null
Abcesul gingival: ce este, cum se trateaza, metode de preventie

Abcesul gingival: ce este, cum se trateaza, metode de preventie

1.-abces.png

Abcesul gingival - cauze, simptome și tratament eficient

Mulți consideră abcesul gingival o problemă dentară minoră, însă, lăsată netratată, infecția se poate răspândi și poate cauza complicații ce pot pune sănătatea în pericol. Din acest motiv, este important să o tratezi cât mai repede și să iei măsuri pentru a preveni reapariția abcesului dentar. Să vedem care sunt simptomele sale, cum se tratează și ce poți face pentru a menține o igienă orală corectă. 

  • Ce este abcesul gingival și de ce apare
  • Simptomele abcesului gingival 
  • Diagnosticarea abcesului gingival
  • Tratamentul abcesului gingival
  • Abcesul gingival la copii 
  • Prevenirea abcesului gingival și cum să menții sănătatea orală
  • Întrebări frecvente despre abcesul gingival

Ce este abcesul gingival și de ce apare

Abcesul gingival este o acumulare de puroi în zona dinților sau a molarilor, ca urmare a unei infecții. Există două forme de abces:

  • Abcesul periapical - apare în interiorul molarului și este, cel mai adesea, o infecție a nervului. Acest tip de abces apare atunci când caria a ajuns la nerv și s-au acumulat bacterii în spațiul endodontic;
  • Abcesul parodontal - apare la nivelul gingiilor, mai ales între dinți vecini, prin acumularea de tartru, bacterii și resturi de alimente. 

Cauzele abcesului gingival

Chiar dacă abcesul gingival poate apărea la orice persoană, indiferent de vârstă, există unele cauze care cresc riscul ca un individ să se confrunte cu această afecțiune. Dintre acestea enumerăm: 

Bacteriile

În cavitatea orală există mii de bacterii, utile pentru descompunerea resturilor alimentare. Totuși, acestea se vor depune pe dinți, iar în lipsa unei igiene orale corespunzătoare, vor duce la formarea plăcii bacteriene  și a tartrului, potrivit unei cercetări apărute în revista științifică Periodontology. Astfel, pe termen lung, tartrul va crește riscul apariției abcesului. 

Proteza dentară

Protezele dentare care sunt montate într-un mod deficitar pot crește riscul unei infecții bucale și, implicit, al apariției unui abces. 

Cancerul oral

Uneori, abcesul gingiei poate reprezenta și un simptom al cancerului oral. Totuși, cazurile sunt rare și doar medicul poate confirma sau infirma că pacientul se confruntă cu această afecțiune.  

Ai gingiile inflamate? Acesta poate fi primul semn al unui abces dentar. Află mai multe despre cele 3 cauze ale gingivitei și cum se poate trata. 

Simptomele abcesului gingival

2-abces.png

Abcesul gingival se identifică prin câteva simptome specifice, care te vor ajuta să stabilești cu exactitate dacă te confrunți cu o astfel de problemă. 

Mai întâi, este bine de știut cum se manifestă un abces gingival nedureros. Acesta poate fi localizat într-o zonă cu o inervație redusă, astfel că durerea poate fi minimă sau absentă. Totuși, pot apărea simptome precum umflarea gingiei, respirația urât mirositoare sau sensibilitatea dentară. 

Iată ce alte simptome are abcesul gingival: 

Durere

La doar câteva ore de la apariția abcesului pe gingie, persoana care se confruntă cu această afecțiune va resimți o durere puternică și continuă, care va deveni din ce în ce mai intensă, odată cu trecerea timpului. Uneori, durerea poate fi simțită și la nivelul dinților vecini sau al maxilarului. De asemenea, durerea crește în intensitate, atunci când mănânci sau când încerci să palpezi zona afectată.

Respirație urât mirositoare

Din cauza infecției dentare, persoana care suferă de abces va experimenta o respirație urât mirositoare, dar și un gust neplăcut în cavitatea bucală.

Apariția inflamației

În urma infecției, țesuturile se pot inflama, lucru observat în special la gingii, care se pot înroși, dar și la nivelul feței.

Sângerări

Zona din cavitatea bucală în care s-a instalat abcesul este mult mai sensibilă, ceea ce crește posibilitatea de apariție a sângerărilor sau a urmelor de puroi.  

Febra

În cazul în care abcesul dentar este lăsat netratat pentru o perioadă mare de timp, acest lucru poate cauza apariția febrei. 

Complicații posibile ale abcesului gingival

În cazul în care te confrunți cu abces gingival, însă amâni programarea la cabinetul medicului dentist, există posibilitatea de a te confrunta cu unele complicații care îți pot pune sănătatea în pericol. 

