie sau alb-cenusie devine vizibila.

Deteriorarea smaltului dintilor - cauze si efecte 

cauzele-si-semnele-eroziunii-smaltului-dintilor_742909939

Odata ce smaltul s-a fisurat sau erodat, deteriorarea este permanenta, el neavand capacitate de regenerare. Principalele cauze care pot duce la deteriorarea acestuia sunt:

consumul excesiv de bauturi acidulate sau de sucuri naturale;

xerostomia - sindromul gurii uscate, productie insuficienta de saliva;

dieta bogata in zaharuri si amidon;

afectiunile gastrointestinale

tratamentul cu anumite medicamente;

factorii genetici;

uzura mecanica:

        ○ atritia - uzura naturala, aparuta cu varsta, si uzura patologica (bruxism);

        ○ abraziunea - contactul incorect dintre dinti; intreaba-ti medicul dentist daca periajul pe care il faci este unul corect; 

        ○ abfractia - deteriorarea dintilor in zona de contact cu gingia, cauzata de periajul excesiv, bolile parodontale sau alte traume ocluzale;

       ○ coroziunea - efect chimic al contactului unui continut acid cu smaltul.

Efecte ale deteriorarii smaltului:

sensibilitatea - durere la contactul cu alimente prea dulci, prea fierbinti sau reci;

decolorari - dentina devine mai vizibila, iar dintele are o culoare mai galbuie;

fisuri - marginile dintilor devin neregulate, apar fisuri, devin casante;

aparitia cariilor, pierderea dintilor - cariile sunt canale prin care bacteriile pot patrunde pana la nervii dintelui; netratate, pot duce la infectii si pierderea dintilor.

Cum ai grija corect de smaltul dintilor tai

cum-ai-grija-corect-de-smaltul-dintilor-tai_1094206376

Mentinerea unui smalt sanatos este importanta pentru o buna igiena orala. El asigura dintilor tai rezistenta in fata acizilor. Prin deprinderi simple, cum sunt controalele regulate la medicul stomatolog, periajul corespunzator, o dieta echilibrata, hidratarea adecvata, renuntarea la anumite vicii, poti contribui zilnic la diminuarea eroziunii smaltului.  

Dincolo de toate acestea, insa, este esentiala folosirea unor produse potrivite, iar la Dent-A-America Distribution gasesti gama Biosmalto, realizata dupa sapte ani de cercetare, prin care s-au identificat trei substante functionale inovatoare, bazate pe materiale:

biomimetice - au proprietati fizice, chimice, morfologice, mecanice similare structurii biologice din smalt si dentina; pot stimula procese naturale de reparare si remineralizare a tesuturilor dure;

biocompatibile - testele clinice au demonstrat ca nu au efecte toxice asupra sistemului biologic;

bioactive - substantele interactioneaza chimic cu smaltul si dentina, ceea ce permite depunerea unei faze minerale in continuitate cu cea deja existenta.

Este vorba despre tehnologia bio, bazata pe complexul F-ACP. Fosfatul amorf de calciu (ACP), un material non-cristalin, se transforma in hidroxiapatita, precursorul natural al smaltului si al dentinei. Citratul stabilizeaza complexul, il face biomimetic si ajuta la ajustarea si neutralizarea pH-ului. El actioneaza impotriva acizilor din placa bacteriana. Carbonatul creste solubilitatea si biodisponibilitatea ionilor activi de calciu, fosfor si fluor. Fluorul contribuie la formarea fluorapatitei. Particulele complexului F-ACP se dizolva la contactul cu saliva. Ionii activi sunt eliberati rapid si ajung la leziunile smaltului si dentinei, mineralizand tesuturile si avand un efect de desensibilizare. 

Produsele Dent-A-America Distribution pentru ingrijirea smaltului (si nu numai) contin un amestec de hidroxiapatite biomimetice: partial magneziu, strontiu, hidroxiapatita substituita cu carbonat, hidroxiapatita substituita cu fluor, conjugat cu chitosan. Astfel, ele contribuie la:

repararea si remineralizarea smaltului si dentinei;

controlul procesului de demineralizare din timpul tratamentelor ortodontice;

protejarea fata de recidive; inhiba dezvoltarea placii bacteriene pe materialele dentare, dupa proceduri conservatoare si protetice.

Iata care sunt recomandarile specialistilor nostri, in functie de nevoile tale si ale celor dragi:

Pasta Baby Kid (6 luni-6 ani) Biosmalto fara fluor

Mai ales in cazul copiilor, este important ca pasta de dinti sa aiba un indice RDA cu o valoare mica, de mai putin de 30 RDA. Acesta reprezinta gradul de abraziune determinant pentru capacitatea de curatare. O pasta cu abraziune mare poate fi daunatoare in timp, pentru ca microfisurile de pe suprafata smaltului se pot accentua. 

Pasta Baby Kid (6 luni-6 ani) Biosmalto cu fluor

Pastele de dinti pentru copii pot fi cu sau fara fluor. Fluorul in sine nu este nociv pentru organism, ci substantele cu potential daunator. Pasta de dinti Baby Kid Biosmalto cu Fluor nu contine substanta cu potential daunator. De aceea, daca cel mic inghite o cantitate mica, nu  reprezinta un pericol pentru el. 

Pasta Junior (7-12 ani) Biosmalto

Datorita complexului F-ACP, pastele de dinti Biosmalto pentru copii sunt indicate in cazul in care acestia urmeaza tratamente cu suplimente de fluor, pot preveni aparitia cariilor la dintii de lapte, protejeaza si remineralizeaza smaltul si dentina. 

Pasta Mousse Biosmalto Pro Professional Use

Recomandata in tratamentul albirii dintilor, al hipersensibilitatii dentinei, al eroziunii si abraziunii dentinei expuse, al hipomineralizarii smaltului si al retractiilor gingivale, Biosmalto Impact Action Mousse este un produs profesional, folosit in cabinetele stomatologice. 

Pasta de dinti Caries Biosmalto

Cu abraziune scazuta, de sub 56 RDA, pasta de dinti Caries Biosmalto pentru adulti remineralizeaza smaltul si dentina, poate preveni sensibilitatea dintilor si aparitia cariilor, inhiband eficient formarea placii bacteriene. 

Apa de gura Caries Biosmalto

O buna igiena orala este continua (nu se intrerupe niciodata mai mult de 24 de ore), corecta (folosind periuta si pasta adecvate danturii tale) si completa (implica nu doar periajul dintilor, ci si pe cel lingual, prin folosirea atei dentare, a apei de gura, a dusurilor bucale). 

Apa de gura pentru dinti sensibili Biosmalto

Dintii sensibili pot fi o consecinta a degradarii smaltului, a dentinei sau a unei boli parodontale. Folosirea simultana a pastei de dinti si a apei de gura pentru dinti sensibili ajuta la desensibilizare si la o mai buna protectie. 

Ingrijirea corecta a smaltului este importanta pentru sanatatea dintilor. Folosirea produselor adecvate danturii tale, controalele regulate la medicul dentist, precum si respectarea recomandarilor acestuia sunt esentiale pentru a putea depista, preveni si trata, in stadii incipiente, cariile, boala parodontala sau alte afectiuni. 

Sursa foto: Shutterstock

10.07.2020 Postat de Echipa Dentamerica Distribution

Postări Recente