null

Pulpita dentara: cauze, tratament, metode de preventie

Sub dentina si smaltul fiecarui dinte se gaseste un tesut conjunctiv moale, care poarta numele de pulpa dentara, iar in componenta acesteia se afla anumiti nervi, vase de sange si tesut conjunctiv. Pulpita dentara este o afectiune care presupune inflamatia acestei parti a dintelui, iar atunci cand aceasta se produce, persoana in cauza va experimenta simptome specifice, precum inflamatie sau sensibilitate la alimentele calde ori dulci.

Cu toate ca aparitia pulpitei dentare este favorizata de o ampla serie de factori, aceasta poate fi tratata, iar un pacient care se confrunta cu ea isi poate redobandi calitatea vietii, prin anumite tratamente specifice. In  cele ce urmeaza, vom vorbi despre ce este pulpita dentara, simptomele acestei afectiuni, factorii de risc, diagnosticul, tratamentul si metodele de preventie a acesteia.

  • Cauzele pulpitei dentare
  • Factorii de risc care influenteaza aparitia pulpitei dentare
  • Simptomele pulpitei dentare
  • Tipurile de pulpita dentara
  • Complicatiile cauzate de pulpita dentara
  • Diagnosticul pulpitei dentare
  • Tratamentul pulpitei dentare
  • Metode de preventie 

Cauzele pulpitei dentare 

Pulpita dentara se manifesta atunci cand straturile de smalt si dentina sunt afectate, iar bacteriile patrund in pulpa, inflameaza tesuturile si cauzeaza simptomele specifice. Pulpita dentara este influentata de o serie de factori.

Trebuie mentionat, totusi, ca toate cauzele care duc la aparitia pulpitei sunt legate de o deteriorare a straturilor dentare de smalt sau dentina, degradare ce se poate produce din diferite motive. 

In primul rand, cariile sau dintii deteriorati din cauza unei igiene orale precare reprezinta un factor care poate duce la aparitia pulpitei dentare. De aceea, recomandam o igiena orala optima, realizata prin respectarea celor trei „C” ai acestui bun obicei, si anume: continua, adica nu se intrerupe niciodata mai mult de 24 de ore, corecta, prin folosirea optima a periutei de dinti si a pastei de dinti potrivite danturii tale si completa, adica prin periajul dintilor, a limbii si prin utilizarea  apei de gura, a atei dentare si a dusului bucal

Pulpita este cauzata de asemenea si de anumite leziuni ale dintilor, cum ar fi un impact puternic asupra unui dinte sau un dinte fracturat, care fac ca pulpa dentara sa fie expusa. De asemenea, bruxismul sever sau alinierea incorecta a maxilarului reprezinta alte cauze care favorizeaza  aparitia pulpitei dentare.

Factorii de risc care influenteaza aparitia pulpitei dentare 

La fel ca multe alte afectiuni dentare, si producerea pulpitei poate fi influentata de anumiti factori de risc, care cresc probabilitatea ca o persoana sa se confrunte cu o astfel de afectiune. Iata care sunt principalii: 

  • Igiena orala necorespunzatoare, precum nerespectarea perierii dintilor dupa fiecare masa;
  • Bruxism;
  • Afectiuni medicale precum diabetul;
  • Consum excesiv de zahar, de carbohidrati rafinati si de alimente care favorizeaza formarea cariilor;
  • Neefectuarea controlului periodic, la medicul stomatolog. 

Simptomele pulpitei dentare

O persoana care se confrunta cu pulpita dentara va resimti o serie de simptome specifice, care ii pot influenta calitatea vietii, prin crearea unui disconfort marit. Aceste simptome difera in functie de severitatea afectiunii si pot fi: 

  • O durere moderata, care creste in intensitate pe masura ce afectiunea se agraveaza si care poate deveni intensa, trepidanta, in cazul unei pulpite ireversibile;
  • O inflamatie dentara in jurul dintelui, care creste gradul de disconfort al persoanei suferinde;
  • O sensibilitate la consumul alimentelor sau al lichidelor calde, reci sau foarte dulci.

In cazul in care afectiunea avanseaza, iar pacientul ajunge sa se confrunte cu pulpita dentara ireversibila, simptomele se pot agrava si pot include:

  • Febra, cauzata de potentiale infectii;
  • Noduli limfatici umflati, sesizabili la palpare;
  • Halena (respiratie urat mirositoare);
  • Gust neplacut in gura. 

Tipurile de pulpita dentara

Pulpita dentara poate fi de doua feluri: 

Pulpita reversibila

Acest tip de pulpita se manifesta atunci cand pulpa dentara este doar inflamata si nu a fost afectata drastic. In aceasta etapa, persoana suferinda se va confrunta cu durere la anumiti stimuli, precum dulce, cald sau rece. In cazul pulpitei reversibile, pulpa nu este inca afectata, iar un tratament precum obturarea dentara poate ajuta persoana suferinda sa-si recapete calitatea normala a vietii. 

