Dinti sensibili - cauze, ce inseamna, tipuri, preventie, tratament
Durerile de dinti sunt printre cele mai comune motive pentru care pacientii se prezinta la medicul stomatolog, insa cauzele lor pot fi multiple. Prezenta unei carii dentare, a unui abces, o afectiune a urechii, sensibilitatea dentara sunt doar cativa dintre factorii declansatori ai disconfortului. In articolul de astazi, discutam despre una dintre cele mai intalnite cauze: sensibilitatea dentara, o problema care trebuie tratata la timp si in mod corect.
● Simptome si tipuri de sensibilitate a dintilor
● Originea sensibilitatii pulpare
● Originea sensibilitatii dentare - de ce apare
● Cauzele care duc la sensibilitatea dentara
● Diagnostic
● Cum poti trata si preveni sensibilitatea dentara
Simptome si tipuri de sensibilitate a dintilor
Durerea intensa, ascutita, de scurta durata si care apare in zona unui dinte sau a unei suprafete mai mari este primul semn al sensibilitatii dentare. De regula, aceasta durere se declanseaza atunci cand dintii iau contact cu:
● alimente dulci/ acre;
● alimente/ bauturi reci;
● alimente/ bauturi fierbinti;
● aerul rece pe care il inspiri.
Este important sa stim ca exista doua tipuri de sensibilitate a dintilor: sensibilitatea dentara (hipersensibilitate dentinara) si sensibilitatea pulpara. Despre acestea vom discuta in cele ce urmeaza.
Originea sensibilitatii pulpare
In interiorul fiecarui dinte se gaseste un tesut conjunctiv moale, numit pulpa dentara. Aceasta este alcatuita din celule, fibre, vase, nervi si substanta fundamentala. Pulpa dentara este puternic vascularizata si prezinta importanta deosebita pentru sanatatea dintilor: hraneste dintele, il protejeaza, are rol senzorial si avertizeaza asupra stimulilor nocivi. Una dintre reactiile aparute la nivelul pulpei dintelui o reprezinta sensibilitatea pulpara. Aceasta afecteaza, de obicei, un singur dinte, iar cauzele pot fi: fisura sau fractura unui dinte, o carie dentara, o infectie, o plomba care trebuie schimbata, presiunea excesiva prin inclestarea dintilor sau bruxismul (numit in mod popular „scrasnirea dintilor”). De asemenea, sensibilitatea pulpara poate aparea atunci cand straturile protectoare ale dintelui sunt compromise, ceea ce permite bacteriilor sa intre in pulpa, provocand inflamarea sa.
Originea sensibilitatii dentare - de ce apare
Avand simptome asemanatoare cu sensibilitatea pulpara, dar cauze diferite, sensibilitatea dentara poate aparea ca urmare a doi factori: demineralizarea smaltului si retragerea gingivala.
Ce este demineralizarea smaltului
Pulpa dentara este protejata la exterior prin tesutul dur, calcificat, numit dentina. La nivelul coroanei dintelui, dentina este, la randul ei, protejata la exterior de un strat extrem de rezistent de smalt - un tesut dur, mai gros spre varful dintelui si mai subtire la nivelul gingiei si care nu contine vase de sange sau nervi. La nivelul radacinilor, dentina este acoperita de un strat subtire de cement dentar. Cand acestea incep sa se distruga, stimulii externi chimici sau termici (alimente calde, reci, dulci, acre) ajung pana la nivelul terminatiilor nervoase din interiorul canaliculelor dentinare, aflate la nivelul dentinei, si astfel apare durerea.
Ce este retractia gingivala
Sensibilitatea dintilor poate fi primul simptom al retragerii gingivale, o afectiune care apare atunci cand marginea tesutului gingiilor se retrage, expunand o parte din suprafata radacinilor dintilor. Astfel, se formeaza leziuni care permit acumularea bacteriilor ce pot cauza diferite boli.
Cauzele care duc la sensibilitatea dentara
Indiferent ca vorbim de o sensibilitate dentara manifestata ca urmare a demineralizarii smaltului sau a retractiei gingivale, exista o serie de factori care, in timp, duc la instalarea durerilor. Printre cei mai comuni factori putem aminti:
● Periajul dentar agresiv si excesiv si utilizarea unei periute cu peri foarte duri pot inflama si leza tesutul gingival, favorizand retractia lui;
● Bruxismul poate crea presiuni foarte mari asupra dintilor, favorizand retractia gingiei si sensibilitatea dentara;
● Consumul alimentelor si bauturilor acide, care pot schimba pH-ul cavitatii bucale, poate duce, in timp, la eroziunea dentara, adica la uzura si disolutia smaltului;
● Afectiunile gingivale prelungite, gingivita sau boala parodontala;
● Anumite tratamente dentare, cum ar fi detartrajul, tratamentul cariilor adanci - insa in cazul acestei situatii, durerea dispare in 2-3 zile de la incheierea procedurii;
● Igiena orala precara poate duce la aparitia gingivitei, stare care se caracterizeaza prin sensibilitate dentara si inflamarea gingiilor din cauza prezentei placii;
● Nerespectarea indicatiilor oferite de medic dupa efectuarea unui detartraj sau a unei proceduri de albire a dintilor.
Diagnostic
Desigur ca, pentru a reduce simptomele, este nevoie sa afli tipul de sensibilitate care produce durerea. In unele situatii, disconfortul poate aparea ca raspuns al unei carii dentare, al unui dinte fracturat sau al unei obturatii mobile. Un examen stomatologic va clarifica diagnosticul. Asa ca primul pas in tratarea problemei incepe cu vizita la medicul stomatolog, caruia ii vei descrie exact ce simptome prezinti. Acestal va identifica atat cauzele, cat si pasii pe care ii ai de urmat in continuare.
