null

Pete albe pe dinti - cauze si solutii

Aspectul dintilor poate avea un impact semnificativ asupra stimei de sine a oricarei persoane. Dat fiind acest fapt, oamenii care doresc sa aiba o coloratie a dintilor cat mai aproape de cea ideala, mai precis, un alb uniform si pronuntat, au tendinta de a respecta cu rigurozitate igiena de curatare a danturii.

Totusi, in unele cazuri, chiar si in urma respectarii rutinei zilnice de curatare, pot aparea anumite pete de o nuanta diferita de alb, care sunt vizibile si modifica aspectul natural al dintilor, atragand toata atentia asupra lor.

In general, petele dentare nu reprezinta un motiv de ingrijorare, intrucat nu sunt permanente si nici nu se asociaza cu patologii grave. In cazul in care acestea sunt observate, programarea pentru un consult stomatologic este importanta, pentru identificarea cauzei sau cauzelor declansatoare si ajustarea rutinei de curatare sau a stilului de viata.

Cauzele posibile de aparitie a petelor albe pe dinti

Motivul exact pentru care acestea apar nu poate fi elucidat decat in urma unui consult stomatologic, intrucat doar medicul poate sa coreleze semnul clinic vizibil cu stilul de viata a pacientului.

In general, petele albe pe dinti pot fi asociate mai multor cauze posibile.

  • Fluoroza dentara - reprezinta un exces de fluor, care poate proveni de la o cantitate prea mare de fluor in apa de baut, in suplimentele alimentare sau chiar ca urmare a ingestiei de pasta de dinti ce contine fluor; este mai des intalnita la copii, dar netratata, poate aparea si la adulti;
  • Demineralizarea (decalcificarea) - poate aparea drept consecinta a unei igiene deficitare sau in urma folosirii unor produse neadecvate; procesul de aparitie a petelor albe este unul de agresiune a smaltului, din cauza placii bacteriene restante;
  • Hipoplazia de smalt - se poate produce ca urmare a unei nasteri premature, a unei nutritii deficitare in copilarie, a unor infectii netratate corespunzator sau a fumatului (in special in timpul sarcinii);
  • Dieta - consumul excesiv de alimente cu un pH acid si/sau cu un continut mare de zahar;
  • Refluxul gastroesofagian - creste cantitatea de pH acid in cavitatea bucala. 

Care sunt optiunile de tratament pentru petele albe 

In urma consultului stomatologic, dupa ce a fost depistata cauza exacta sau probabila a aparitiei petelor albe, medicul poate stabili una sau mai multe optiuni terapeutice, cu scopul de a reduce intensitatea acestora sau pentru a determina disparitia lor.

Printre optiunile terapeutice disponibile se afla:

1. Ajustarea produselor de curatare

Uneori, poti sa intampini probleme in alegerea produselor de curatare potrivite nevoilor tale. Astfel, un pas crucial pe care trebuie sa il faci este sa intrebi medicul stomatolog ce fel de produse ar trebui sa modifici sau sa adaugi in rutina ta zilnica de curatare. 

Ca principiu general valabil, o rutina de curatare trebuie sa inceapa cu un periaj corect, realizat cu o periuta (ex: peri moi in patologii gingivale) si o pasta de dinti potrivite varstei (pentru adulti sau pentru copii). 

Pasta de dinti Biosmalto pentru dinti sensibili - contribuie la repararea si remineralizarea smaltului si a dentinei

Pasta de dinti Biosmalto Junior (pentru copii) - contribuie la repararea si remineralizarea smaltului si a dentinei

Pentru completarea periajului si indepartarea completa a placii, se folosesc apa de gura si ata dentara sau dusul bucal. 

Apa de gura Biosmalto pentru dinti sensibili - contribuie la repararea si remineralizarea smaltului si a dentinei

2. Microabraziunea smaltului 

Acest procedeu este unul dintre cele mai folosite. Se realizeaza prin inlaturarea unor mici suprafete din smalt, corespunzatoare petelor. De cele mai multe ori, medicul recomanda albirea dintilor dupa microabraziune, cu scopul aducerii smaltului la o culoare uniforma. 

