Abcesul gingival: ce este, cum se trateaza, metode de preventie
Abcesul gingival este o infectie dureroasa, care se manifesta printr-o umflatura aparuta pe suprafata gingiei. Aceasta afectiune poate afecta orice persoana, indiferent de varsta, cauza fiind o igiena orala necorespunzatoare sau o carie.
In functie de unde se localizeaza, abcesul se imparte in trei categorii: abces gingival, supranumit si abces la gingie, unde infectia este localizata pe linia gingiilor, abces periapical, regasit, de regula, la nivelul dintelui, si abces parodontal, situat in apropierea radacinii dintelui.
Daca abcesul dentar este lasat netratat pentru o perioada prea mare de timp, acesta poate crea complicatii si poate afecta atat smaltul, pulpa, cat si radacinile dintilor. Pentru ca este important sa cunosti cauzele, simptomele, tratamentul si modurile prin care sa previi aparitia abcesului, in cele ce urmeaza, iti vom oferi toate informatiile necesare.
● Cauzele aparitiei abcesului
● Simptomele abcesului gingival
● Complicatii generate de abcesul gingival
● Cum se trateaza abcesul gingival
● De ce este importanta prevenirea infectiilor dentare
Cauzele aparitiei abcesului
Chiar daca abcesul poate aparea la orice persoana, indiferent de varsta, exista unele cauze care cresc riscul ca un individ sa se confrunte cu aceasta afectiune. Dintre acestea enumaram:
Bacteriile
In cavitatea orala exista mii de bacterii, utile pentru descompunerea resturilor alimentare. Totusi, acestea se vor depune pe dinti, iar in lipsa unei igiene orale corespunzatoare, vor duce la formarea placii dentare si a tartrului. Astfel, pe termen lung, tartrul va creste riscul aparitiei abcesului.
Proteza dentara
Protezele dentare care sunt montate intr-un mod deficitar pot creste riscul unei infectii bucale si, implicit, al aparitiei unui abces.
Cancerul oral
Uneori, abcesul poate reprezenta si un simptom al cancerului oral. Totusi, cazurile sunt rare si doar medicul poate confirma sau infirma ca pacientul se confrunta cu aceasta afectiune.
Simptomele abcesului gingival
Abcesul gingival se identifica prin cateva simptome specifice, care te vor ajuta sa stabilesti cu exactitate daca te confrunti cu o astfel de problema. Cu toate ca diagnosticul este pus de medic, este bine sa cunosti simptomele, pentru a sti cand este cazul sa te programezi la o consultatie.
● Durere - la doar cateva ore de la aparitia abcesului, persoana care se confrunta cu aceasta afectiune va resimti o durere puternica si continua, care va deveni din ce in ce mai intensa, odata cu trecerea timpului. Uneori, durerea poate fi simtita si la nivelul dintilor vecini sau al maxilarului. De asemenea, durerea creste in intensitate atunci cand mananci sau cand incerci sa palpezi zona afectata;
● Respiratie urat mirositoare - din cauza infectiei dentare, persoana care sufera de abces va experimenta o respiratie urat mirositoare, dar si un gust neplacut in cavitatea bucala;
● Aparitia inflamatiei - din cauza infectiei, tesuturile se pot inflama, lucru observat in special la gingii, care se pot inrosi, iar, in unele cazuri, chiar si la nivelul fetei;
● Sangerari - zona din cavitatea bucala in care s-a instalat abcesul este mult mai sensibila, lucru care creste sansa de aparitie a sangerarilor sau a urmelor de puroi;
● Febra - in cazul in care abcesul dentar este lasat netratat pentru o perioada mare de timp, acest lucru poate cauza aparitia febrei.
Diagnosticul abcesului dentar
Cu toate ca este important sa cunosti simptomele specifice abcesului dentar, pentru a putea determina daca te confrunti cu aceasta afectiune, diagnosticul poate fi pus doar de medic, in urma verificarii simptomelor pacientului si a unei consultatii, acesta va stabili in ce stare se afla gingiile.
Complicatii generate de abcesul gingival
In cazul in care te confrunti cu abces gingival, insa amani programarea la cabinetul medicului dentist, exista posibilitatea de a te confrunta cu unele complicatii, care iti pot pune sanatatea in pericol.
Lasat netratat, abcesul poate genera infectii ce se pot propaga in intregul organism. De asemenea, infectia poate ajunge in circulatia generala si se poate extinde spre maxilar sau poate ajunge chiar si la creier, iar in unele cazuri, poate aparea chiar si septicemia.