Cum poti trata si preveni sensibilitatea dentara
Cunoscand cauzele care duc la aparitia sensibilitatii dentare, ne putem da seama si care sunt masurile de tratament si preventie. Pentru a atenua disconfortul si pentru a imbunatati sanatatea dintilor, este necesar sa eliminam, pentru un timp, din rutina zilnica, factorii care favorizeaza sensibilitatea si sa adoptam obiceiuri noi:
Foloseste o periuta de dinti cu peri moi
Pentru a ne pastra dantura sanatoasa, nu este suficient sa ne spalam de doua ori pe zi, importanta este tehnica pe care o aplicam . Un periaj agresiv sau dimpotriva, unul superficial, folosirea unei periute nepotrivite pentru mult timp pot duce la o hipersensibilitate dentara. De aceea, primul lucru pe care il poti face acasa este sa folosesti o periuta cu peri moi sau una hidrosonica, avand senzori de presiune si programe speciale pentru curatarea dintilor sensibili. Periuta Hydrosonic PRO de la Curaprox ofera solutia, deoarece, pe langa capetele „power” si ”single”, folosite pentru dinti normali, ea vine la pachet si cu un capat „sensitive”, special conceput pentru un periaj extrem de bland, dar totodata eficient. Cu filamente extra-moi, CUREN® curata in profunzime dintii si spatiile interdentare, unde bacteriile patrund foarte usor si, in acelasi timp, protejeaza gingiile sensibile, inflamate sau afectate de parodontoza.
Vezi oferta noastra pentru periuta electrica Curaprox Hydrosonic PRO
De asemenea, periuta hidrosonica Black is White de inalta performanta curata locurile greu accesibile dintre dinti si, in plus, datorita programului special „soft”, dedicat dintilor sensibili, periajul este facut bland, dar eficient, fara sa irite gingiile.
Vezi oferta noastra pentru periuta de dinti electrica Curaprox Black is White
Daca vrei sa optezi pentru periutele simple, gama Curaprox ofera trei variante: Ultra Soft, Super Soft si Soft. Dintre acestea, recomandate sunt:
● Periuta Ultra Soft - 5460 peri, este recomandata celor cu gingii sensibile, care necesita un periaj foarte delicat;
● Periuta Super Soft - 3960 peri - pentru cei care doresc un pic mai multa rezistenta din partea periutei de dinti si mai multa grija pentru gingie, comparativ cu o periuta normala.
● Periuta soft -1560 peri pentru persoanele care au utilizat in trecut o periuta hard.
Vezi gama noastra de periute pentru dinti sensibili
Foloseste paste de dinti desensibilizante
Pastele de dinti desensibilizante contin, de regula, substante active care amelioreaza disconfortul provocat de sensibilitatea dentara si, in acelasi timp, pot stimula procese precum remineralizarea. Pasta de dinti Caries Biosmalto este special conceputa pentru a remineraliza puternic smaltul si dentina. De asemenea, previne sensibilitatea dentara, datorita celor trei substante functionale, inovatoare, bazate pe materiale biomimetice, biocompatibile si bioactive, ce contribuie la repararea si remineralizarea smaltului si a dentinei. Substantele functionale din Curasept Biosmalt au proprietati chimice, fizice, morfologice si mecanice similare celor ce apar in prezenta unui tesut biologic natural, de aceea poate fi utilizata pentru o aplicatie biomedicala specifica, fara a provoca efecte toxice asupra sistemului biologic.
Vezi oferta noastra pentru pasta de dinti pentru remineralizare Curasept Biosmalt
Periaza dintii corect
Asa cum am mentionat anterior, periajul agresiv, dar si cel orizontal, pot deteriora prismele de smalt de la nivelul dintelui si astfel apare sensibilitatea dentara, motiv pentru care este important ca igiena orala sa fie facuta corespunzator. Periajul dintilor din partea frontala se realizeaza prin miscari blande, verticale, iar pentru restul suprafetelor, miscarile pot fi orizontale. De asemenea, pentru a evita riscul aparitiei retractiilor si eroziunilor in anumite zone, dimineata poti incepe cu spalatul dintilor de pe un maxilar, continuand cu urmatorul, iar seara poti incepe periajul de pe celalalt. Atunci cand incepi sa periezi dintii, tendinta este sa insisti pe zona cu care incepi, iar spre final, periajul sa fie mai superficial. De aceea, este important sa acorzi atentie constanta pe parcursul celor 2-3 minute de curatare. In plus, o buna igiena orala presupune respectarea celor „3C”:
● continua - nu se intrerupe niciodata mai mult de 24 de ore;
● corecta - folosirea corecta a periutei si a pastei de dinti potrivite danturii tale;
● completa - curatarea dintilor, periajul lingual, utilizarea atei dentare, a apei de gura sau a dusurilor bucale.
Desi nu este o boala, sensibilitatea dentara poate cauza dureri. Ameliorarea lor si tratarea problemei sunt posibile atat printr-o igiena orala corecta, dar si cu ajutorul medicului stomatolog specialist.
Sursa foto: Shutterstock
Postări Recente
-
Utilizarea corecta a atei dentare si a dusului bucal
Ata dentara si dusul bucal sunt doua instrumente esentiale pentru sanatatea cavitatii bucale si a da …21.10.2022 -
Recomandari pentru sanatatea orala a persoanelor in varsta
Sanatatea, la modul general, poate fi definita ca o stare de buna functionare a organismului, atat d …14.10.2022 -
Curatarea limbii – ce beneficii are si cum o faci eficient
Este deja bine cunoscut faptul ca igiena orala joaca un rol esential in sanatatea organismului, insa …14.09.2022