Fluoroza dentara - ce este, cauze, tratament, metode de preventie
Fluoroza dentara reprezinta consumul excesiv de fluor in timpul perioadei de crestere a unui copil, afectiune identificabila prin modificarile de aspect la nivelul dintilor, in special prin coloratia acestora. Desi fluoroza nu este o patologie propriu-zisa, lasata netratata, aceasta poate conduce la aparitia anumitor complicatii nedorite. In schimb, daca este adresata medicului stomatolog inca de la primele simptome, evolutia ei poate fi sistata si aspectul dintilor poate reveni la normal, cu ajutorul optiunilor terapeutice disponibile.
In cazul in care ai sesizat o modificare a aspectului dintilor copilului tau, este important ca primul pas pe care il parcurgi sa fie programarea unei consultatii stomatologice. Astfel, medicul poate evalua starea de sanatate a danturii lui si poate exclude alte patologii mai serioase, ce pot avea manifestari similare.
Care sunt cauzele aparitiei fluorozei dentare
Dat fiind faptul ca fluoroza dentara este o afectiune ce apare numai la copiii cu varste sub opt ani, principala cauza de dezvoltare a ei este ingestia excesiva de fluor in perioada anterioara aparitiei dintilor permanenti.
Un consum ridicat de apa ce contine cantitati mari de fluor, o ingestie frecventa a pastei de dinti cu fluor sau administrarea suplimentelor cu fluor atunci cand dintii permanenti inca nu au erupt reprezinta factori de risc pentru fluoroza dentara. Motivul pentru care fluoroza apare la copiii de pana in opt ani este, de multe ori, legat de faptul ca tendinta de ingestie a pastei de dinti se petrece in special la copiii de varste mici.
Manifestari in fluoroza dentara
Tabloul clinic in fluoroza dentara este unul centrat in jurul aspectului danturii, nefiind prezenta durerea sau o alta simptomatologie care sa creeze un grad ridicat de disconfort. Din acest motiv, fluoroza nu este considerata a fi o patologie propriu-zisă, ci mai mult un defect estetic.
Printre semnele specifice fluorozei dentare se numara:
- Decolorari sau hiperpigmentari (galben-brune) sub forma de pete la nivelul smaltului;
- Cavitati la nivelul smaltului;
- Smalt cu aspect friabil.
Aspectul danturii este folosit pentru a indica gradul de severitate al fluorozei. Astfel, acesta orienteaza procesul diagnostic si, implicit, atitudinea terapeutica adoptata.
Tratamentul fluorozei dentare
De multe ori, gradul de severitate al fluorozei dentare nu este unul ridicat si manifestarile nu creeaza un disconfort deosebit, astfel ca nu este nevoie de un tratament tintit, ci doar trebuie urmarita evolutia ei.
Pentru a te asigura ca starea danturii copilului nu evolueaza catre un grad de severitate mai avansat, este important sa il inveti cum sa efectueze periajul corect si sa il supraveghezi pana deprinde pasii unei rutine corecte. De asemenea, nu uita sa intrebi medicul stomatolog ce produse adaptate nevoilor lui ar fi bine sa adaugi in rutina de curatare.
In timpul periajului, este important pentru copilul tau sa tina cont de anumite aspecte:
- Periajul sa fie efectuat de cel putin doua ori pe zi;
- Durata periajului sa fie mai mare decat clasicele doua minute;
- Miscarile folosite sa fie repetitive, dar blande;
- Sa fie acoperite toate suprafetele dentare;
- Sa nu fie neglijate spatiile interdentare si cele situate intre gingii si baza dintilor.
Pasta de dinti folosita pentru periaj ar trebui sa fie una special adaptata pentru copii. In plus, in cazul in care au fost depistate deja semne ale fluorozei, este extrem de important ca aceasta sa nu contina fluor.
In cazul in care sunt identificate semne de fluoroza agresiva la nivelul dintilor, in special al celor din fata, se poate opta pentru implementarea uneia sau mai multor optiuni terapeutice. Printre acestea se pot numara:
- Albirea dintilor - la inceput, aspectul de fluoroza este si mai evident, apoi coloratia se uniformizeaza;
- Aplicarea fatetelor dentare - mascheaza complet aspectul modificat al danturii;
- Aplicarea de compozit la nivelul zonelor ce au dezvoltat mici cavitati;
- Microabraziunea.
Optarea pentru o anumita interventie se realizeaza doar in cazul in care gradul de afectare de la nivelul danturii este unul mare si numai la indicatia medicului stomatolog.
Metode de preventie
Cea mai buna abordare in cazul fluorozei dentare este profilaxia. Chiar si in cazul in care au fost depistate semne de afectare la nivelul smaltului dintilor, metodele aplicate cu scopul preventiei pot fi extrem de utile in mentinerea efectului unor eventuale interventii terapeutice sau, pur si simplu, pentru impiedicarea evolutiei nefavorabile a fluorozei.
Metodele de preventie utile includ:
- Incurajarea copilului spre efectuarea corecta a periajului;
- Supravegherea copilului in timpul periajului - atat pentru asigurarea implementarii unei rutine corecte, cat si cu scopul impiedicarii ingestiei accidentale sau intentionate de pasta de dinti cu fluor;
- Inlocuirea pastei de dinti cu fluor cu una fara fluor;
- Folosirea unei cantitati potrivite de pasta de dinti;
- Asezarea produselor cu fluor (ex: pasta de dinti si apa de gura a parintilor) in afara razei de vedere a copiilor.
In concluzie, fluoroza dentara este o afectiune ce interfereaza cu aspectul danturii, dar care nu se asociaza cu un tablou clinic ce prezinta o simptomatologie deranjanta pentru copil. Gradul de severitate al afectarii smaltului difera, iar in functie de acesta, se poate opta sau nu pentru o interventie stomatologica. Metodele de preventie raman cele mai eficiente moduri atat de combatere a aparitiei fluorozei, cat si de sistare a evolutiei unei forme existente.
Sursa foto: Dentamerica Distribution, Shutterstock
Postări Recente
-
Utilizarea corecta a atei dentare si a dusului bucal
Ata dentara si dusul bucal sunt doua instrumente esentiale pentru sanatatea cavitatii bucale si a da …21.10.2022 -
Recomandari pentru sanatatea orala a persoanelor in varsta
Sanatatea, la modul general, poate fi definita ca o stare de buna functionare a organismului, atat d …14.10.2022 -
Curatarea limbii – ce beneficii are si cum o faci eficient
Este deja bine cunoscut faptul ca igiena orala joaca un rol esential in sanatatea organismului, insa …14.09.2022