Lăsat netratat, abcesul poate genera infecții ce se pot propaga în întregul organism. De asemenea, infecția poate ajunge în circulația generală și se poate extinde spre maxilar sau poate ajunge chiar și la creier, așa cum arată un studiu publicat în British Dental Journal, în 2023; în unele cazuri, poate apărea chiar și septicemia. 

Chiar dacă s-a spart, abcesul poate produce în continuare complicații. De aceea, atunci când te confrunți cu această afecțiune, este important să te programezi la o consultație, pentru ca medicul să se asigure că infecția nu se va răspândi. 

Dacă experimentezi simptome precum febră, bătăi rapide ale inimii, o stare generală de confuzie, dificultăți la respirație sau la înghițire și față umflată, este necesar să te deplasezi urgent la camera de gardă, întrucât toate aceste semne sunt rezultatul unei infecții destul de grave, necesitând tratament de urgență. 

Diagnosticarea abcesului gingival

3-abces.png

Diagnosticarea este necesară pentru a putea stabili tratamentul potrivit. Pe lângă examinarea dintelui și a gingiei, medicul stomatolog poate palpa ușor zona, pentru a vedea dacă există sensibilitate. De asemenea, poate recomanda investigații precum:

  • Radiografia - identifică zona exactă a abcesului și dacă infecția s-a răspândit, cauzând abces în alte zone ale gurii;
  • Computer tomograf (CT) - dacă infecția s-a răspândit la gât sau în alte zone, un CT va ajuta la determinarea severității sale. 

Tratamentul abcesului gingival

Tratamentul abcesului gingival variază de la administrarea de medicamente, până la intervenții stomatologice, în funcție de particularitățile fiecărui caz. 

Medicamente pentru abces dentar

Tratamentul pentru abcesul gingival depinde de starea generală pe care o ai. Până ajungi la medic, poți lua medicamente analgezice sau antiinflamatoare fără rețetă medicală, ținând cont și de medicația pe care o ai pentru alte afecțiuni, după care vei lua medicamentele recomandate de medicul dentist. 

Analgezice

Privit din punctul de vedere al axei beneficii-riscuri, primul medicament pe care îl poți lua pentru durerea asociată abcesului gingival este paracetamolul. În caz de abces dentar, se pot administra până la două pastile de paracetamol pe zi. Citește cu atenție prospectul și, chiar dacă intensitatea durerii scade, mergi la control la medicul stomatolog. 

Antiinflamatoare 

Pentru durerile cauzate de abcesul dentar, poți lua antiinflamatoare nesteroidiene (aspirină, ibuprofen, diclofenac etc.), așa cum menționează și specialiștii de la National Health Services (NHS) din UK. Este, însă, indicat să soliciți întotdeauna recomandarea farmacistului, înainte de utilizarea antiinflamatoarelor. Similar analgezicelor, deși antiinflamatoarele pot calma durerea, acestea nu sunt o soluție pe termen lung și nu vindecă abcesul gingival. Este, prin urmare, necesar să apelezi la medicul dentist.  

Antibiotic pentru abces gingival

Antibioticele sunt recomandate doar de medicul stomatolog, dacă infecția s-a răspândit de la zona inițială sau dacă ai o imunitate slăbită. Administrate corect, numai la indicațiile medicului, antibioticele pot combate infecția bacteriană și pot preveni răspândirea acesteia. Printre antibioticele prescrise pentru abcesul gingival se numără penicilina, amoxicilina sau clindamicina. Recomandarea pentru unul dintre ele depinde de tipul de bacterie care a provocat infecția, de starea generală de sănătate și de eventualele alergii sau reacții adverse.

Intervenții stomatologice

4-abces.png

În caz de abces dentar, există trei proceduri majore care se realizează, în funcție de stadiul infecției. 

Drenaj

Drenajul puroiului constă în eliminarea acestuia printr-o mică incizie, după care zona este curățată cu o soluție salină. Uneori, este necesară introducerea unui tub de drenaj, pentru a elimina tot puroiul. Prin drenaj se reduce din presiune și durerea este ameliorată. 

Terapie de canal

Dacă infecția a progresat, următorul pas este tratamentul de canal (tratament endodontic). Medicul stomatolog va devitaliza, mai întâi, dintele (va scoate nervul), apoi va îndepărta pulpa dentară infectată. După aceea, va curăța canalul radicular și apoi îl va umple cu o soluție specială, pentru a preveni reinfectarea zonei. Un astfel de tratament este recomandat mai ales dacă infecția a ajuns la nervul dintelui sau al molarului. 