3. Albirea dintilor 

Albirea dintilor se poate realiza de prima intentie sau ca suplinire a procesului de microabraziune a smaltului. 

Cel mai indicat mod de albire este cel profesional, realizat de catre medicul stomatolog, in cadrul cabinetului. Totusi, in cazul in care nu iti doresti sa iti albesti dintii in clinica, exista anumite produse de albire disponibile (ex: plasturi, paste de dinti) pe care le poti folosi acasa.

Pasta de dinti pentru albire Yotuel ajuta la protejarea smaltului de eroziunile acide si imbunatateste rezistenta acestuia.

4. Aplicarea fluorului topic 

In cazul hipoplaziei de smalt, cea mai buna optiune este aplicarea fluorului pe zonele afectate. Acest procedeu incurajeaza formarea smaltului si uniformizeaza coloratia dintilor.

5. Aplicarea compozitului 

Aceasta optiune de tratament este folosita tot in cazul hipoplaziei de smalt, in special al celei care a determinat aparitia unor cavitati. Compozitul este aplicat in spatiile de smalt afectat si, astfel, ofera dintilor un aspect uniform.

6. Aplicarea fatetelor dentare 

Aceasta tehnica nu este, probabil, la fel de folosita precum restul optiunilor terapeutice, intrucat costul ei poate fi unul crescut. De asemenea, este obligatoriu ca aplicarea fatetelor sa fie realizata in clinica, de catre medicul stomatolog.

Totusi, ea ramane o metoda extrem de eficienta prin care se uniformizeaza complet suprafetele dentare, aducandu-se, astfel, coloratia dintilor la una normala.

Metode de preventie 

Chiar daca, de multe ori, aparitia petelor albe este inevitabila si tratamentele tintite asupra mascarii lor raman singurele solutii, anumite masuri de profilaxie pot fi, totusi, utile in scaderea cat mai mult a riscului de aparitie. 

Metodele de preventie pot fi aplicate de catre oricine si constau in ajustarea obiceiurilor igieno-dietetice (curatarea danturii si optarea pentru anumite alimente).

1. Reducerea consumului de alimente acide si dulci 

Consumul alimentelor cu pH acid sau a celor cu continut crescut de zahar poate favoriza aparitia petelor albe pe dinti. Astfel, reducerea consumului acestora sau eliminarea completa a unor produse (ex: sucurile carbogazoase) reprezinta metode extrem de utile de reducere a riscului de aparitie.

2. Testarea nivelului de fluor din apa 

Desi poate parea o metoda exagerata, la prima vedere, testarea anuala a nivelului de fluor din apa este o masura eficienta pentru estimarea cantitatii de fluor ingerata. In cazul in care acest nivel se dovedeste a fi unul ridicat, atunci probabilitatea ca petele albe de pe dinti sa fie cauzate de o ingestie excesiva de fluor este una mare. 

3. Adoptarea si respectarea unei rutine corecte de curatare a dintilor

Cel mai eficient mod de preventie a depunerii placii dentare si a agresiunii acesteia asupra smaltului este curatarea de cel putin doua ori pe zi a dintilor. Durata periajului trebuie sa fie mai mare decat cele 2 minute clasice, sa implice miscari repetitive, dar blande si sa fie acoperite toate suprafetele dentare si spatiile interdentare. 

De asemenea, produsele folosite trebuie ajustate la necesitatile individuale si, de preferat, alese la recomandarea medicului stomatolog.

Astfel, petele albe pe dinti reprezinta o afectiune a danturii si pot avea un impact negativ asupra aspectului acesteia. Adresarea cat mai timpurie a problemei, implementarea schemei terapeutice recomandate de catre medic si aplicarea masurilor de preventie chiar si dupa ce petele au disparut sunt masuri eficiente, care pot readuce starea normala a smaltului si increderea de sine. 

Sursa foto: Dentamerica Distribution

Postări Recente