null
Demineralizarea dintilor: cauze si solutii de tratare

Demineralizarea dintilor: cauze si solutii de tratare

Aparitia cariilor dentare, atat in cazul adultilor, cat si al copiilor, nu are loc fara semne incipiente, iar erodarea stratului superficial de smalt este cel mai elocvent dintre acestea. Aparut in urma actiunii acide a numerosi factori externi, acest fenomen necesita diagnosticul medicului stomatolog si impune prescrierea unui tratament care sa restaureze concentratia optima de fluor. Stilul de viata individual, precum si mostenirea genetica a fiecaruia dintre noi sunt factori importanti in aparitia si in evolutia acestei probleme.   

Vezi AICI oferta noastra pentru produse de IGIENA ORALA

Ce este demineralizarea dintilor

Primul indicator al faptului ca dintele incepe sa manifeste o scadere a nivelului optim de fluor din structura interna este reprezentat de aparitia unor pete albe la suprafata sa. Textura petelor va fi la inceput una aderenta, iar contrastul dintre acestea si textura sticloasa a restului dintelui le face usor de observat. Ulterior, intinderea acestor pete va fi tot mai mare, fiecare dintre ele va capata o porozitate tot mai accentuata, iar aspectul va fi unul tot mai calcaros. Deseori, cei a caror dantura este afectata de demineralizare vor acuza dureri sau senzatie de sensibilitate la ingerarea bauturilor prea calde sau prea reci. Pe masura ce vizita la medicul stomatolog este amanata, petele de pe suprafata dentara se inchid la culoare. Acest fapt indica accentuarea fenomenului de demineralizare a dintilor si avansul acesteia cat mai mult in profunzimea structurii interne. 

Obiceiurile adultilor, precum consumul abundent de cafea sau fumatul excesiv, agraveaza fenomenul de innegrire a petelor aparute in smalt. Fara a fi, in sine, o afectiune medicala, demineralizarea dintilor duce la imbolnavirea si deteriorarea acestora, prin erodarea severa a suprafetei, afectarea profunda a dentinei si favorizarea aparitiei cariilor. Copiii reprezinta o categorie afectata in mod deosebit de demineralizarea dintilor, din cauza prejudecatii manifestate de parinti cu privire la rigoarea curatarii danturii. Neglijarea igienei se manifesta, in multe cazuri, cu ceva timp inainte de formarea danturii complete, inca de la momentul in care erup primii dinti de lapte. Parerea conform careia primii dinti care erup nu necesita grija zilnica duce la pierderea lor prematura, iar aceasta, la randul ei, pune in pericol formarea unei danturi definitive, crescute pe o fundatie sanatoasa. 

Vezi categoria noastra de APA DE GURA

Care sunt cauzele acestui fenomen

Pusa fie pe seama unui regim alimentar dezorganizat, fie pe practicarea unei igiene precare, demineralizarea dintilor are, in realitate, cauze mai numeroase si mai complexe. Determinarea corecta a acestora si oferirea unui diagnostic precis pentru fiecare caz se fac doar de medicul stomatolog. Cunoasterea istoricului medical al pacientilor prezinta un avantaj in demersul de a stabili cauza specifica a demineralizarii unei danturi. Dintre cauzele  care duc la aparitia demineralizarii enumaram:

aportul mare de acid citric: recomandate de nutritionisti, portocalele, mandarinele sau lamaile au proprietatea nefasta de a ataca smaltul dintilor si de a eroda calciul acestuia. Acelasi efect este dat si de sucul obtinut din aceste fructe;

consumul ridicat de zahar: cantitatea mare de zaharuri, obtinute prin fermentarea zaharului din alimente sau prin consumul de dulciuri contribuie decisiv la reducerea mineralelor din structura dintilor;

o dieta bogata in lactate fermentate: cresterea pH-ului din cavitatea bucala este strans legata de momentul de dupa consumarea unor alimente precum iaurtul, laptele batut sau chefirul;

preferinta pentru bauturi acidulate: acidifiantii din racoritoarele sintetice sau acizii din hameiul de bere ataca direct smaltul dintilor, cu efecte puternice in cazul unui consum frecvent si exagerat;

problemele de digestie: aparitia zonelor demineralizate pe suprafata dintilor poate fi pusa in legatura si cu refluxul gastrointestinal, care provoaca aciditate stomacala;

placa bacteriana: depusa din abundenta pe dinti si neindepartata periodic, placa bacteriana poate favoriza atingerea unei aciditati ridicate, ce afecteaza puternic integritatea dintilor.

Vezi categoria noastra de PASTA DE DINTI

Ce metode de preventie ai la dispozitie

Demineralizarea dintilor poate afecta pe oricine, dar integritatea danturii tale, pe termen lung, depinde de o minima preventie si de vizitele frecvente la medicul stomatolog. O alimentatie precauta ajuta la mentinerea unui nivel normal de aciditate, care sa nu cauzeze sau sa nu agraveze demineralizarea dintilor. Igiena exemplara, insa, are o importanta radicala in combaterea factorilor care duc la demineralizarea dintilor. Un aspect care poate face obiectul unei schimbari majore, din acest punct de vedere, este tipul de pasta de dinti pe care il folosesti alaturi de membrii familiei tale. 

Cu o formula speciala, gama Curasept Biosmalto reprezinta rezultatul a sapte ani de cercetare si a numeroase teste clinice. Substantele functionale cu proprietati chimice, fizice si morfologice, apropiate de cele ale structurii naturale a dintelui, stimuleaza remineralizarea, in mod similar cu producerea acestui proces in prezenta unui tesut biologic natural. Printre componentele ce alcatuiesc pasta de dinti se numara carbonatul, ce are capacitatea de a realiza ioni activi, magneziul, care favorizeaza nuclearea si strontiul, care stabilizeaza faza minerala inca din stadiul incipient. 

Cu ajutorul chitosanului, eliberarea componentelor active se face pe o perioada cat mai lunga de timp, iar fluoridele intaresc faza minerala. Astfel, prin interactiunea substantei active cu smaltul si cu dentina, aceasta ajuta la remineralizarea si la repararea dintilor. Efectul deplin al pastei de dinti cu substante functionale biomimetice, biocompatibile si bioactive se manifesta prin utilizarea ei in sinergie cu o apa de gura cu proprietati similare. Astfel, proliferarea placii si recidiva efectului de demineralizare sunt inhibate pe termen lung.

Igiena orala este cel mai bun aliat in lupta cu demineralizarea dintilor. Mentinerea unor obiceiuri sanatoase si mai ales utilizarea unor produse inovatoare ne pot tine la distanta de aceasta problema stomatologica.

Credit foto: Dentamerica Distribution

11.08.2020 Postat de Echipa Dentamerica Distribution

Postări Recente