Extracție dentară

Dacă infecția este atât de severă, încât dintele nu mai poate fi recuperat (de exemplu, în cazul unui abces gingival extins), se recomandă extracția. 

Abcesul gingival la copii

Abcesul gingival la copii se manifestă prin:

  • gingii roșii și umflate;
  • durere pulsatilă mai ales atunci când copilul mestecă;
  • gust neplăcut;
  • febră. 

Iată câteva recomandări pentru a îngriji un copil cu abces dentar:

  • ajută-l să se spele pe dinți  cu o periuță cu peri moi;
  • încurajează folosirea aței dentare, o dată pe zi, seara, înainte de culcare;
  • aplică o compresă rece (gheață cu un prosop) pe zona inflamată și ține-o timp de 10 minute;

Pune sănătatea pe primul loc! Vezi oferta de produse de igiena orala pentru copii de la Dentamerica Distribution și alege produsele adaptate nevoilor celui mic.  

Tratament abces dentar copii

Dacă abcesul dentar se manifestă și prin umflarea gingiilor și a obrazului, aceste simptome pot indica o răspândire a infecției, iar medicul dentist poate prescrie antibiotice. Mai apoi, abcesul este tratat, în cel mai fericit caz, prin drenaj, iar dacă infecția a progresat semnificativ, prin tratament de canal sau extracție. 

Prevenirea abcesului gingival și cum să menții sănătatea orală

Poți preveni abcesul gingival printr-un control periodic la medicul stomatolog și prin adoptarea unor măsuri de igienă orală.  

Importanța consultului stomatologic periodic 

O regulă importantă, care îți va asigura o sănătate orală bună, este programarea regulată la medicul dentist, la un interval de 6 luni. Medicul va examina starea de sănătate orală și va efectua operațiunile standard de igienizare orală: detartraj și airflow. 

Toate aceste măsuri de prevenție sunt necesare pentru a evita apariția infecțiilor orale, care pot genera, la rândul lor, complicații ce îți vor pune sănătatea în pericol sau care pot avea efecte ireversibile asupra sănătății. 

Cum să menții sănătatea orală

  • Folosește ața dentară sau o periuță interdentară o dată pe zi, pentru a curăța dinții  și spațiile interdentare.
  • Spală-te pe dinți cu o pastă de dinți cu fluor de două ori pe zi, timp de minimum 2 minute.
  • Realizează corect atât periajul dinților, cât și pe cel lingual.
  • Redu consumul de alimente și băuturi dulci.

Întreține ușor și eficient spațiile dintre dinți! Alege periutele interdentare de la Dentamerica Distribution, pentru o curățare profundă și pentru a-ți proteja gingiile.

Poți completa igiena orală cu o apă de gură care conține ingrediente cu efect antiseptic și dezinfectant (așa cum este clorhexidina). O astfel de apă de gură diminuează durerea cauzată de infecție și dezinfectează zona. Ai grijă să o folosești la 30-60 de minute după spălarea pe dinți, iar pasta de dinți pe care o folosești trebuie să nu conțină SLS, întrucât acest agent inhibă efectul antiseptic al clorhexidinei. 

Cauți o apa de gură profesionala? Alege produsele dentare de la Dentamerica Distribution, expert în soluții stomatologice. 

De ce să alegi produse dentare de la Dentamerica Distribution

  • Ai acces la branduri de renume la nivel internațional.
  • Dentamerica Distribution are o experiență de 25 de ani în oferirea de soluții stomatologice de specialitate.
  • Produse și soluții de calitate, inovative și eficiente, adaptate nevoilor în continuă schimbare.
  • Disponibilitatea produselor și livrarea rapidă, pentru a-ți putea continua rutina de igienă orală.

Întrebări frecvente despre abcesul gingival

Te confrunți cu abces dentar? Iată câteva dintre întrebările frecvente despre abcesul gingival. 

Ce este puroiul de la abcesul gingival?

Puroiul de la abcesul gingival este o acumulare de globule albe, bacterii și alte componente produse de organism, în încercarea sa de a elimina infecția. Este un semn ca organismul încearcă să se vindece. Reține că această pungă de puroi nu trece de la sine și este necesar să treci pe la cabinetul medicului dentist. 

Abcesul dentar se sparge singur?

Un abces dentar se poate sparge de la sine, însă acest lucru nu înseamnă că problema a trecut. De fapt, este posibil să se fi agravat. Chiar dacă o parte din puroi se elimină, există riscul ca o parte din acesta să se răspândească la maxilar, gât sau să ajungă în sânge. 

De asemenea, este posibil ca dintele afectat să fie în continuare cariat sau infectat și să necesite o procedură stomatologică. 

