Eruptia dentara la bebelusi – primii pasi catre un zambet sanatos
Aparitia primilor dinti la copii poate reprezenta o perioada plina de provocari pentru parinti. Eruptilor dintilor incepe in jurul varstei de 6 luni si se incheie la aproximativ 3 ani. Dentitia copilului consta in 20 de dinti, care mai sunt cunoscuti si sub denumirea de „dinti de lapte”, deoarece acestia nu sunt permanenti. Incepand cu varsta de 6 ani, dintii de lapte vor cadea, iar in locul acestora va aparea dentitia definitiva, ce consta in 32 de dinti.
Dezvoltarea dentitiei incepe inca din perioada sarcinii. Astfel, in a sasea saptamana de sarcina se formeaza mugurii dintilor, care vor duce la formarea dintilor de lapte. Primii dinti care isi fac aparitia sunt incisivii centrali de pe arcada inferioara. Ulterior, se contureaza si incisivii centrali de pe arcada superioara. Pana la varsta de 1 an, sunt formati atat incisivii centrali, cat si incisivii laterali, pe ambele arcade. Incisivii au rol in procesul de muscare al alimentelor.
In ceea ce priveste caninii, acestia apar dupa incisivi si isi definitiveaza evolutia in jurul varstei de 2 ani. Caninii au un rol esential in mestecare, ei contribuind la maruntirea alimentelor.
Urmatorii dinti care apar sunt molarii, dintre care molarii 2 sunt ultimii care isi finalizeaza cresterea, in jurul varstei de 2 ani si jumatate. Molarii sunt cei care faramiteaza alimentele. Astfel, la finalul procesului de mestecare, continutul alimentar este de forma unei paste.
In ceea ce priveste ordinea eruptiei dentitiei, dintii arcadei inferioare se formeaza inaintea dintilor de pe cea superioara. De asemenea, la fete dintii apar mai repede decat la baieti.
Aparitia dintilor este de cele mai multe ori asociata cu senzatia de disconfort la nivel gingival. Ca urmare, bebelusul poate manifesta:
- iritabilitate;
- agitatie;
- salivare abundenta;
- edem si roseata la nivelul gingiei;
- sensibilitate gingivala;
- atingeri frecvente ale obrajilor sau ale urechilor (pot indica si prezenta otitei);
- scaderea apetitului.
Pentru a ameliora disconfortul pe care il resimte, bebelusul poate introduce degetul sau alte obiecte in gura. De aceea, este important a supraveghea cu atentie copilul, cu scopul de a evita posibilele accidente.
Disconfortul copilului poate fi ameliorat prin realizarea unui masaj usor cu degetele. Totodata, este indicat a consulta medicul stomatolog si a urma indicatiile acestuia. Astfel, medicul poate recomanda folosirea:
- unguentelor cu rol analgezic;
PrimiDenti - Gel pentru ameliorarea durerilor gingivale
- analgezicelor administrate oral;
- jucariilor gingivale moi (ajuta daca sunt pastrate cateva minute la frigider, pentru ca ajuta in reducerea inflamatiei);
- inel gingival.
Este foarte important ca igiena dentara sa fie mentinuta inca de la aparitia primului dinte. Consulta medicul stomatolog pentru a obtine cele mai bune indrumari. Este indicat ca prima vizita la medic sa se efectueze inaintea varstei de 1 an, imediat dupa aparita incisivilor. Ulterior, este indicat ca vizitele sa fie realizate la intervale regulate.
Aparitia dintilor ar trebui sa fie insotita si de implementarea unor reguli in ceea ce priveste curatarea acestora. Astfel, se recomanda perierea cu o pasta de dinti special conceputa pentru copii. Aceasta pasta de dinti furnizeaza cantitatea de fluor necesara mentinerii sanatatii smaltului dentar. In plus, compozitia sa o face usor de utilizat, datorita aromei si mirosului placut.
Periuta de dinti aleasa este foarte importanta pentru o curatare eficienta. Se recomanda utilizarea unei periute cu peri moi si desi. In acest fel, se asigura indepartarea placii bacteriene intr-un mod facil, fara a determina aparitia leziunilor gingivale.
Baby - Periuță de dinți pentru bebeluși
Pasta de dinti Curasept Biosmalto Baby-Kid fara fluor (6 luni-6 ani)
Curatarea dentitiei si a gingiei este indicat a se efectua dupa fiecare masa. Prin aceasta, este descurajata multiplicarea bacteriilor. Pentru o curatare eficienta pot fi folosite periutele de dinti cu peri sau cele confectionate dintr-un material moale de silicon. Inainte de eruptia dintilor, ingrijirea gingiilor se poate face cu un material textil moale imbibat cu glicerina.
De asemenea, regimul alimentar al bebelusului are un rol principal in mentinerea sanatatii dentare. Este indicat a se evita consumul alimentelor cu un continut ridicat de zaharuri. Acestea determina distrugerea smaltului dentar si cresc riscul de aparitie a cariilor, prin crearea unui mediu acid in cavitatea bucala.
Ingrijirea corespunzatoare a dintilor de lapte este esentiala pentru ca in viitor bebelusul sa aiba o dantura cat mai sanatoasa. Chiar daca dintii de lapte vor cadea, modul in care acestia se dezvolta si in care sunt ingrijiti determina si modul de evolutie al dintilor permanenti. Obiceiurile alimentare si de igiena pe care un copil le deprinde de mic sunt cele care ii vor modela viata si ca adult. Prin urmare, grija pentru o dantura sanatoasa si frumoasa incepe chiar din primul an de viata al copilului.
Sursa foto: Dentamerica Distribution
Postări Recente
-
Utilizarea corecta a atei dentare si a dusului bucal
Ata dentara si dusul bucal sunt doua instrumente esentiale pentru sanatatea cavitatii bucale si a da …21.10.2022 -
Recomandari pentru sanatatea orala a persoanelor in varsta
Sanatatea, la modul general, poate fi definita ca o stare de buna functionare a organismului, atat d …14.10.2022 -
Curatarea limbii – ce beneficii are si cum o faci eficient
Este deja bine cunoscut faptul ca igiena orala joaca un rol esential in sanatatea organismului, insa …14.09.2022