null

Reguli de igiena orala pentru cei mici-cum ii inveti sa aiba grija de dintii lor

Rutina spălatului corect pe dinti este importanta nu doar pentru mentinerea sanatatii orale ci si pentru sanatatea intregului organism, deoarece exista corelatii intre afectiuni ale cavitatii bucale si probleme ale tubului digestiv sau chiar afectiuni cardiace. Un copil care se spala pe dinti va fi un adult cu o dantura sanatoasa, iar regulile igienei orale este bine sa fie invatate inca de la varste fragede.

Deprinderea acestui obicei presupune un proces continuu de invatare. Copilul nu trebuie sa faca lucrurile mecanic, ci sa inteleaga importanta ingrijirii dintilor. Asadar, joci un rol esential pentru ca spalatul pe dinti dimineata, la pranz si seara sa fie deprins in mod corect. In continuare, iti recomandam cateva reguli pentru igiena orala la copii si modul in care poti transforma periajul intr-o activitate atractiva.  

Importanta igienei orale la copii

Inainte de a-i arata copilului cum se face igienizarea cavitatii bucale, intreaba medicul dentist,  daca periajul pe care tu il faci este corect. Ca sa eviti curatarea constanta in dreptul acelorasi dinti, dimineata incepi cu spalatul dintilor de pe un maxilar si seara, de pe celalalt. Astfel, poti evita riscul aparitiei retractiilor si al eroziunilor dentare. Periajul se realizeaza prin miscari verticale dinspre gingie spre marginea dintilor in partea frontala, iar pentru restul suprafetelor prin miscari orizontale.

Apoi, retine ca o buna igiena orala este:

     continua - nu se intrerupe niciodata mai mult de 24 de ore;

     corecta - folosirea corecta a periutei si a pastei de dinti potrivite danturii tale;

     completa - curatarea dintilor, periajul lingual, utilizarea atei dentare, a apei de gura sau a dusurilor bucale.

Dintii de lapte au un rol esential in mentinerea fermitatii maxilarelor si asigura masticatia corecta. Pierderea lor prematura poate duce la eruptia dezordonata a dintilor definitivi, inflamatii ale gingiilor, dureri etc. Deprinderea regulilor igienei orale ii ajuta pe copii sa mentina o dantura sanatoasa toata viata. Astfel, vor putea fi evitate formarea placii bacteriene, a tartrului, aparitia cariilor, a bolilor gingivale sau chiar caderea dintilor.

Ce reguli implica igiena orala a unui copil

Igiena orala este importanta inca din primele luni de viata, cand este recomandat ca mama sa-i curete bebelusului gingiile dupa fiecare hranire. Odata cu eruptia primului dinte de lapte, incepe periajul, iar de la un an, este indicat sa-ti duci copilul la medicul dentist, pentru un control.

Dincolo de aceasta monitorizare constanta a sanatatii cavitatii bucale, sunt doua aspecte de care e bine sa tii cont: alegerea pastei de dinti potrivite si realizarea corecta a periajului.

Alege pasta de dinti potrivita nevoilor copilului tau

Ca sa te asiguri ca produsul pentru care optezi este cel potrivit, iata cateva informatii esentiale despre pastele de dinti pentru copii recomandate de specialistii Dent-A-America 2000:

     nu contin substante care pot provoca probleme in timp; nu necesita clatire;

     cantitatea recomandata pentru o spalare este cat un bob de floarea-soarelui;

     pot avea fluor sau nu; daca cel mic inghite o cantitate mica de pasta, nu este un pericol, chiar daca aceasta contine fluor; nu fluorul in sine este nociv, ci substantele cu potential daunator, pe care pastele de dinti pentru copii de la Dent-A-America2000 nu le contin;

Vezi AICI Pasta Baby-Kid (6 luni- 6 ani) Biosmalt fara Fluor 

     sunt indicate in cazul copiilor care urmeaza tratamente cu suplimente de fluor, previn aparitia cariilor la dintii de lapte, ajutand la dezvoltarea armonioasa a dintilor permanenti, protejeaza si remineralizeaza smaltul si dentina;

     este mentionat pe eticheta indicele RDA, reprezentand gradul de abraziune, care determina capacitatea de curatare; pentru copii, este recomandat ca acesta sa aiba o valoare mica, mai putin de 30 RDA, de exemplu o pasta cu abraziune mare poate fi daunatoare pe termen lung pentru ca pe suprafata smaltului apar microfisuri care se pot accentua.