Pulpita ireversibila 

Acest tip de pulpita apare in urma unor complicatii produse la nivelul pulpei dentare si se produce atunci cand bacteriile au ajuns deja la aceasta. Astfel, daca tratamentul intarzie, contactul pulpei cu microorganismele poate cauza necrozarea intregului tesut. In acest caz, se recomanda un tratament endodontic, care presupune inlaturarea completa a pulpei si inlocuirea sa cu un material de obturat. In cazuri extreme, in care si dintele este afectat, poate fi necesara chiar extractia. 

Complicatiile cauzate de pulpita dentara 

In cazul in care pulpita dentara nu este tratata pentru o perioada indelungata, aceasta poate genera parodontita apicala. Parodontiul apical este un tesut aflat sub dinte, care se conecteaza cu pulpa dentara prin intermediul foramenului apical. Inflamarea acestui tesut se produce atunci cand microorganismele de la nivelul pulpei dentare patrund prin foramenul apical. 

In prima etapa a inflamarii parodontiului, pacientul va resimti durere si se va confrunta cu abcese dentare sau miscari ale dintelui. Daca este lasata netratata, infectia poate trece si prin osul alveolar, unde va cauza distrugerea ireversibila a acestuia si va favoriza aparitia de chisturi dentare.

Citeste si: Apa de gura - rol, beneficii si cum o folosesti corect

Diagnosticul pulpitei dentare

Diagnosticul pulpitei dentare este pus de medicul stomatolog in urma unor teste pentru identificarea atat a simptomelor specifice cat si a gradului de severitate al acestora.

In primul rand, pentru a stabili daca pulpa dentara poate fi salvata, medicul stomatolog se poate folosi de un stimul rece sau cald, pentru a identifica nivelul de durere resimtit de pacient si perioada in care aceasta persista.

In cazul in care durerea persista pentru o perioada mai mare de timp de la inlaturarea stimulului sau pacientul acuza dureri aparute in mod spontan, poate fi vorba despre o pulpita ireversibila. 

Dupa caz, stomatologul poate decide si sa efectueze un test electric, prin care sa identifice daca pulpa este vitala. Prin aplicarea unui mic stimul electric, medicul stomatolog va incerca sa determine gradul de vitalitate a pulpei, urmarind reactia pacientului la impuls. De asemenea, medicul mai poate aplica presiune pe dintele afectat, si daca pacientul resimte durere, probabil ca inflamatia s-a extins deja la parodontiu.

Tratamentul pulpitei dentare

Tratamentul pulpitei dentare difera, in functie de tipul pulpitei dentare manifestat de pacient. In situatia unei pulpite reversibile, se vor trata doar cauzele inflamatiei, ceea ce va duce la ameliorarea simptomelor. In cazurile cele mai frecvente, in care pulpita este cauzata de o carie, medicul stomatolog elimina zona afectata si realizeaza obturatia dentara, in urma careia pacientul nu ar mai trebui sa resimta disconfort sau durere. 

In situatia in care pacientul se confrunta cu pulpita ireversibila, se va incerca salvarea dintelui printr-o procedura numita pulpectomie, efectuata de un medic endodont. Astfel, pulpa dentara este eliminata, fara ca dintele sa fie afectat, urmand ca apoi sa se efectueze procedura de obstructie dentara a intregii zone.

In cazul in care si dintele a fost afectat de pulpita, poate fi necesara extractia.

Metode de preventie 

La fel ca multe alte afectiuni stomatologice, si pulpita dentara poate fi prevenita printr-o rutina zilnica menita sa asigure sanatatea orala.

In primul rand, este necesara o igiena orala optima, folosind cu regularitate periuta si pasta de dinti, dar si utilizand apa de gura, ata dentara, dusul bucal si periuta interdentara

De asemenea, este recomandat un control stomatologic la fiecare sase luni, pentru ca medicul stomatolog sa poata sa verifice dantura pacientului si sa depisteze anumite afectiuni la timp.

In ceea ce priveste alimentatia, sansele de aparitie a pulpitei dentare pot fi diminuate, prin reducerea consumului de dulciuri, a sucurilor care contin mult zahar si a bauturilor carbogazoase. 

De asemenea, in cazul in care se confrunta cu bruxism, pacientului ii poate fi recomandat de catre un medic specialist, folosirea unei gutiere nocturne.

Pulpita dentara este o afectiune des intalnita, insa poate fi prevenita usor, printr-o igiena orala optima.

Sursa Foto: Shutterstock 

23.09.2021 Postat de Echipa Dentamerica Distribution

Postări Recente