Fluorul din pasta de dinti - ce este si ce rol are
Fluorul este un element chimic de natura anorganica, ce se gaseste in sol, alimente si apa, in diverse combinatii chimice, cum sunt sarurile. In organismul uman, cantitati mici de fluor se regasesc in toate tesuturile, in special in cele osoase si dentare. Necesarul de fluor este asigurat, in principal, prin hrana, apa sau suplimente prescrise de medici.
In ceea ce priveste medicina dentara, fluorul este utilizat de peste 50 de ani, studiile de pana acum demonstrand capacitatea lui de prevenire a cariilor. In cele ce urmeaza, afli ce este fluorul din pasta de dinti, cum actioneaza asupra danturii si in ce situatii poate deveni nociv.
Ce este fluorul din pasta de dinti
Fluorul reprezinta unul dintre principalele ingrediente din pastele de dinti, pentru ca este un mineral natural, care s-a dovedit a fi un instrument eficient in prevenirea aparitiei cariilor si a caderii dintilor. Pentru a proteja tesuturile cavitatii bucale, fluorul este folosit si in alte produse, cum ar fi apa de gura sau pasta de dinti.
Cele mai multe paste de dinti contin intre 950 si 1500 ppm de fluor, insa, potrivit National Institutes of Health, concentratia poate ajunge, uneori, chiar si la 2800 ppm. Exista si paste de dinti fara fluor. Acesta este folosit in diverse combinatii chimice, cum ar fi fluorura de sodiu, fluorura de staniu, monofluorfosfatul de sodiu.
Este important sa mergi la controale stomatologice regulate si sa tii cont de recomandarile medicului in ceea ce priveste alegerea pastei de dinti potrivite nevoilor tale. Apoi, retine ca o igiena orala eficienta are la baza trei principii majore:
● continuitatea - durata dintre doua periaje nu ar trebui sa fie mai mare de 24 de ore;
● realizarea ei corecta - este indicat sa folosesti tehnici de periaj corecte si produse de ingrijire dentara, potrivite pentru nevoile danturii tale; ca sa te asiguri ca stii sa efectuezi un periaj corect, mergi la medicul dentist; este important sa faci acest lucru,
● includerea unei igiene complete - o igiena orala eficienta nu se rezuma doar la periajul dintilor si al limbii: acesta trebuie completat de igienizarea spatiilor interdentare, cu ajutorul unei periute interdentare, al atei interdentare sau chiar al unui dus bucal.
Vezi AICI oferta noastra de produse pentru IGIENA ORALA
Ce rol are fluorul din pasta de dinti
In fiecare zi, smaltul dintilor este supus procesului de demineralizare si remineralizare. Primul dintre ele se produce cand acizii proveniti de la placa bacteriana si de la zaharurile din cavitatea bucala ataca smaltul. De aceea, pentru sanatatea dintilor, este esential ca ele sa fie recuperate. Minerale ca fluorul si calciul, dar si fosfatii au rolul de a reface depozitele de minerale din smalt (remineralizare). Fara actiunea acestora din urma, procesul de demineralizare este puternic si poate duce la aparitia cariilor si chiar la caderea dintilor.
Fluorul este important pentru sanatatea bucala atat a copiilor, cat si a adultilor. Inainte ca dintii sa erupa, fluorul provenit din alimente, apa si suplimente intareste smaltul dintilor, facandu-i mai rezistenti la actiunea acida a placii bacteriene. Dupa ce erup primii dinti, fluorul contribuie la remineralizarea smaltului si la impiedicarea caderii timpurii a dintilor.
Atunci cand folosesti o pasta de dinti cu fluor, acesta este aplicat pe suprafata dintilor si astfel, smaltul este protejat. Totodata, fluorul provenit din alimentatie si apa devine parte din saliva, iar cu ajutorul acesteia, cantitati mici de fluor ajung pe dinti, ajutand la remineralizare. Retine ca un criteriu important in alegerea pastei de dinti potrivite nevoilor tale este si prezenta enzimelor in componenta acesteia. Saliva, prin continutul ei natural de enzime si minerale, protejeaza dintii, gingiile, limba si mucoasa bucala de bacterii, iar o pasta de dinti care contine atat fluor, cat si enzime, vine in sprijinul actiunii naturale a salivei de a proteja tesuturile din cavitatea bucala. Pot fi prevenite, astfel, formarea cariilor, dar si aparitia bolilor parodontale. Un alt aspect esential este nivelul de abraziune (RDA). Cu cat acest indicator este mai mare, cu atat gradul de abraziune al pastei de dinti este mai crescut, iar smaltul dintilor, mai expus. Concret, microfisurile care apar pe suprafata smaltului se pot accentua. Recomandarea este sa eviti pastele de dinti care au un coeficient RDA mai mare de 100, iar in cazul copiilor, acesta nu ar trebui sa fie mai mare de 30.