Cum tratezi obrazul umflat de la măsea?

Poți reduce inflamația, prin aplicarea unei comprese reci. De asemenea, paracetamolul sau ibuprofenul contribuie la diminuarea durerii, la fel cum evitarea alimentelor tari poate atenua iritația din zona cu probleme.  

Apa cu sare este eficientă pentru puroi la măsea?

Apa cu sare oferă o atenuare temporară a simptomelor asociate abcesului dentar, însă nu este un remediu pentru infecție. Deși apa salină poate reduce inflamația, nu este suficient de puternică pentru a elimina infecția. Dacă suspectezi că ai un abces gingival, este foarte important să mergi la medicul dentist, pentru diagnostic și tratament. 

În cât timp se dezumflă măseaua după antibiotic?

Timpul necesar pentru ca inflamația molarului sau a dintelui să se retragă depinde de gravitatea infecției, de tipul de antibiotic folosit și de răspunsul fiecărei persoane la medicație. În general, vei observa o diminuare a umflăturii după 24-48 de ore de la începerea tratamentului, însă pot fi necesare mai multe zile, pentru dispariția completă a acesteia. 

În cât timp se vindecă un abces dentar?

Vindecarea abcesului dentar depinde de gravitatea infecției, precum și de tipul de tratament necesar (antibiotice, drenaj, tratament de canal, extracție). După 2-3 zile, ar trebui să observi o îmbunătățire considerabilă. Vindecarea completă necesită câteva săptămâni sau chiar luni, mai ales pentru proceduri complexe, precum tratamentele de canal. 

Poate apărea abcesul dentar la dinți de lapte?

Abcesul dentar poate afecta inclusiv dinții de lapte. Cauza principală este infectarea pulpei dentare, iar o cauză secundară poate fi o lovire a dintelui. Abcesul dentar la dinții de lapte se manifestă prin: 

  • durere dentară profundă;
  • umflarea gingiilor și/sau a obrazului;
  • sensibilitate la cald sau rece;
  • dificultăți la masticație și la înghițire;
  • febră;
  • miros neplăcut în cavitatea orală/ halenă.

Cu ce se curăță puroiul de la abcesul dentar?

Medicul dentist realizează o mică incizie în zona abcesului, pentru a permite drenarea puroiului. Apoi, zona este spălată cu o soluție salină, iar în unele cazuri, se introduce un tub de drenare, pentru a elimina umflătura. 

Abcesul dentar este o infecție ce poate cauza durere profundă și complicații grave, dacă nu este tratat cât mai repede. O igienă orală corectă, care să includă spălatul  pe dinți, curățarea spațiilor interdentare, controlul regulat la medicul stomatolog și limitarea consumului de alimente dulci, este esențială pentru a preveni dezvoltarea abceselor gingivale. 

Produsele stomatologice menționate în acest articol pot contribui la ameliorarea simptomelor și la menținerea unei bune igiene orale. Cu toate acestea, în cazul afecțiunilor severe sau al apariției complicațiilor, este vital să consulți un medic stomatolog specialist, pentru un diagnostic corect și un tratament adecvat. Informațiile oferite nu înlocuiesc sfaturile medicale profesionale și nu trebuie utilizate pentru autodiagnosticare sau automedicație.

Surse foto: Shutterstock 1, Shutterstock 2, Shutterstock 3, Shutterstock 4

Bibliografie:

  • Dental abscess, https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/mouth/dental-abscess/ 
  • Dental Abscess, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK493149/ 
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560625/
  • tooth abscess, https://www.healthdirect.gov.au/tooth-abscess 
  • Dental abscess, https://www.nhs.uk/conditions/dental-abscess/ 
  • Chlorhexidine, https://www.nhs.uk/medicines/chlorhexidine/ 
  • tooth abscess, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tooth-abscess/diagnosis-treatment/drc-20350907
  • Inflammation in Ovariectomized Rats, https://www.tandfonline.com/doi/full/10.2147/JIR.S428791 
  • Dental pain as a risk factor for accidental acetaminophen overdose: A case control study, https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3033464/
  • Periodontal Abscess, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560625/
  • Microbiology and treatment of dental abscesses and periodontal-endodontic lesions, https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1034/j.1600-0757.2002.280109 
  • Study identifies potential link between oral bacteria and brain abscesses, https://www.nature.com/articles/s41415-022-5417-x 
  • Evidence-based clinical practice guideline on antibiotic use for the urgent management of pulpal- and periapical-related dental pain and intraoral swelling, https://jada.ada.org/article/S0002-8177(19)30617-8/fulltext 
04.11.2020 Postat de Echipa Dentamerica Distribution

Postări Recente