Chiar daca s-a spart, abcesul poate produce in continuare complicatii. De aceea, atunci cand te confrunti cu aceasta afectiune, este important sa te programezi la o consultatie, pentru ca medicul sa se asigure ca infectia nu se va raspandi.
In cazul in care experimentezi simptome precum: febra, batai rapide ale inimii, o stare generala de confuzie, dificultati la respiratie sau la inghitire si fata umflata, este necesar sa te deplasezi urgent la camera de garda, intrucat toate aceste semne sunt rezultatul unei infectii destul de grave, necesitand tratament de urgenta.
Cum se trateaza abcesul gingival
Atunci cand descoperi aparitia unui abces gingival, este recomandat sa te deplasezi la cabinetul medicului dentist, care va stabili cat de grava este problema si care iti va recomanda un tratament potrivit pentru eliminarea infectiei.
Scopul tratamentului il reprezinta eliminarea infectiei, salvarea dintelui, prevenirea complicatiilor, dar si calmarea durerilor ce pot aparea.
Eliminarea infectiei poate fi realizata si prin drenaj, procedura ce necesita o interventie chirurgicala de canal, cu rolul de a elimina din cavitatea bucala tesuturile deja afectate.
In cazul in care abcesul este cauzat de o carie dentara, poate fi necesara si o obturatie de canal, procedura ce are scopul de a elimina tesutul infectat si de a salva orice dinte afectat de infectie. In cadrul obturatiei, pulpa dintelui va fi indepartata, fara a mai fi necesara extractia dentara. Drenajul abcesului se poate realiza si printr-o incizie efectuata la nivelul tesutului, urmata de curatarea acestuia.
In urma tratamentului, medicul poate prescrie antibiotice, pentru prevenirea raspandirii infectiei, si analgezice, pentru calmarea durerilor. De asemenea, odata ajuns acasa, este recomandat sa respecti cateva regului, care te vor ajuta sa reduci durerea resimtita si sa grabesti procesul de vindecare:
● Incearca sa eviti mestecarea alimentelor pe partea afectata a gurii;
● Foloseste o periuta de dinti cu peri moi si incearca sa eviti zona afectata in timpul periajului;
● Evita sa consumi alimente foarte calde sau foarte reci.
De ce este importanta prevenirea infectiilor dentare
Cu toate ca abcesul dentar se trateaza, preventia ramane in continuare cea mai buna metoda prin care sa-ti asiguri sanatatea orala si sa previi aparitia infectiilor. Printre practicile care iti vor oferi cea mai buna protectie impotriva infectiilor, dar si cea mai buna sanatate orala se numara:
O igiena orala corespunzatoare
O igiena orala optima este cel mai bun mod prin care sa previi aparitia infectiilor si sa-ti mentii sanatatea orala. Aceasta trebuie sa fie asigurata printr-un periaj optim, realizat dimineata, seara si dupa fiecare masa, alegand o periuta si o pasta de dinti potrivite pentru nevoile tale, dar si o periuta interdentara.
De asemenea, pentru a te bucura de cele mai bune rezultate, este recomandat sa incluzi in rutina ta de ingrijire orala folosirea atei dentare, periutelor interdentare dar si clatirea cu apa de gura.
Vizite regulate la medicul dentist
O regula importanta care iti va asigura o sanatate orala buna, este programarea regulata la medicul dentist la un interval de 6 luni. Medicul va examina starea ta de sanatate orala si va efectua operatiunile standard de igienizare orala, precum detartraj si airflow.
Toate aceste masuri de preventie sunt necesare pentru a evita aparitia infectiilor orale, care pot genera, la randul lor, complicatii ce iti vor pune sanatatea in pericol sau care pot avea efecte ireversibile asupra sanatatii.
Asigura-te ca adopti reguli corecte de ingrijire orala si programeaza-te la cabinetul medicului dentist de indata ce observi ca te confrunti cu un abces gingival. Astfel, vei avea garantia evitarii unor complicatii si ca iti vei mentine sanatatea orala.
Sursa Foto: Shutterstock
Postări Recente
-
Utilizarea corecta a atei dentare si a dusului bucal
Ata dentara si dusul bucal sunt doua instrumente esentiale pentru sanatatea cavitatii bucale si a da …21.10.2022 -
Recomandari pentru sanatatea orala a persoanelor in varsta
Sanatatea, la modul general, poate fi definita ca o stare de buna functionare a organismului, atat d …14.10.2022 -
Curatarea limbii – ce beneficii are si cum o faci eficient
Este deja bine cunoscut faptul ca igiena orala joaca un rol esential in sanatatea organismului, insa …14.09.2022