Asadar, fluorul intareste smaltul dintilor, il face mai rezistent la actiunea acizilor si il remineralizeaza. De asemenea, el inhiba dezvoltarea placii dentare si previne, astfel, caria dentara.
Ca sa te asiguri ca folosesti pasta de dinti potrivita nevoilor tale, este bine sa mergi la controale stomatologice periodice. Iata care sunt recomandarile noastre pentru produsele pe care le poti gasi in portofoliul nostru:
Pasta de dinti neagra Black is White
Pasta de dinti Curaprox „Black is White”, de la Curaden, iti ofera o tripla protectie impotriva cariilor dentare, deoarece contine fluor (1450 ppm), enzime si nano-hidroxilapatita. Astfel, beneficiezi de o igiena orala completa, intarirea smaltului dintilor si protectie in fata actiunii acizilor din placa bacteriana. Totodata, cu formula revolutionara care contine carbon activ, pasta de dinti Curaprox „Black is White” indeparteaza petele de pe dinti, fara sa fie nevoie de agenti de albire.
Pasta de dinti Biosmalto Baby-Kid cu fluor
Pastele de dinti pentru copii pot contine fluor sau nu. Este important de mentionat ca fluorul in sine nu este nociv pentru cei mici, ci substantele cu potential daunator (de exemplu, Lauril Sulfat de Sodiu (SLS), care este un puternic component de curatare) care pot exista in unele produse. Pastele de dinti din portofoliul Dent-a-America2000, asa cum este si Baby Kid Biosmalto cu Fluor, nu contin substante cu potential daunator. Este motivul pentru care, daca cel mic inghite o cantitate mica, nu reprezinta un pericol pentru el. De asemenea, tine cont de faptul ca, pentru copii, cantitatea de pasta de dinti recomandata pentru o spalare este cat o samanta de floarea-soarelui, iar in cazul adultilor, este cat un bob de mazare.
Pasta de dinti Enzycal 950 pp cu enzime si fluor
Cu pasta de dinti Enzycal 950 pp cu enzime si fluor in proportie moderata (950 Parts Per Million), iti asiguri o buna bariera anticarie, pentru ca fluorura de sodiu si enzimele continute intaresc sistemul protector natural al salivei si reduc, in acelasi timp, riscul aparitiei aftelor.
Ce inseamna fluoroza dentara si cand apare
Multi parinti se feresc sa aleaga pastele de dinti cu fluor pentru copiii lor, pentru ca il considera nociv pentru organism. Potrivit Centrului American de Control si Prevenire a Bolilor (CDC), nu fluorul in sine reprezinta problema, ci cantitatea consumata.
De exemplu, daca in timpul perioadei de crestere a dintilor, copilul primeste prea mult fluor din alimentatie, apa, suplimente, este posibil sa apara fluoroza dentara. Nu este vorba despre o afectiune dentara, ci despre schimbarea aspectului natural al smaltului, din cauza consumului excesiv de fluor. Practic, pe dinti apar pete care, in functie de severitatea manifestarilor, pot fi indepartate prin slefuirea si restaurarea suprafetei dentare, cu materiale adezive, fatete ceramice sau compozite ori coroane.
Fluorul din pasta de dinti contribuie la prevenirea si controlul eficient al aparitiei cariilor, al dezvoltarii bolilor parodontale si al caderii dintilor, atat in cazul adultilor, cat si in cel al copiilor. Fluorul actioneaza atat in perioada de dinaintea eruptiei dintilor, in timpul dezvoltarii acestora, cat si mai departe, in fiecare zi din viata de adult. Retine ca, pentru sanatatea cavitatii bucale, este esential sa recurgi la recomandarile medicului stomatolog, ca sa alegi pasta de dinti potrivita pentru nevoile tale, sa respecti regulile igienei orale corecte si sa acorzi atentie si obiceiurilor alimentare.
Sursa foto: Dentamerica Distribution
Postări Recente
-
Utilizarea corecta a atei dentare si a dusului bucal
Ata dentara si dusul bucal sunt doua instrumente esentiale pentru sanatatea cavitatii bucale si a da …21.10.2022 -
Recomandari pentru sanatatea orala a persoanelor in varsta
Sanatatea, la modul general, poate fi definita ca o stare de buna functionare a organismului, atat d …14.10.2022 -
Curatarea limbii – ce beneficii are si cum o faci eficient
Este deja bine cunoscut faptul ca igiena orala joaca un rol esential in sanatatea organismului, insa …14.09.2022