Vezi AICI Pasta Baby-Kid (6 luni- 6 ani) Biosmalt cu Fluor

Periajul corect in cazul copiilor

In cazul copiilor cu varsta mica ce nu reusesc sa realizeze mereu un periaj corect,  va trebui sa cureti spatiile greu accesibile pentru ei, cu ajutorul unei periute suplimentare. Recomandarea este sa cumperi doua periute identice si sa nu ii iei celui mic periuta din mana cand faci retusurile.

Apoi, pentru o igiena orala corecta sunt necesare mai mult de doua minute. Copilul va face multe greseli pana sa capete deprinderile corecte. Pe masura ce creste si invata miscarile de periaj, incearca sa muti locul dedicat spalatului pe dinti din baie, intr-o zona pe care o indrageste (in curte, la televizor). Urmareste-i atent miscarile si asigura-te ca ajunge in toate zonele si pe toate suprafetele dintilor. Astfel, periajul poate dura intre 10 si 15 minute.

Dincolo de alegerea pastei de dinti potrivite si de un periaj corect al dintilor, explica-i copilului ca igiena orala nu se rezuma doar la periajul dintilor, ci implica si folosirea atei dentare, a apei de gura si a dusurilor bucale. In ceea ce priveste ultimele doua metode de igiena, specialistii iti recomanda consultarea medicului dentist, pentru a sti exact la ce varsta poate copilul tau sa le foloseasca. Apoi, protejarea dintilor inseamna si o dieta echilibrata.

Cum il convingi pe cel mic sa se spele pe dinti

Asociatia Dentara Americana (ADA) a realizat un ghid pentru a putea  transforma spalatul pe dinti intr-o activitate atractiva pentru copil:

     fii un exemplu - mergi cu cel mic la medicul dentist pentru o lectie de igiena orala; ulterior, fii riguros si fa-l sa inteleaga cat de important este sa tina cont de regulile prezentate in cabinet;

     invata-ti copilul sa fie activ, nu pasiv - incearca sa nu ii impui copilului sa aiba grija de dintii lui; explica-i intregul proces, fii sigur ca a inteles si pune-l sa te verifice si el pe tine daca ajungi sa cureti toate zonele si suprafetele si daca folosesti corect metodele indicate de medicul dentist;

     foloseste paste de dinti cu arome plăcute - daca o pasta obisnuita nu te ajuta sa-l convingi sa aiba grija de dintii lui, opteaza pentru un produs care are arome de fructe;

AICI gasesti Pasta Junior (7-12 ani) Biosmalt, cu aroma de fructe 

     incurajeaza-l sa-si aleaga singur periuta - tu esti cel care alege modelul de periuta potrivit varstei copilului, insa da-i senzatia ca are si el un cuvant de spus; lasa-l sa opteze pentru design, culoare;

     fixeaza o rutina - seteaza momente fixe ale zilei, dedicate spalatului pe dinti, si respecta rutina; cel mic va invata sa urmeze la randul lui regulile, valabile pentru toata familia.

Regulile igienei orale se invata in timp si este indicat sa te informezi, ca să fii un exemplu bun de urmat pentru copil. Nu ezita sa apelezi la recomandarile medicului dentist, ca sa te asiguri ca periajul tau este corect si ca alegi produsele adecvate pentru igiena orala a celui mic.

Sursa foto: Shutterstock

11.06.2020 Postat de Echipa Dentamerica Distribution

Postări Recente